Toonaangevende Franse fabrikant van kaarsen focust op productiviteit

Denis et Fils, de Franse fabrikant van Le Chat-kaarsen, produceert al meer dan 100 jaar kaarsen maar blijft zijn productieapparatuur moderniseren. "De industriŽle productie heeft het oude ambacht vervangen, maar het heeft onze kennis en expertise alleen maar versterkt en verrijkt," aldus Marianne Lucas, productiemanager.

Om een marktleider te blijven op het gebied van decoratie en feestartikelen is doorlopend onderzoek nodig naar nieuwe geuren, nieuwe kaarsvormen en nieuwe concepten naast vraag en aanbod. "Onze productiefaciliteit beslaat meerdere hallen en is, zeker rond feestdagen zoals Kerstmis, sterk seizoensgebonden om tegemoet te komen aan de eisen van klanten voor onze producten zoals geurkaarsen en luxe merken," aldus Lucas. "Onze fabriek is erg groot, en in het verleden waren we veel tijd en energie kwijt met het leveren van bestellingen, verplaatsen van kits met grondstoffen (van het magazijn naar de productielijn) en het verzamelen van monsters voor kwaliteitscontrole. Om deze verloren tijd te beperken, stelde onze bestaande roboticapartner Omron Adept Technology een mobiele, autonome oplossing voor: de Omron LD AIV."

Een samenwerkende mobiele robot

In tegenstelling tot automatisch geleide voertuigen (AGV's) waarvoor de infrastructuur moet worden aangepast (ondergrondse magneten, etc.), is het Omron LD mobiele robotplatform perfect aangepast aan de productie en de interne logistiek. Het levert zelfstandig goederen door laserscans van zijn omgeving te vergelijken met een geÔntegreerde lokale kaart van de faciliteit.

"De installatie is zeer eenvoudig, de AIV scant de omgeving zodat het alle vaste elementen zoals muren, meubilair, pilaren en transportbanden kan identificeren en karakteriseren. Alle taken - communicatie, beheer van input/output, display, geluid - en alle macro's voor bijbehorende doelen en taken worden opgeslagen. De gebruiker roept de robot op, laadt hem met goederen en stuurt hem naar de volgende bestemming," zegt Bruno Adam, Mobile Projects Director Europe bij Omron

Het Omron LD mobiele platform kan worden aangepast aan verschillende payloads, zoals een wagentransportrobot (max. capaciteit 130 kg), bakkenverplaatser, mobiele transportband, samenwerkende bedieningsarmen en andere configuraties.

De AIV kan gedurende een shift onafhankelijk werken. Na de shift maakt de robot automatisch verbinding met zijn laadstation. Door een extra batterij (verkrijgbaar als optie) te gebruiken die tussen shifts wordt verwisseld, kan de AIV zelfs permanent (24/7) 'actief' zijn zodat de productie niet wordt gehinderd omdat de robot moet stoppen om op te laden.

Uitgebreide functionaliteit

Reageren op jobaanvragen, de optimale route berekenen, navigeren door de omgeving en met name rond de mensen die er werken, dat waren allemaal belangrijke kenmerken waardoor de AIV de ideale flexibele materiaaltransportoplossing was voor Denis et Fils.

De AIV is in juli 2014 in gebruik genomen en vervulde al snel zijn taken, maar er was extra functionaliteit vereist voor het seizoenspatroon in de grote fabriek. Lucas vertelde: "De uitdaging van onze productie die niet was voorzien voor de AIV is het seizoensgebonden karakter van onze markt, waardoor de omgeving continu verandert. Karren en pallets worden verplaatst naar verschillende posities om tegemoet te komen aan de stroom van orders. De wanden, pilaren en machines die de AIV in het begin had geÔdentificeerd, verdwenen uit het zicht en het werd onmogelijk voor de robot om met het conventionele lasersysteem te navigeren en niet te verdwalen." Hier kwam de technische expertise van Omron Adept goed van pas.

Acuity-systeem: de blik omhoog!

"Omdat het onmogelijk was om in een voortdurend veranderende omgeving te navigeren, werden de ogen van de robot omhoog gericht om de permanente elementen op het plafond te identificeren," legde Adam uit.

De enige vaste elementen in deze hallen waren op het plafond Ė tl-lampen en lichtkoepels. "Daarom hebben we de software en een camera ontwikkeld en aangepast zodat de robot de plafondverlichting kan herkennen en dit kan onderscheiden van daglicht (lichtkoepel), en zelfs kan werken wanneer lampen niet branden of knipperen. Dit systeem, Acuity genaamd, zorgt voor naadloze navigatie en de AIV is geen enkele keer meer verdwaald sinds we de Acuity hebben geÔnstalleerd," aldus Fabien Benoteau, Omron Adept Application Engineer. "We hebben zelfs plannen voor de toekomst om lichtschakelaars toe te voegen die via wifi kunnen worden bediend wanneer de AIV een donkere kamer binnenkomt."

Sesam open u!

In de fabriek zijn de hallen verbonden door gangen die 'afgesloten' zijn met kunststof stroken. De uitdaging was dus om de robot met succes deze belemmering te laten passeren.

"Het obstakel wordt geÔdentificeerd op de kaart en met de laserscanner van de robot. De AIV nadert de stroken, toetert om zijn aanwezigheid aan te geven en rijd er vervolgens langzaam doorheen. Vervolgens zet hij zijn laser weer aan terwijl hij verdergaat," aldus Benoteau.

"Dankzij de flexibiliteit van het mobiele platform en de responsiviteit van Omron Adept, kunnen wij ons door de AIV focussen op onze echte vaardigheden, onze toegevoegde waarde, en daardoor op de kwaliteit van onze producten. Het kan voltooide bestellingen en kits met grondstoffen afleveren, en monsters nemen voor kwaliteit," aldus Lucas.

Optimale veiligheid

De AIV berekent de meest geschikte route, en de maximale snelheid is voor de veiligheid begrensd op 6,5 km/h (de snelheid bij Denis et Fils is 4 km/h). "De AIV is uitgerust met een scanner waarmee hij nieuwe obstakels voorbij zijn remweg kan identificeren. Hij kan ook diverse geluiden maken (tonen en woorden) om zijn aankomst op een plaats of bestemming aan te geven," aldus Lucas. "Als het obstakel onvermijdelijk is, berekent de AIV in realtime een nieuwe route om zijn doel te bereiken. Hij past zichzelf dus continu aan de omgeving en zijn taak aan."

Een programmeringshulplijn

"Sinds we de AIV in gebruik hebben genomen, zijn er nieuwe toepassingen ontstaan en hebben we nieuwe taken ontdekt die de AIV kan uitvoeren. Telecare is een dienst ontwikkeld door Omron Adept waarmee wij, met behulp van een getrainde engineer op locatie en een Application Engineer bij Omron Adept, nieuwe functies rechtstreeks op de AIV kunnen programmeren, via een beveiligde online verbinding," aldus Lucas.

Een wagenpark van samenwerkende AIV's

AIV-robots zijn ontworpen om te functioneren als een vloot, met name in de interne logistiek, en communiceren met elkaar om zich beter aan te passen aan de taken en doelstellingen zoals opgesteld in het ERP-systeem van de klant (Enterprise Resource Planning). De fleetmanagementsoftware coŲrdineert vervolgens de taaktoewijzing, verplaatsing, prioriteiten, het laden en lossen en de wachtrijen.

Ingezonden door Omron Electronics NV/SA, 05/02/2018


Feel free to share

Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

Automation next level

Voor de 5-de editie gaat Indumation.be next level, met naast industriŽle automatisering, innovatie en optimalisatie veel aandacht voor software, apps, AR/VR, Big Data, IoT, artificial intelligence, blockchaintechnologie, beveiliging en integratie.
Bezoek er meer dan 180 exposanten, expert classes, het Connectivator event en de uitreiking van de Factory of the Future Awards.
Klik hier voor gratis registratie voor u en uw team

Agenda

Indumation, Kortrijk Xpo, 6-8/2/19
RapidPro, Koningshof Veldhoven, 13-14/3/19
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen