Pionier op het gebied van intralogistiek viert zijn 200-ste verjaardag

Dematic staat voor een buitengewoon jaar: in 2019 viert het internationale bedrijf zijn 200-jarig jubileum. Friedrich Wilhelm Harkort richtte in 1819 met de Mechanischer Werkstätten Harkort & Co. in Wetter an der Ruhr de voorloper op van de intralogistieke automatiseringsspecialist. Sindsdien is de ontwikkeling van het bedrijf nauw verbonden met de industriële revolutie.

"Dematic kijkt terug op een lange traditie. Dankzij onze innovatiekracht hebben we de geschiedenis van de intralogistiek ongetwijfeld mee vormgegeven. We blijven dat tot op vandaag doen," zegt Rainer Buchmann, CEO Dematic Central Europe. Nadat in 1784 het eerste mechanische weefgetouw de eerste fase van de industriële revolutie inluidde, vertrouwde de Mechanischer Werkstätten de Harkort & Co. al vroeg op productievestigingen aangedreven door water en stoom. Al in 1819 ontwikkelde het bedrijf de eerste stoomaangedreven kraan en vanaf 1840 produceerde het kranen in serie.

Door de introductie van elektriciteit als aandrijving, begon in 1870 de tweede fase van de industriële revolutie. De verbrandingsmotor verving de stoommachine terwijl de chemische industrie en elektrotechniek zich ontpopten tot nieuwe leidende sectoren. Beïnvloed door die nieuwe mogelijkheden, werd in 1900 een andere pionier opgericht: de Stöhr Elevatorenfabriek, gespecialiseerd in rollenbanen, liften en bekerelevatoren. In 1922 - ongeveer een halve eeuw voor de start van de derde industriële revolutie - bouwde het bedrijf zijn eerste mobiele transportband. Enkele jaren later ontwikkelde Stöhr de eerste hangende transportband: een stap vooruit in een volledig nieuw en efficiënter ruimtegebruik in de fabrieken. Aan het einde van de jaren vijftig creëerde Stöhr een paradigmaverschuiving in de intralogistiek met de bouw van het eerste opslag- en ophaalsysteem ter wereld. Drie jaar later bouwde het bedrijf het eerste volledig geautomatiseerde magazijn voor Bertelsmann. Vanaf dan konden er dagelijks tot 15.000 bestellingen worden verwerkt. Terwijl het bedrijf in 1968 werd omgedoopt tot Stöhr Förderanlagen Salzer GmbH, veranderde ook de focus van pure productaanbieder naar volwaardige leverancier van systemen. Het doel was klanten te voorzien van systemen voor volledige bedrijfsprocessen.

De derde industriële revolutie begon in 1970, toen de eerste programmeerbare logische sturing (PLC) met de naam Modicon 084 werd geïntroduceerd. Voor het eerst werden machines en systemen digitaal bestuurd en bediend met dit apparaat. Tot op vandaag worden PLC’s nog vaak gebruikt in de automatiseringstechnologie. Drie jaar later zorgde Mannesmann AG, ondertussen overgenomen door Stöhr, voor een revolutie in de bouw van distributiecentra met het eerste geautomatiseerde hoogbouwmagazijn ter wereld. In 1990 groeide het bedrijf uiteindelijk uit tot globale marktleider in transportbandtechnologie. Vijf jaar later was Mannesmann Demag de eerste full-service-aanbieder op het gebied van intralogistiek.

Bij de start van het nieuwe millennium begon de vierde fase van de industriële revolutie, met een focus op cyber-fysieke systemen. Deze systemen maken een gedecentraliseerde en dynamische besturing mogelijk en verbinden alle componenten via internet, mobiele computers en cloud computing. Na 2005 – na de oprichting van Dematic GmbH & Co. KG als onafhankelijk bedrijf – vernieuwde het automatiseringsbedrijf voor intralogistiek de markt voor automatische opslag van kleine onderdelen met de uitvinding van de Dematic Multishuttle. In 2011 toonde het bedrijf opnieuw zijn innovatieve kracht door de introductie van de RapidStore opslag- en -ophaalunit, het RapidPick order pickingstation, de Multishuttle Flex en de DC Director magazijnbeheersoftware. De tweede generatie van de Dematic Multishuttle, geïntroduceerd in 2012, was lichter, sneller en bovendie nog krachtiger.

Vandaag is Dematic een van de toonaangevende leveranciers van geïntegreerde automatiseringstechnologie, software en diensten om de supply chain te optimaliseren. "Het grootste succes van ons bedrijf is echter het feit dat we altijd op een innovatieve manier de markt hebben kunnen beïnvloeden en zowel gekwalificeerde als toegewijde medewerkers hebben kunnen behouden. Zonder hen zouden we dit jaar ons 200-jarig jubileum niet kunnen vieren," zegt Rainer Buchmann. "Door de jaren heen hebben onze bedrijfswaarden van integriteit, samenwerking, moed en uitmuntendheid ons gevormd."

Nieuwsbericht van Dematic, 26/02/2019


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)