Dashboard voor welzijn operator

Een groot deel van stilstanden in de industrie is te wijten aan fouten van operatoren, die op hun beurt het gevolg zijn van vermoeidheid. Dat stelt ABB bij de lancering van een nieuwe tool in ABB Ability die operatoren in de procesindustrie in staat stelt om naast de processen ook hun eigen welzijn te bewaken.

De nieuwe tool in het Ability platform geeft operatoren een dashboard met informatie over hun eigen werkomgeving. De temperatuur, het geluidsniveau en het CO2-gehalte zijn enkele van de parameters die in de controlekamer gemeten kunnen worden. Daarnaast geeft het dashboard ook aan hoe lang een operator al staat of zit, en de tool doet ook aanbevelingen voor verbeteringen.

Dat lijkt misschien wat ver te gaan, maar ABB is absoluut overtuigd van de relevantie van het nieuwe product. Volgens Pierre SkŲnnegŚrd, global product manager for Control Room Solutions bij ABB is maar liefst 40% van de stilstanden in de industrie te wijten aan menselijke fouten veroorzaakt door vermoeidheid. Daarnaast zijn welzijn en gezondheid ook in het algemeen factoren waar bedrijven steeds meer aandacht aan besteden.

Een van de features in de nieuwe tool is dat elke operator zijn eigen voorkeuren kan opslaan zodat omgevingsfactoren automatisch aangepast worden. Een voorbeeld hiervan is de lichtsterkte van de omgeving in verhouding tot de beeldschermen.

De weergave en analyse van de data in de tool volgt de norm ISO 11064 (Ergonomic Design of Control Centers). De integratie met andere tools uit het ABB Ability platform maakt het ook mogelijk om de invloed van omgevingsfactoren in de controlekamer te vergelijken met andere KPIís uit de productie zodat de rol van ergonomie en omgevingsfactoren verder geanalyseerd kan worden.

© Productivity.be, 19/03/2019, Foto: ABB


Feel free to share

Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen