ZF zet drones in voor bevoorrading workshops

Toeleverancier aan de automobielindustrie ZF heeft als eerste bedrijf in Duitsland officiŽle toestemming om boven haar fabrieksterrein drones in te zetten voor logistieke toepassingen. De autonoom vliegende toestellen worden gebruikt om vanuit een centraal magazijn verschillende workshops te bevoorraden met wisselstukken.

Het fabrieksterrein van ZF in Friedrichshafen is zo groot dat bevoorradingen van de workshops ritten van soms meer dan een kilometer inhouden. Dat vergt veel tijd en leidt tot heel wat verkeer op het terrein.

De drones kunnen tot 5 kg vervoeren door de lucht. Rekening houdend met de grijpers en de transportbakken blijft daarvan nog 3 kg over voor goederen, wat ruim voldoende is voor leveringen van sensoren, printkaarten en andere wisselstukken die in de workshops gevraagd worden.

De hexacopters (drones met zes motoren) halen een snelheid van 30 km/u. De herlaadbare batterijen leveren een autonomie van 30 tot 40 minuten. Voor de veiligheid is hierin redundantie voorzien. De drone kan ook veilig landen als een van de motoren zou uitvallen.

Drones worden uiteraard al vaker ingezet, bijvoorbeeld voor mapping en bewakingstoepassingen. Wat hier speciaal is, is dat de drones volledig geautomatiseerd zijn. Ze worden met andere woorden niet bediend door een operator via een remote control.

Daarbij moet gezegd dat het project van ZF zich momenteel nog in een testfase bevindt. Er moet nog verder gesleuteld worden aan de navigatiesensoren om een vlot lopende autonome werking van het systeem mogelijk te maken.

Op lange termijn hoopt ZF de drones ook te kunnen inzetten voor leveringen buiten het fabrieksterrein.

© Productivity.be, 16/11/2018


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen