Hands-free dankzij augmented reality


In de fabriek van de toekomst is zonder enige twijfel een belangrijke rol weggelegd voor technologieën die het manuele werk van operatoren connecteren aan de digitalisering in de rest van de fabriek. Augmented reality is een technologie die dat mogelijk maakt. Het Amerikaanse Upskill verdiende er een nominatie mee voor de Hermes Award.

De Hermes Award die elk jaar op de Hannover Messe uitgereikt wordt, geldt wereldwijd als een van de meest prestigieuze prijzen in industriële productietechnologie. Dit jaar werd de award toegekend aan Endress+Hauser voor haar nieuwe zelfkalibrerende temperatuursensor.

Bij de vier overige nominaties zat een opmerkelijke inzending van het Amerikaanse Upskill: een augmented reality toepassing die operatoren in staat stelt om handenvrij informatie op te zoeken en begeleid te worden bij hun taken. Die nominatie is opmerkelijk want de Hermes Award houdt zich doorgaans ver van het inspelen op hypes – wat overigens bijdraagt tot het grote respect dat de award geniet. Het betekent dat augmented reality realiteit geworden is, of toch minstens tot op zekere hoogte.

Informatie in het gezichtsveld

De term augmented reality wordt gebruikt voor technologieën waarmee informatie toegevoegd wordt aan de realiteit. In de praktijk is de term bijna synoniem voor het gebruik van smart glasses. Deze maken het mogelijk om in het gezichtsveld van de gebruiker informatie te tonen.

En dat is precies wat Skylight, de genomineerde oplossing van Upskill, doet. Al is er wel een belangrijk nuanceverschil. Bij het gebruik van de term augmented reality wordt impliciet verondersteld dat er een interactie is tussen wat de gebruiker ziet en wat er op het scherm getoond wordt. Een typisch voorbeeld dat door Google destijds gebruikt werd bij de lancering van Google Glass, is dat de gebruiker informatie over de gebouwen te zien zou krijgen wanneer hij in de stad rondkijkt.

In de genomineerde applicatie is dat niet het geval en worden de slimme brillen eigenlijk gewoon als displays gebruikt. Het voordeel is dus wel dat de gebruiker informatie in zijn gezichtsveld kan krijgen, terwijl hij met andere dingen bezig is. In de omgekeerde richting wordt de camera op de bril wel gebruikt om barcodes te scannen. Ook hier betekent het dat de operator zijn handen vrij heeft. Voor de andere input wordt stemherkenning gebruikt.

25% tijdswinst

De case study in de video toont een reële applicatie van de technologie bij vliegtuigbouwer Boeing. Daar wordt de Skylight software gebruikt om operatoren te begeleiden bij de assemblage van kabelbomen. De brillen in de video zijn van het type Glass Enterprise Edition, de opvolger van Google Glass.

Dankzij de toepassing kunnen operatoren tijdens hun werk de verschillende stappen van het productieproces raadplegen. Daarbij wordt bijvoorbeeld voor elke draad getoond op welke pin die aangesloten moet worden in een connector. Voordien konden de medewerkers dit soort informatie op hun laptop volgen, maar dat hield in dat ze per stap hun focus moesten verleggen. De tijdswinst door het gebruik van deze vorm van augmented reality bedraagt volgens de uitleg in de video 25%.

© Productivity.be, 17/05/2018


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement

The All Electric Society Arena points the way to a carbon-neutral industrial society

Machine manufacturers showcasing security solutions for digital grinding processes at GrindingHub

New Level and Flow Controller Reduces Complexity in Water and Wastewater Applications


Agenda

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)