Het blijft 5 voor 12

Productivity.be - Er mag dan wel een zekere gewenning opgetreden zijn na al die horrorverhalen over stroomtekorten en afschakelplannen, maar het ergste is nog lang niet achter de rug Ė integendeel. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Elia over de doeltreffendheid en flexibiliteit van onze energievoorziening. Tegen 2025 is er een bijkomende capaciteit nodig van 3,9 GW, stelt de netbeheerder.


Direct Air Capture (DAC)

Productivity.be - Klimaatopwarming tegengaan door CO2 uit de lucht te halen Ė is dat het ei van Columbus of gewoon te mooi om waar te zijn? Met de recente aankondiging van ExxonMobil dat het mee gaat investeren in de uitbouw van Direct Air Capture (DAC) lijkt de technologie alvast wat meer geloofwaardigheid te krijgen.


Sigma blikt terug op succesvol 2018

Productivity.be - De verkoop van heftrucks en magazijntrucks kende vorig jaar met 12.765 eenheden een absoluut record, al lijkt de markt zich na de forse groei in 2017 wel te stabiliseren. Opvallend cijfer in de resultaten die Sigma vorige week presenteerde is wel de daling in elektrische heftrucks ten gunste van machines met thermische motoren.


Hey Thatís Me: online profieltest die jongeren helpt bij hun studiekeuze

essenscia - Jongeren die op zoek zijn naar een studierichting in het technisch of hoger onderwijs maar nog niet goed weten waar ze goed in zijn of wat ze precies willen, kunnen voortaan terecht op Hey That's Me. Deze online profieltest helpt studiekiezers om twee vragen te beantwoorden: ĎWelke bedrijfsrol past bij mijn persoonlijkheid?í en ĎWelke studierichtingen zijn aangewezen voor de ontwikkeling van mijn talenten?í


Energieopslag in virtuele vulkaan

Productivity.be - Siemens Gamesa Renewable Energy heeft deze maand in Hamburg een revolutionaire plant voor energieopslag opgestart. Door elektriciteit om te zetten in warmte en die te capteren in vulkanisch gesteente kan 130 MWh aan energie een week lang bijgehouden worden. De technologie is op zich al een absolute primeur maar is extra relevant omdat ze oude centrales een nieuw leven kan geven als virtuele power plants.


Intelligentie in elke transactie

Productivity.be - Met 271 magazijnen, 150.000 producten en 14 miljoen orderlijnen per jaar kunnen ze zich bij thyssenkrupp Materials Services wel een en ander voorstellen bij de term big data. Het bedrijf brengt al die data sinds vorig jaar samen op ťťn enkel cloud platform waar men nu AI tools op los laat om bij elke transactie een op ďintelligenceĒ gebaseerde beslissing te kunnen nemen.


Wie bewaakt uw netwerk?

Productivity.be - Beveiliging is de laatste jaren een essentieel onderdeel geworden van automatiseringsprojecten Ė zodanig dat firewalls en paswoorden niet meer weg te denken zijn. Maar dat betekent nog niet dat de installatie ook effectief bewaakt wordt tegen mogelijke indringers met kwade bedoelingen. Dat soort bewaking is het vakgebied van Security Information and Event Management (SIEM).


AIfES: machine learning voor sensoren

Productivity.be - Machine learning is een concept dat vaak gelinkt wordt aan big data en de cloud, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Onderzoekers aan het Fraunhofer Instituut hebben met AIfES een conept ontwikkeld om machine learning toe te passen in embedded systemen. De bibliotheek maakt het mogelijk om compacte neurale netwerken op te zetten in sensoren en andere devices.


Truck zonder chauffeur

Productivity.be - In de wereld van autonome voertuigen zijn er bijna dagelijks primeurs en mijlpalen te melden, maar deze is toch wel erg opvallend. In Zweden zet logistiek dienstverlener DB Schenker sinds kort voor het eerst een truck zonder chauffeur in voor een pendeldienst over de openbare weg.


Lanxess versnelt productontwikkeling met artificiŽle intelligentie

Productivity.be - Het chemiebedrijf Lanxess gaat artificiŽle intelligentie inzetten bij het ontwikkelen van klantspecifieke, hoogwaardige kunststoffen. Bedoeling is dat de software op basis van meetgegevens voorstellen doet voor formulaties, zodat de tijd die nodig is voor het ontwikkelen van nieuwe materialen aanzienlijk versneld kan worden.


Productivity in Manufacturing

Collaborative robots
Nieuwe ĎFully ruggedí tablet
Robotsoftware zorgt op de werkvloer voor meer werkplezier en productiviteit
Eenheid voor veelzijdige digitale drukschakelaars van SMC
IO-Link
Nieuwe firmware voegt nieuwe functies toe voor Sinamics V90-servo-omvormer
De digitale transformatie van werktuigmachines
5G in de straten van Londen
Augmented intelligence
OPC UA


Productivity in Process

Explosieveilige mobiele devices
Sanofi en Google bouwen samen innovatielab
Bruiswater tegen klimaatopwarming
Nieuw datamodel voor digital twin
GEA wil integratie van skids versnellen met MTP
Plug & Produce in de procesindustrie
Dashboard voor welzijn operator
MTP Ė sleutel tot modulaire automatisering
Grondstoffen uit CO2
Hitma breidt pakket uit met SchuF-monsternamekranen


Productivity in Logistics

Hardiman: ís werelds eerste exoskelet
Robotpakken in de logistiek voorlopig nog toekomstmuziek
Compacte gewichtheffer
Gartner voorspelt ďBlockchain FatigueĒ
Onhandige struisvogel
Neoception Asset Tracker
Strategische investering in DroneBase
Vier ogen zien meer dan twee
Reflex WMS for Factory, een oplossing voor de logistieke aansturing van fabrieken
Zwevend doorheen de productie


Bedrijfs- en Sectornieuws

Nieuwste Belgische zonnewagen
Zes verpakkingsengagementen
AkzoNobel en het Rijksmuseum partners in live te volgen restauratie van Rembrandts Nachtwacht
Belgische chemiesector steunt Europees actieplan om veiligheidsinformatie over chemische stoffen verder te verbeteren
IO.Energy: 8 proefprojecten voor het energiesysteem van de toekomst
2 op de 3 Belgische productbouwers vinden het moeilijk om slimme producten te ontwikkelen
Niko reduceert restafval met ruim 40% op 10 jaar tijd
Jimmy Vleminx is beste heftruckchauffeur van BelgiŽ
Belgische techbedrijven Bagaar en Option samen in Internet of Things
RoboJob voor de derde keer naar EMO


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen