Borealis bouwt nieuwe wereldklasse fabriek voor dehydrogenatie van propaan in België

Borealis, een toonaangevende producent van innovatieve oplossingen op het vlak van polyolefinen, basischemicaliën en meststoffen, heeft de definitieve investeringsbeslissing genomen voor een nieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH). De faciliteit zal in de bestaande productievestiging van Borealis in het Belgische Kallo (Antwerpen) worden gebouwd. De fabriek zou in de eerste helft van 2022 moeten opstarten.

Met een geplande productiecapaciteit van 750 kiloton per jaar zal de PDH-fabriek een van de grootste en efficiëntste faciliteiten ter wereld zijn. De keuze viel op de locatie van Borealis in Kallo vanwege zijn uitstekende logistieke positie, zijn ervaring in de productie en afhandeling van propyleen en de synergieën met de bestaande PDH-installatie. Voor de nieuwe fabriek zal Borealis gebruikmaken van de Oleflex-technologie van Honeywell UOP, een alom gebruikte, betrouwbare en duurzame keuze voor de productie van specifiek propyleen. Propyleen is een van de belangrijkste bouwstenen voor de hele chemische industrie, waarbinnen de kunststof polypropyleen wereldwijd sterke groeicijfers kent.

Oiltanking Antwerp Gas Terminal wordt de logistieke partner op lange termijn voor de afhandeling van propyleen en de grondstof propaan. Hiervoor gaat het een nieuwe opslagtank bouwen met een capaciteit van 135.000 m³ propaan. Het nevenproduct waterstof dat ontstaat tijdens het dehydrogenatieproces, zal aan Air Liquide worden verkocht in het kader van een langetermijncontract. De goedgekeurde investering voorziet ook in de mogelijkheid van een efficiënte cogeneratie in het kader van dit project. Deze energiezuinige technologie zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren tot de Vlaamse klimaat- en energiedoelstellingen en tot het energie-efficiëntieplan van het Vlaamse Gewest. De toepassing van warmtekrachtkoppeling (WKK) zal ook een doorslaggevende rol spelen bij het definitieve technische concept.

“De niet-aflatende nauwe samenwerking in de voorbije jaren met onze klanten, leveranciers, zakenpartners en diverse Vlaamse en Belgische instanties, waaronder de Haven van Antwerpen, speelde een cruciale rol bij onze positieve investeringsbeslissing,” aldus Thomas Van De Velde, Vice President of Hydrocarbons & Energy bij Borealis.

“Met deze belangrijke investering in onze Europese bedrijfsmiddelen ondersteunen we ten volle onze strategie om een toonaangevende toeleverancier van innovatieve polypropyleenoplossingen en propyleen te zijn voor onze klanten in Europa. Dit bewijst ons engagement om de groei van onze Europese klanten te ondersteunen en onze positie als toonaangevende toeleverancier te versterken, terwijl we verder integreren en de betrouwbaarheid van onze leveringen verbeteren. Momenteel onderzoeken we ook de haalbaarheid van diverse capaciteitsuitbreidingen voor polypropyleen op basis van deze extra propyleen capaciteit,” aldus Alfred Stern, Chief Executive van Borealis.

Nieuwsbericht van Borealis, 06/10/2018


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)