Nieuwe supercomputer breekt records

Een labo van de Amerikaanse overheid nabij Chicago krijgt met Aurora tegen 2021 de snelste supercomputer ter wereld die Summit Ė de huidige recordhouder Ė in Tennessee zal voorbijsteken. In de IT-wereld is het een opsteker voor Intel dat concurrent Nvidia de loef afsteekt in dit megaproject dat onder meer moet uitblinken in artificiŽle intelligentie.

De nieuwe supercomputer wordt een exascale systeem, wat betekent dat die een quintillion berekeningen per seconde zal kunnen uitvoeren. Dat is een miljard keer een miljard berekeningen. Per seconde.

Een van de toepassingen wordt het uitvoeren van simulaties bij de ontwikkeling van nucleaire wapens. Dergelijke simulaties moeten het verbod op live testen van dergelijke wapens opvangen.

Het ministerie van defensie wil met de computer ook technieken inzake artificiŽle intelligentie verder ontwikkelen. Een van de doelstellingen die men daarmee hoopt te realiseren is het terugdringen van het aantal zelfmoorden bij oorlogsveteranen.

De computer wordt gemaakt door chipbouwer Intel en Cray, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van snelle computers. Vooral voor Intel is het project een opsteker want de snelste computer op dit moment Ė de Summit computer in het Oak Ridge National Laboratory in Tennessee Ė draait op chips van Nvidia, dat ook daarbuiten een sterke reputatie heeft opgebouwd in artificiŽle intelligentie.

Hoe lang Aurora de grootste en snelste zal blijven, valt nog af te wachten, want ook China, Japan en de Europese Unie hebben hun zinnen gezet op het ontwikkelen van supercomputers.

© Productivity.be, 21/03/2019


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen