5G Arena toont potentieel van nieuwe mobilofoniestandaard

De rol die 5G mogelijks zal spelen als allesomvattend netwerk voor de industrie kan nauwelijks overschat worden. Dat werd op de Hannover Messe nog maar eens bewezen in de 5G Arena waar dagelijks demonstraties en lezingen gehouden werden. Tegelijk werd echter ook duidelijk dat er nog heel wat water door de Leine zal stromen eer 5G op de fabrieksvloer de standaard zal zijn.

ďThe dawn of the industrial use of 5G telephony" Ė met die poŽtische omschrijving kondigde de organisator van de Hannover Messe eerder dit jaar de 5G Arena aan die op de vakbeurs een prominente plaats zou innemen. Bezoekers kregen er in tal van lezingen en panel discussies uitleg over het potentieel van de nieuwe technologie. Grote spelers als Nokia, Ericsson en Qualcomm gaven er demonstraties van wat de technologie vermag.

Zoals wij eerder ook al schreven in ď5G Ė een ware revolutie in wirelessĒ is de mogelijke impact van de nieuwe standaard voor mobilofonie voor de industrie niet te onderschatten. Daarbij gaat het niet zozeer over het ďmobilofonieĒ aspect en zelfs niet over de enorme sprong voorwaarts inzake bandbreedte.

Wat 5G zo interessant maakt voor de industrie is de architectuur van het netwerk die van oorsprong gericht is op services. Binnen de 5G-frequentiebanden zal het immers mogelijk worden om allerlei private netwerken op te zetten. Grote bedrijven zouden hun eigen basisstation kunnen runnen om een eigen 5G netwerk op te zetten. Maar ook de telecomproviders zullen privť netwerken kunnen aanbieden op hun publieke infrastructuur.

Nog geen universele standaard

De slicing die de creatie van dergelijke private netwerken mogelijk maakt, kan verder doorgetrokken worden naar de applicaties binnen een netwerk. Dat maakt het mogelijk om voor kritische applicaties zoals industriŽle automatisering afgeschermde zones te creŽren met een gegarandeerde bandbreedte.

Die gegarandeerde bandbreedte zou in combinatie met de intrinsiek lage latentietijd van 5G dan weer een volwaardig alternatief moeten bieden voor de deterministische communicatie die industriŽle automatisering nodig heeft.

Toch zit hier mogelijks een addertje onder het gras, want de specificaties van 5G, zoals de extreem lage latentietijd, mogen dan wel indrukwekkend zijn, ze moeten ook nog in de praktijk gerealiseerd worden. Uit verschillende gesprekken die we hadden met specialisten die op de beurs aanwezig waren blijkt dat hier nog volop aan gewerkt wordt. Er is mede daardoor ook nog geen universele standaard voor 5G. Die wordt pas ten vroegste in 2020 verwacht.

Ook over de mogelijkheid voor bedrijven om hun eigen netwerk te runnen met een eigen server, basisstation en antennes bestaat nog veel onduidelijkheid. Ons land is lang niet het enige waar de licenties voor het 5G-spectrum nog toegekend moeten worden. Daarbij moet ook nog beslist worden of er al dan niet in een vrije industrieband komt. Als dat niet het geval is, is het verkrijgen van een licentie uiteraard een serieuze hindernis voor het opzetten van een eigen netwerk.

5G CMM Expo

De Deutsche Messe heeft intussen laten weten dat de 5G Arena op de Hannover Messe slechts een voorproefje was van haar engagement in deze technologie. Voor het najaar van 2020 werd er een nieuwe vakbeurs aangekondigd die in Hannover zal plaatsvinden: de 5G CMM Expo. Overigens wil de beursorganisator ook zo snel mogelijk zelf een eigen 5G netwerk uitbouwen op zijn 100 hectare groot expositieterrein. Daarmee wil het niet alleen diensten aanbieden tijdens de beurzen maar ook een gecontroleerde testomgeving creŽren voor de sector.

© Productivity.be, 08/04/2019, Foto: Deutsche Messe


Feel free to share

Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen