Zelf-kalibrerende temperatuursensor wint Hermes award

Bij de opening van de Hannover Messe werd de Hermes Award dit jaar uitgereikt aan Endress+Hauser voor de zelf-kalibrerende temperatuursensor TrustSens. De Hermes Award wordt wereldwijd beschouwd als een van de belangrijkste prijzen in industriŽle productietechnologie. TrustSens is de eerste temperatuursensor die zichzelf zeer precies kan kalibreren.

De werking van de zelf-kalibrerende temperatuursensor is gebaseerd op een fysieke constante van materialen, namelijk de curietemperatuur. Bij die temperatuur verliezen ferromagnetische materialen het permanent magneetveld dat ze om zich heen creŽren. Als de temperatuur nadien weer daalt, keert dat magneetveld terug.

De sensor bevat intern een keramisch materiaal waarvan de magnetische karakteristieken wijzigen op 118į C. Door het magneetveld rond dat materiaal te meten, kan de sensor precies detecteren wanneer de procestemperatuur bij een stijging of daling voorbij dat punt komt. Dat geeft een referentie voor de meetwaarde die op dat moment door de Pt-100 sensor aangegeven wordt. Op die manier kan de temperatuursensor telkens wanneer het proces 118į C bereikt, automatisch opnieuw gekalibreerd worden.

De kalibratie is zeer nauwkeurig en geeft dus een permanente validatie van de temperatuurmeting. Dat maakt de sensor interessant voor kritische toepassingen in voeding en farma. Endress+Hauser heeft intussen ook andere varianten van de zelf-kalibratie ontwikkeld, met keramische materialen met een andere curietemperatuur zodat in functie van het temperatuurbereik van het proces steeds een geschikte sensor gevonden kan worden.

© Productivity.be, 23/04/2018, Foto: Endress+Hauser


Feel free to share

Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

En/of u kan zich inschrijven voor onze maandelijkse thematische nieuwsbrieven

Agenda

Solids Antwerp 2018, Antwerp Expo, 17-18/10/18
Aquarama, Brabanthal Leuven, 25/10/18
Euroblech, Hannover, 23-26/10/18
Prototyping 2018, Kortrijk Xpo, 7-8/11/18
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen