IO.Energy: 8 proefprojecten voor het energiesysteem van de toekomst

Een 60-tal bedrijven, overheidsorganisaties en academische instellingen hebben de voorbije maanden samen nieuwe ideeŽn en hypothesen uitgewerkt om de verbruiker een centrale rol te geven in het energielandschap van morgen. Het project kadert binnen IO.Energy, een gezamenlijk project van de Belgische netbeheerders Elia, Fluvius, ORES, RESA en Sibelga.

In de komende maanden worden de 8 geselecteerde proefprojecten voort ontwikkeld en uitgeprobeerd. Op termijn kunnen ťťn of meerdere hiervan uitgroeien tot commerciŽle producten of diensten die het energielandschap grondig kunnen veranderen.

Vandaag 24 juni waren een 150-tal personen aanwezig in het Flageygebouw voor de tweede grote bijeenkomst van het IO.Energy-project. Daarmee is de eerste fase van ideevorming of Ďideationí afgesloten. IO.Energy wil via data-uitwisseling tussen alle spelers van de energiemarkt, nieuwe diensten ontwikkelen die de consument centraal zet in het energiesysteem. Via een digitaal communicatieplatform kan de eindgebruiker zowel zijn productie als zijn verbruik aanpassen aan de noden van het net. IO.Energy helpt zo om meer flexibiliteit te vinden in het energiesysteem en vangt daarmee de grotere variabiliteit van hernieuwbare energieproductie op.

Het project is een gezamenlijk initiatief van de netbeheerders. Samen willen zij de uitdagingen van de energietransitie ombuigen naar opportuniteiten. Om dat te kunnen realiseren, rekenen de netbeheerders op heel wat bedrijven en organisaties die aan het project meewerken om nieuwe diensten uit te werken die aan de verwachtingen van de consument tegemoetkomen. De fase waarin de ideeŽn werden uitgedacht, kende een ongezien succes en het grote aantal deelnemers in deze eerste fase is een belangrijke stimulans voor het vervolg van het project.

8 ideeŽn naar de volgende ronde

Op 29 mei 2019 stelden alle partners hun ideeŽn en hypotheses voor aan een professionele en onafhankelijke jury, samengesteld uit 4 experten uit de academische wereld en ťťn onafhankelijk expert. Uit de 12 proefprojecten die werden voorgesteld, heeft de jury er na analyse 8 geselecteerd die voldoende ontwikkeld en matuur waren om de volgende fase aan te vatten. De andere zullen input blijven geven voor het project.

Hieronder de 8 testprojecten en hun missie: 

ENWAVE - Het energiepotentieel benutten van commercieel vastgoed. 

SOTERIA - Je verwarmingsketel heeft energie om het net te voeden. 

CO-SUSTAIN Ė Deel uitmaken van een energiecommunity, in ťťn enkele klik. 

FLEXITY Ė Een slim plug & play energiehuis. 

SUNSHARE Ė Een energiecommunity opzetten was nog nooit zo eenvoudig. 

MAKA Ė Minder verbruiken is fun. 

COMMUNITY FORECASTER Ė Zonnig weer of veel wind? Verbruik wanneer het nodig is. 

CHECK MY FLEX Ė Bepaal je eigen comfort, wij doen de rest.

Volgende stappen

Na het afsluiten van de eerste fase -in aanwezigheid van federaal minister van Energie, Marie Christine Marghem- start nu het zogenaamde Ďsandboxingí. Daarin worden de verschillende proefprojecten getest om beter zicht te krijgen op de obstakels die men bij de ingebruikname ondervindt. Er is daarbij een sterke focus op technologie en de meerwaarde die de projecten brengen. Eenmaal die bevestigd worden, kunnen tests op grotere schaal worden opgestart waarbij leveranciers van energiediensten de verbruiker toegang geven tot een gamma van diensten in specifieke omstandigheden. Zodra de technologie volledig getest is, zal de reglementering worden aangepast en kan de vermarkting starten waarbij de nieuwe energiedienst voort wordt geÔndustrialiseerd.

Marie Christine Marghem Ė Federaal minister van Energie: "Het is een project dat ik sinds de eerste ontwikkelingsstappen -sinds begin dit jaar- heb gevolgd. Dit initiatief is uniek in Europa en toont de sterke gedrevenheid van de Belgische energiesector. De brede steun die het project krijgt van de bedrijven, van talrijke startups, de openbare sector en de universiteiten geeft aan hoe belangrijk de uitdagingen zijn. Ook binnen de Europese context wordt dit voorbeeldproject gevolgd. Het project dat nu ontwikkeld wordt, ligt volledig in lijn met de recente energietrends. Ik ben dan ook heel blij dat de eerste fase alvast zoín groot succes is."

Ingezonden door Elia, 24/06/2019


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen