Intelligentie in elke transactie

Productivity.be - Met 271 magazijnen, 150.000 producten en 14 miljoen orderlijnen per jaar kunnen ze zich bij thyssenkrupp Materials Services wel een en ander voorstellen bij de term big data. Het bedrijf brengt al die data sinds vorig jaar samen op ťťn enkel cloud platform waar men nu AI tools op los laat om bij elke transactie een op ďintelligenceĒ gebaseerde beslissing te kunnen nemen.


Wie bewaakt uw netwerk?

Productivity.be - Beveiliging is de laatste jaren een essentieel onderdeel geworden van automatiseringsprojecten Ė zodanig dat firewalls en paswoorden niet meer weg te denken zijn. Maar dat betekent nog niet dat de installatie ook effectief bewaakt wordt tegen mogelijke indringers met kwade bedoelingen. Dat soort bewaking is het vakgebied van Security Information and Event Management (SIEM).


Bruiswater tegen klimaatopwarming

Productivity.be - Het Zwitserse Climeworks en een divisie van Air Liquide Group zijn gestart met de verkoop van CO2-flessen voor waterdispensers, waarbij het koolzuurgas gewonnen wordt uit de atmosfeer. Dat lijkt een druppel op een hete plaat, en dat is het ook wel, maar achter het initiatief schuilt een nieuwe industrie die klimaatopwarming wil bestrijden door en masse C02 uit de lucht te halen.


AIfES: machine learning voor sensoren

Productivity.be - Machine learning is een concept dat vaak gelinkt wordt aan big data en de cloud, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Onderzoekers aan het Fraunhofer Instituut hebben met AIfES een conept ontwikkeld om machine learning toe te passen in embedded systemen. De bibliotheek maakt het mogelijk om compacte neurale netwerken op te zetten in sensoren en andere devices.


Truck zonder chauffeur

Productivity.be - In de wereld van autonome voertuigen zijn er bijna dagelijks primeurs en mijlpalen te melden, maar deze is toch wel erg opvallend. In Zweden zet logistiek dienstverlener DB Schenker sinds kort voor het eerst een truck zonder chauffeur in voor een pendeldienst over de openbare weg.


ABISS2019 verwelkomt ĎVery Industrial Digital Innovatorsí

Productivity.be - Op 3 oktober wordt Kortrijk Xpo de hub voor alle ĎVery Industrial Digital Innovatorsí. Dan verwelkomt ABISS2019 - de 4-de netwerkbeurs en summit voor de digitale, slimme en geconnecteerde industrie - minstens 600 C-levels en afdelingshoofden uit alle takken van de Belgische industrie. Deze eendagsbeurs, met intussen zoín 60 technologiepartners, mag zich na 3 edities met recht en reden Ďthe place to be for the smart & connected industryí noemen.


Explosieveilige mobiele devices

Productivity.be - Bring Your Own Device mag in heel wat bedrijven dan al een gangbare praktijk geworden zijn, in zones met explosiegevaar ontsnappen ook mobiele telefoons en tablets niet aan de strenge ATEX richtlijnen. Dit overzicht toont een greep uit het aanbod van intrinsiek veilige toestellen. (updated)


Haal het beste freesresultaat op de meest efficiŽnte manier

FANUC - Op 19 en 20 juni organiseert FANUC Benelux samen met zijn dealers TECMO Machinery en Humacs Krabbendam alsook met toolleverancier Sandvik Coromant het event ďMilling Made EasyĒ.


De digitale transformatie van werktuigmachines

Siemens - Onder het motto ĎDigitalization in Machine Tool Manufacturing Ė Thinking further!í presenteert Siemens talrijke uitbreidingen van zijn Digital Enterprise-portfolio op EMO in Hannover. Het bedrijf heeft al toekomstgerichte technologieŽn opgenomen in zijn portfolio, zoals zijn nieuwe controller voor werktuigmachines die specifiek is ontworpen voor digitalisering, edge en cloud computing, artificiŽle intelligentie en additieve productie.


5G in de straten van Londen

Productivity.be - Downloadsnelheden tot maar liefst 980 Mbps Ė dat zijn de eerste testresultaten van het 5G-netwerk dat vorige week in delen van Londen uitgerold werd. De nieuwe standaard voor mobiele telefonie wordt in de industrie beschouwd als een belangrijk schakel in de verdere digitalisering omdat ze ook private draadloze netwerken mogelijk maakt.


OPC UA

Productivity.be - OPC UA is zonder enige twijfel het meest gebruikte protocol voor machine-to-machine communicatie in de industrie. OPC UA staat voor OPC Unified Architecture, waarbij OPC op zijn beurt staat voor Open Platform Communications. Zijn op services gebaseerde architectuur en geÔntegreerde informatiemodel maken OPC UA perfect voor digitalisering. (updated)


Aandeel veldbussen neemt af

Productivity.be - Dit jaar zal het aantal nieuwe nodes op veldbussen voor het eerst dalen, ten koste van industrieel Ethernet en draadloze netwerken. Dat zegt HMS Networks in hun jaarlijkse onderzoek naar industriŽle netwerken in factory automation. Industrieel Ethernet had de veldbussen vorig jaar al ingehaald in aantal nieuwe nodes, en die trend wordt nu dus nog meer uitgesproken.


Nieuw datamodel voor digital twin

Productivity.be - In de procesindustrie is een uitbreiding van DEXPI (Data Exchange in the Process Industry) in de maak die een datamodel moet opleveren waarmee een volledige procesinstallatie beschreven kan worden doorheen zijn levenscyclus. Het zogenaamde Asset Lifecycle (ALC) Data Model heeft dan ook de ambitie om de ultieme digital twin te worden.


Lanxess versnelt productontwikkeling met artificiŽle intelligentie

Productivity.be - Het chemiebedrijf Lanxess gaat artificiŽle intelligentie inzetten bij het ontwikkelen van klantspecifieke, hoogwaardige kunststoffen. Bedoeling is dat de software op basis van meetgegevens voorstellen doet voor formulaties, zodat de tijd die nodig is voor het ontwikkelen van nieuwe materialen aanzienlijk versneld kan worden.


Productivity in Manufacturing

IO-Link
Nieuwe firmware voegt nieuwe functies toe voor Sinamics V90-servo-omvormer
Augmented intelligence
Spanners 2.0: de terugkeer van de moderne klassiekers
Strafste lasrobot in treinsector
Op weg naar industrialisering 3D printen
3D krijgt een groot bereik met de eerste lasertracker met scanfunctie
Track voor grootste FANUC robot ooit
SmartFactory introduceert integratielaag voor Industrie 4.0
Flowsensor SMC voor groot debiet


Productivity in Process

GEA wil integratie van skids versnellen met MTP
Plug & Produce in de procesindustrie
Dashboard voor welzijn operator
MTP Ė sleutel tot modulaire automatisering
Grondstoffen uit CO2
Hitma breidt pakket uit met SchuF-monsternamekranen
Namur wil plug & play Ethernet voor instrumentatie
Eerste field testen voor Open Process Automation
FDT IIoT Server (FITS)
M+O sensoren: een nieuwe wereld in de procesindustrie


Productivity in Logistics

Robotpakken in de logistiek voorlopig nog toekomstmuziek
Compacte gewichtheffer
Gartner voorspelt ďBlockchain FatigueĒ
Onhandige struisvogel
Neoception Asset Tracker
Strategische investering in DroneBase
Vier ogen zien meer dan twee
Reflex WMS for Factory, een oplossing voor de logistieke aansturing van fabrieken
Zwevend doorheen de productie
Linde Roadster nu ook beschikbaar met brandstofcelaandrijving


Bedrijfs- en Sectornieuws

Feest bij TVH voor gouden jubileum
AI wacht af in de coulissen
Werkgevers werken jobhoppen in de hand
Motrac Handling & Cleaning neemt Lauwers Heftruck Service over
Europese start-up wil drastische GDPR-drempelverlaging realiseren
Zoektocht naar privacymanagers
POM Antwerpen en VIL leggen eerste steen logistiek demonstratiecentrum Log!Ville
Chemiesector werkt mee aan optimalisatie veiligheidsinformatie chemische stoffen
Limburgse bedrijven krijgen via Sirris en T2-campus toegang tot unieke 3D-printing infrastructuur
Sector investeert in eigen opleidingscentrum voor farma en biotech


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen