De cloud luistert mee

Operatoren hebben een belangrijke rol in predictief onderhoud, want vaak hebben zij, nog voor een machine een foutmelding geeft, al gehoord dat er iets niet in orde is. De IsraŽlische start-up 3DSignals heeft een systeem ontwikkeld om die vaardigheid aan te leren aan een neuraal netwerk.

Om de status van machines te monitoren doet de oplossing van 3DSignals wat een ervaren operator doet: luisteren. Het bedrijf maakt gebruik van ultrasoon microfoons die in de buurt van machines geplaatst worden om het geluid dat een machine produceert te analyseren. Een versleten tool of lager, het ontstaan van spelingÖ - het zijn allemaal zaken die een ervaren operator vrij snel zal opmerken.

Het gebruik van ultrasoon sensoren in predictief onderhoud is op zich niet nieuw. Er zijn heel wat toestellen op de markt die gebruikt kunnen worden om veranderingen in het spectrum te detecteren.

3DSignals gaat echter een stap verder door ook de analyse van het spectrum te automatiseren. Het bedrijf gebruikt een module die de meetresultaten doorstuurt naar een neuraal netwerk in de cloud. Dat systeem krijgt ook input van operatoren over storingen, zodat het neuraal netwerk gaandeweg verbanden kan leggen tussen specifieke wijzigingen in het spectrum en bepaalde storingen. Dat moet het in staat stellen om alarmen te genereren wanneer het merkt dat er een nieuwe storing staat aan te komen.

De oplossing van 3DSignals is een innovatief voorbeeld van de voordelen die artificiŽle intelligentie kan bieden in de industrie. Het probleem met dergelijke analyses is immers dat er vele nuanceverschillen mogelijk zijn in de wijzigingen die storingen veroorzaken in het spectrum van het geluid. Dergelijke nuanceverschillen zijn moeilijk te vatten in deterministische algoritmes, wat het een ideale toepassing maakt voor een neuraal netwerk.

Wat 3DSignals bovendien beoogt is dat het systeem ook kan leren van andere toepassingen. Zo zou ook een storing die zich nooit eerder heeft voorgedaan op een machine gedetecteerd kunnen worden wanneer een nieuw soort wijziging in het spectrum doet denken aan een bepaalde storing die het eerder al geleerd heeft in andere toepassingen.

© Productivity.be, 16/06/2017, Tekst: Erwin Vanvuchelen


Feel free to share

Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

En/of u kan zich inschrijven voor onze maandelijkse thematische nieuwsbrieven

Agenda

Solids Antwerp 2018, Antwerp Expo, 17-18/10/18
Aquarama, Brabanthal Leuven, 25/10/18
Euroblech, Hannover, 23-26/10/18
Prototyping 2018, Kortrijk Xpo, 7-8/11/18
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen