Op weg naar procesgeoriŽnteerde organisaties

Productivity.be - In de aanloop naar ABISS, de netwerkbeurs voor Digital Industry, publiceert Siemens de resultaten van een onderzoek naar de digitale maturiteit van producten en processen bij Belgische machinebouwers. Een interessant thema hierin is de evolutie naar procesgeoriŽnteerde organisaties die het mogelijk maakt om nieuwe services en businessmodellen te ontwikkelen.


Innovatieve assemblagelijn voor Porsche Taycan

Productivity.be - Porsche is deze week in zijn nieuwe fabriek in Zuffenhausen gestart met de massaproductie van de elektrische Taycan. Daarmee is nu ook de Flexi-Line, waarover we eerder op Prodictivity.be schreven, operationeel. De assemblagelijn wordt gevormd door zelfrijdende platformen, wat meer flexibiliteit creŽert om de autoís te individualiseren. De lijn maakt deel uit van het project Porsche Production 4.0.


Exoskelet geeft operatoren 5kg extra kracht

Productivity.be - Autofabrikant Hyundai heeft vorige week een exoskelet voorgesteld dat operatoren die in assemblage boven hun hoofd moeten werken, ondersteunt en 5kg extra kracht geeft. Het bedrijf beweert grote vooruitgang te hebben geboekt in wat men draagbare robots noemt, omdat het toestel lichter is en meer scharnierpunten heeft dan de oplossingen die tot nu toe beschikbaar waren.


Drie jaar sneller naar de maan

Productivity.be - In het kader van de 50-ste verjaardag van de maanlanding blikt een van de ingenieurs die destijds meewerkte aan het ontwikkelen van de maanlander terug op het technisch huzarenstuk dat in de jaren í60 gerealiseerd werd. Op initiatief van MathWorks deed hij zijn bijdrage van toen nog eens over met de moderne tools die we vandaag kennen. En dat scheelde zowat drie jaar in time-to-market.


Duaal leren schiet definitief uit de startblokken

essenscia - Op 1 september 2016 was de TSO-opleiding Chemische Procestechnieken een van de slechts zes studierichtingen die pionierden met duaal leren. Na drie jaar proefdraaien gaat duaal leren dit schooljaar definitief van start waarbij het keuzeaanbod intussen is aangegroeid tot zowat 80 studierichtingen. De chemiesector blijft een voortrekkersrol spelen en pleit voor een uitbreiding van deze praktijkgerichte onderwijsvorm naar het hoger onderwijs.


PLCopen implementeert object georiŽnteerd programmeren van PLCís

Productivity.be - PLCopen, de organisatie die technische specificaties en bibliotheken ontwikkelt voor het programmeren van PLCís, is gestart met de implementatie van object georiŽnteerd programmeren. Het concept dat in IT al heel gebruikelijk is, maakt een meer intuÔtieve manier mogelijk om programmaís op te bouwen en te beheren, al vergt het wel wat oefening om zich de nieuwe denkwijze eigen te maken.


Lachen met de blockchain

Productivity.be - Om alle hype rond de blockchain wat te relativeren hebben enkele snoodaards op GitHub een Chrome extentie ontwikkeld die het woord ďblockchainĒ systematisch vervangt door ďmultiple copies of a giant excel spreadsheetĒ. Het is bedoeld als grap uiteraard, maar zoals het een goede grap betaamt zit er ook een grond van waarheid in. Een inconvenient truth zelfs voor hen die de blockchain technologie te pas en te onpas promoten.


Lassers te huur

Productivity.be - Het tekort aan technische vakmensen is een wereldwijd probleem en het Amerikaanse Hirebotics heeft daar wat op gevonden door lassers te huur aan te bieden. Die lassers zijn collaborative robots die eenvoudig geprogrammeerd kunnen worden. Via een bibliotheek met optimale lasparameters wordt die programmatie vervolgens bijgestuurd om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen.


CO2 vangen aan de bron

Productivity.be - In de strijd tegen klimaatopwarming duiken steeds meer technologieŽn op om CO2 uit de lucht of uit emissies te vangen. Exxon Mobil kondigde pas nog een samenwerking aan met de start-up Mosaic Materials dat een technologie ontwikkelde om CO2 al bij de bron uit de lucht te halen, via zogenaamde metal-organic frameworks.


ONNX brengt machine learning naar wereld van controllers

Productivity.be - Het Open Neural Network Exchange (ONNX) bestandsformaat maakt het mogelijk om AI modellen naadloos over te zetten van de omgeving waarin ze getraind zijn naar een Windows PC of andere controller. Het is daarmee een van de essentiŽle tools om machine learning ook in industriŽle toepassingen ingang te laten vinden.


Grootse Umati demo op EMO

Productivity.be - In de aanloop naar de EMO beurs in september gaat veel aandacht naar Umati Ė de op OPC UA gebaseerde standaard om werktuigmachines naadloos te koppelen aan IT-systemen. Op de beurs zullen tientallen machines van diverse fabrikanten gekoppeld worden aan een gemeenschappelijke server. Voor de definitieve standaard is het wachten tot begin 2020.


Security Information and Event Management (SIEM)

Productivity.be - Beveiliging is de laatste jaren een essentieel onderdeel geworden van automatiseringsprojecten Ė zodanig dat firewalls en paswoorden niet meer weg te denken zijn. Maar dat betekent nog niet dat de installatie ook effectief bewaakt wordt tegen mogelijke indringers met kwade bedoelingen. Dat soort bewaking is het vakgebied van Security Information and Event Management (SIEM).


Productivity in Manufacturing

Zelflerende multimateriaal 3D printer
Robot richt eigen werkplek in
Model voorspelt levensduur van hybride lagers
Collaborative robots
Nieuwe ĎFully ruggedí tablet
Robotsoftware zorgt op de werkvloer voor meer werkplezier en productiviteit
Eenheid voor veelzijdige digitale drukschakelaars van SMC
Intelligentie in elke transactie
AIfES: machine learning voor sensoren
IO-Link


Productivity in Process

Direct Air Capture (DAC)
Energieopslag in virtuele vulkaan
Explosieveilige mobiele devices
Sanofi en Google bouwen samen innovatielab
Bruiswater tegen klimaatopwarming
Nieuw datamodel voor digital twin
Lanxess versnelt productontwikkeling met artificiŽle intelligentie
GEA wil integratie van skids versnellen met MTP
Plug & Produce in de procesindustrie
Dashboard voor welzijn operator


Productivity in Logistics

Hardiman: ís werelds eerste exoskelet
Truck zonder chauffeur
Robotpakken in de logistiek voorlopig nog toekomstmuziek
Compacte gewichtheffer
Gartner voorspelt ďBlockchain FatigueĒ
Onhandige struisvogel
Neoception Asset Tracker
Strategische investering in DroneBase
Vier ogen zien meer dan twee
Reflex WMS for Factory, een oplossing voor de logistieke aansturing van fabrieken


Bedrijfs- en Sectornieuws

Groeiende vraag naar filamenten voor 3D printers
Prestigieuze EcoVadis Gold Level voor Toyota Material Handling Belgium
Explosieve groei cobot markt
Sensor Beheer sluit zich aan bij Indutrade Benelux
Het blijft 5 voor 12
Nieuwste Belgische zonnewagen
Zes verpakkingsengagementen
Sigma blikt terug op succesvol 2018
Hey Thatís Me: online profieltest die jongeren helpt bij hun studiekeuze
AkzoNobel en het Rijksmuseum partners in live te volgen restauratie van Rembrandts Nachtwacht


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen