Gloednieuwe topinfrastructuur om beter en sneller nieuwe producten klaar te stomen

Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, heeft in aanwezigheid van meer dan 40 geÔnteresseerde bedrijven zijn nieuwe top infrastructuur in Lommel geopend. Vertegenwoordigers van zowel grote bedrijven als KMOís konden meteen ervaren hoe ze via 3 gloednieuwe living labs met de nieuwste (robot)technologieŽn ondersteuning krijgen om hun nieuwe producten te testen en perfectioneren.

ďOnze maakindustrie doet het goed en zet haar groeipad verder. Hoogtechnologische bedrijven zoals Atlas Copco, Niko en Picanol hebben de digitalisering die industrie 4.0 kenmerkt al hoog op hun agenda staan. Met nieuwe top infrastructuur wilt Flanders Make de Vlaamse bedrijven ondersteunen om verder uit te groeien tot fabrieken voor de toekomst die top producten maken. Die hebben we hard nodig in Vlaanderen om onze welvaart te garanderenĒ, zegt Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make.

ďVandaag stellen we 3 nieuwe laboís voor waar zowel grote bedrijven als KMOís met een hart voor innovatie hun nieuwe producten kunnen testen en optimaliseren in reŽle omstandigheden. Zo kunnen ze beter en sneller nieuwe producten ontwikkelen en op de markt brengen. We helpen hen ook om hun productieprocessen te versterken, bijvoorbeeld met robots die samenwerken met mensen en toepassing van virtual en augmented reality. Zo mikken we samen op meer productie in VlaanderenĒ, licht Dirk Torfs, CEO van Flanders Make toe.

Uitbreiding top infrastructuur voor product- en productie innovatie

In het Operator Support 4.0 Lab krijgen bedrijven hulp om hun productie efficiŽnt te organiseren, bijvoorbeeld via samenwerking tussen mens en robot en opleiding van operatoren met virtual of augmented reality. Met het mobiele MAKE LAB brengt Flanders Make de nieuwste productietechnieken letterlijk tot op de werkvloer van de bedrijven.

In het Joining & Materials Lab vinden bedrijven ondersteuning om bij hun productontwerp meteen de optimale manier te kiezen om materialen met elkaar te verbinden, manueel of met de nieuwste robottechnologie. De aangeboden levensduur testen voor lijmverbindingen zijn uniek in Europa.

In het E-Powertrain Lab kunnen bedrijven terecht om de kwaliteit van elektrische aandrijvingen en hun componenten te testen in virtuele omstandigheden, zonder ze daadwerkelijk in een prototype voertuig of machine in te bouwen. Zo kunnen ze hun producten sneller en goedkoper klaarstomen voor de markt.

Flanders Make realiseerde deze nieuwe infrastructuur voor het opzetten van living labs met bedrijven dankzij steun van SALK, het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat en van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Ingezonden door Flanders Make, 08/10/2018


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen