VIL

Het VIL is het innovatieplatform voor de logistieke sector. Het VIL helpt Vlaamse bedrijven om innovatieve logistieke projecten te realiseren en zo hun competitiviteit te verhogen en ontvangt hiervoor subsidies van de Vlaamse overheid.

Als ledenorganisatie brengt het VIL bedrijven en organisaties uit diverse sectoren bij elkaar Ė zowel verladers als logistieke dienstverleners maar ook kennisinstellingen, overheidsinstanties en bedrijven vanuit de IT- engineering-, interim-, bouw en real estate wereld.

www.vil.be

Robotpakken in de logistiek voorlopig nog toekomstmuziek

VIL - Exoskeletons of robotpakken geven het menselijk lichaam meer kracht en uithoudingsvermogen. VIL testte de mogelijke toepassingen van deze robotpakken in de logistieke sector. Vandaag blijkt de technologie nog onvoldoende matuur om in te zetten voor logistieke manuele taken in warehouses maar door de constante ontwikkelingen is er wel potentieel.


POM Antwerpen en VIL leggen eerste steen logistiek demonstratiecentrum Log!Ville

VIL - Op woensdag 22 mei leggen VIL, POM Antwerpen, de gemeente Niel en Vlaams minister Philippe Muyters de eerste steen van het demonstratiecentrum Log!Ville op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. Log!Ville wordt een state-of-the-art belevingscentrum, dat zijn deuren opent voor het publiek in september 2020.


Logistiek van lege ongereinigde vaten snakt naar vereenvoudiging

VIL - De afvoer en verwerking van lege, ongereinigde chemische verpakkingen is een complex gegeven. Bedrijven die dergelijke vaten en IBCís correct en conform willen aanbieden voor transport en verwerking, moeten rekening houden met een aanzienlijk aantal regels die soms vaag en voor interpretatie vatbaar zijn. Er is dringend nood aan vereenvoudiging, zo blijkt uit de resultaten van het project ĎPolluted Packaging Logisticsí.


VIL test autonoom micromagazijn in stadscentrum

VIL - Het Internet of Things kan een significante bijdrage leveren aan een efficiŽntere stadslogistiek. Dit blijkt uit de resultaten van ĎIntello Cityí, een VIL-project waarin een stadsmicromagazijn autonoom werd gemaakt m.b.v. IoT-technologie, in samenwerking met onderzoek- en innovatiehub imec, zeven bedrijven en de stad Antwerpen, Mechelen en Leuven. Een verdergaande standaardisatie binnen de IoT-wereld zal een versnelde toepassing van allerlei logistieke en andere toepassingen bewerkstelligen.


Slimme netwerken klaar voor de logistiek

VIL - Nieuwe draadloze ĎLow Power Wide Area Networksí (LPWAN) zijn klaar om verder hun opmars te maken in de logistiek. De technologie kan, ondanks enkele beperkingen, zinvol ingezet worden voor het beheer van assets en de opvolging van waardevolle goederen indoor en outdoor. Dat blijkt uit de projectresultaten van WiN4track, dat VIL uitwerkte in samenwerking met zestien bedrijven.


VIL start circulaire logistiek voor kledingindustrie

VIL - De kledingindustrie is, na de olie-industrie de grootste vervuiler ter wereld. VIL start op donderdag 9 november 2017, samen met acht bedrijven, het nieuwe project Cilotex (Circulaire Logistiek voor de Textiel- en kledingindustrie) op, om de logistieke mogelijkheden na te gaan die de circulaire economie voor deze sector biedt. Het accent ligt op katoenen en polyester kledij.


Antwerpse expediteurs gaan Lean & Green uitdaging aan

VIL - Acht expeditiebedrijven starten vandaag met Lean & Green. Onder begeleiding van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) gaan zij een plan van aanpak uitwerken om 20% CO2-uitstoot te besparen binnen de goederenstromen die onder hun regie vallen. Deze ďspecial editionĒ kwam tot stand op initiatief van en in samenwerking met de Vereniging Expediteurs Antwerpen (VEA).


Smart glasses in logistiek snel terugverdiend

VIL - Smart glasses duiken meer en meer op in de logistieke sector. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) testte samen met 19 bedrijven het potentieel voor verschillende logistieke activiteiten. De technologie zorgt voor grote efficiŽntieverbeteringen, zeker in warehouses die nog niet handenvrij werken. In dit laatste geval kan 20 tot 25% productiviteitswinst geboekt worden.


VIL stoomt logistiek klaar voor opmars cobots

VIL - Robots worden al veelvuldig ingezet in productieomgevingen. De verwachtingen voor logistieke robots zijn ook hooggespannen. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) gaat samen met tien bedrijven na wat robots, en meer bepaald de Ďcobotsí, voor logistieke processen kunnen betekenen. Het start daarvoor vandaag het project ĎCobots in Logisticsí op.


VIL wil slimme brillen inburgeren in de logistiek

VIL - Zestien bedrijven starten vandaag met het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw met het project ĎVision in Logisticsí. Met dit project wil het VIL voor de Vlaamse logistieke sector de mogelijkheden van innovatieve smart glasses in magazijnen in kaart brengen en ook uittesten.Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen