Metallisch schuim

In de zoektocht naar performante materialen is een Duits onderzoeksproject gestart dat zich toelegt op metallisch schuim. In het project "Innovative Foam Structures for Efficient Lightweighting" zijn onderzoekers aan de Pforzheim University of Applied Sciences erin geslaagd om materialen te ontwikkelen die even stijf en sterk zijn als metalen, met slechts 50% van het gewicht.

Machines en structuren lichter maken is een belangrijk element in het streven naar duurzaamheid en kostenbesparing. De meeste inspanningen in dit domein richten zich op de structuren waarin materialen gebruikt worden, waarbij honingraat structuren misschien wel het meest gekende voorbeeld zijn. Maar ook in de materialen zelf kan gewicht bespaard worden.

Het metallisch schuim, dat in Duitsland onderzocht wordt, is een poreus materiaal, en is dus per definitie lichter dan de pure, vaste variant van hetzelfde materiaal. Dat biedt niet alleen opportuniteiten om gewicht te besparen zonder toegevingen te moeten doen op het vlak van stijfheid en sterkte. Door de ruimtes in het materiaal te vullen met een ander substraat kunnen materialen gerealiseerd worden met speciale combinaties van eigenschappen. Daarbij wordt gedacht aan bumpers voor auto's die schokken kunnen absorberen of toepassingen die speciale thermische geleiding of isolatie vergen.

Metallische schuimen maken het ook mogelijk om een materiaal te creŽren met een hoog contactoppervlak in verhouding tot het volume.

Het onderzoeksproject "Innovative Foam Structures for Efficient Lightweighting" werd door Leichtbau BW GmbH geselecteerd als ThinKing. Met dat initiatief wil men initiatieven op het vlak van lichtgewicht materialen promoten.

Foto: digitaal, microscopisch beeld van een metallisch schuim

© Productivity.be, 11/04/2017, Foto: IWWT, Pforzheim University of Applied Sciences


Feel free to share

Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

En/of u kan zich inschrijven voor onze maandelijkse thematische nieuwsbrieven

Agenda

Solids Antwerp 2018, Antwerp Expo, 17-18/10/18
Aquarama, Brabanthal Leuven, 25/10/18
Euroblech, Hannover, 23-26/10/18
Prototyping 2018, Kortrijk Xpo, 7-8/11/18
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen