Domus Logistics automatiseert nieuw distributiecentrum voor CASA in Olen met Egemin-oplossing

Domus Logistics, het logistieke zusterbedrijf van CASA International, baat al sinds geruime tijd een distributiecentrum (DC) uit in Heultje bij Westerlo. Vanuit dit logistiek centrum rijden jaarlijks duizenden vrachtwagens naar 520 CASA-winkels in 8 Europese landen. Omdat het DC in Heultje zijn capaciteitslimiet bereikt heeft en een uitbreiding door plaatsgebrek niet mogelijk is, komt er een nieuw geautomatiseerd distributiecentrum in Olen.

Door de bouw van het nieuwe DC zal Domus Logistics jaarlijks tot 5.000 vrachtritten uitsparen. De activiteiten van vijf externe partners van het bedrijf zullen immers ook geïntegreerd worden in het nieuwe distributiecentrum. Dat is niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook voor de verkeersdruk in de regio.

Egemin Automation gaat in het nieuwe DC een E’gv-systeem installeren dat een belangrijk deel van het intern transport en de opslag van pallets met de CASA-producten moet automatiseren. Het nieuwe distributiecentrum, gelegen langs de E313 in Olen, heeft een oppervlakte van 50.000 m² en biedt plaats aan 65.000 pallets. De investering van het volledige project bedraagt 35 miljoen € en zal in het voorjaar van 2017 operationeel worden.

Efficiëntere logistiek over heel Europa

Het nieuwe distributiecentrum moet de opslagcapaciteit van Domus Logistics flink uitbreiden en zal vanaf het voorjaar 2017 Casa-winkels door heel Europa bevoorraden. Er zal eveneens bijzondere aandacht besteed worden aan een ergonomische werkomgeving voor de operatoren. Het distributiecentrum zal bestaan uit een bulkopslagmagazijn en een orderpickingzone. De oplossing van Egemin zorgt voor de automatische bevoorrading van de orderpickingzone, het transport van de pallets van en naar het bulkmagazijn en de opslag in het magazijn.

“We gebruiken daarvoor in totaal 12 E’gv HYBRID-magazijntrucks. De trucks worden geleverd door STILL, ons zusterbedrijf in de KION Group, waarmee we samenwerken voor AGV-projecten met standaard magazijntrucks in Europa”, zegt Eric Coenen, sales manager bij Egemin Automation. “We voorzien de magazijntrucks van ons E’gv Automation Pack en bovenliggende E’tricc-software waarmee ze autonoom kunnen rondrijden, pallets transporteren, opslaan in rekken, enz.”

De productdozen worden in bulk, hoofdzakelijk via zeecontainers, aangevoerd. Daarna stapelen de magazijniers de dozen op pallets en plaatsen ze vervolgens op de conveyorinstallatie van Egemin waar ze automatisch omwikkeld worden met folie. Een volautomatisch controlestation controleert en registreert de pallets. Vervolgens zorgen 7 E’gv HYBRID FM-X-reachtrucks voor de aanvoer van de pallets naar het bulkmagazijn. In het bulkmagazijn, dat 32 gangen telt, zijn 5 E’gv HYBRID MX-X smallegangentrucks (VNA’s) actief voor het automatisch wegzetten en ophalen van de pallets in het magazijn. Wanneer goederen nodig zijn in de manuele orderpickingzone, haalt een van de 7 FM-X-reachtrucks de pallet op aan een bufferpositie vooraan het magazijn en plaatst die op een van de twee conveyorbanen.

Maximale opslagcapaciteit en snelheid

Domus Logistics had heel wat eisen voor het nieuwe distributiecentrum. “De klant wilde de opslagcapaciteit in het bulkmagazijn maximaal benutten”, vertelt Eric Coenen. “Maar een AGV-concept vraagt net iets meer tussenafstand tussen de pallets dan een conventioneel magazijn omwille van de veiligheid.

Zo zou Domus Logistics vele opslaglocaties moeten opgeven, wat voor Domus Logistics geen optie was. Door een oplossing uit te werken met rekken en stellingen die creatief omging met de beschikbare ruimte van het bulkmagazijn, konden we toch de maximale opslagcapaciteit garanderen.”

Ook op vlak van het aantal picks per uur had Domus Logistics vereisten. Om hieraan te voldoen, werkte Egemin nauw samen met de vaste WMS-leverancier van Domus Logistics om alle processen op elkaar af te stemmen. Deze processen werden dan in een simulatiemodel omgezet om aan te tonen dat de capaciteiten konden behaald worden. Egemin garandeert enkele bewegingen, de rest van het magazijn beheert het WMS-systeem dat de transportopdrachten aan E’tricc, de AGV-managementsoftware van Egemin, doorgeeft.

De voorbereiding van het project was heel intens. De klant koos uiteindelijk voor Egemin omwille van het goed doordacht concept waarbij de vooropgestelde capaciteiten behaald konden worden, maar ook omwille van de referenties die Egemin kon voorleggen in vergelijkbare projecten.

Nieuwsbericht van Egemin Automation, 26/01/2017, Foto: Egemin Automation


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)