Nooit meer solderen

De Duitse startup NanoWired heeft bij de start van de Hannover Messe de felbegeerde Hermes Award in ontvangst mogen nemen. Het bedrijf ontwikkelde een methode om elektronische verbindingen te maken op basis van een coating met nanodraadjes. In plaats van componenten te solderen hoeven ze dan enkel nog stevig op elkaar gedrukt te worden.

De verbindingstechniek, die door het bedrijf KlettWelding genoemd wordt, doet enigszins denken aan de werking van Velcro waarbij draadjes op textiel in elkaar haken. In dit geval gaat het om metaaldraadjes op nanoschaal en een verschil met Velcro is dat de verbinding gerealiseerd door KlettWelding permanent is.

De technologie is bedoeld om in elektronica verbindingen te maken zonder te hoeven solderen. Wanneer twee componenten voorzien worden van een coating met de nanodraadjes volstaat het om ze stevig op elkaar te duwen om een permanente, elektrisch geleidende verbinding te maken. Het voordeel is niet alleen dat er geen warmte nodig is voor het maken van de verbinding, de connectie is bovendien hittebestendig tot temperaturen ver boven het smeltpunt van tin.

Mogelijke toepassingen ziet NanoWired in sensoren, halfgeleiderelektronica en alle soorten elektrische producten.

De technologie achter KlettWelding werd twee jaar geleden op de Hannover Messe gepresenteerd door de Technische Universiteit Darmstadt. Intussen is er dus de spin-off NanoWired en is het product ook klaar om op de markt gebracht te worden.

De Hermes Award had dit jaar ook een Belgische nominatie, namelijk de Human Interface Mate van Arkite.

© Productivity.be, 31/03/2019


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen