Metallisch schuim

In de zoektocht naar performante materialen is een Duits onderzoeksproject gestart dat zich toelegt op metallisch schuim. In het project "Innovative Foam Structures for Efficient Lightweighting" zijn onderzoekers aan de Pforzheim University of Applied Sciences erin geslaagd om materialen te ontwikkelen die even stijf en sterk zijn als metalen, met slechts 50% van het gewicht.

Machines en structuren lichter maken is een belangrijk element in het streven naar duurzaamheid en kostenbesparing. De meeste inspanningen in dit domein richten zich op de structuren waarin materialen gebruikt worden, waarbij honingraat structuren misschien wel het meest gekende voorbeeld zijn. Maar ook in de materialen zelf kan gewicht bespaard worden.

Het metallisch schuim, dat in Duitsland onderzocht wordt, is een poreus materiaal, en is dus per definitie lichter dan de pure, vaste variant van hetzelfde materiaal. Dat biedt niet alleen opportuniteiten om gewicht te besparen zonder toegevingen te moeten doen op het vlak van stijfheid en sterkte. Door de ruimtes in het materiaal te vullen met een ander substraat kunnen materialen gerealiseerd worden met speciale combinaties van eigenschappen. Daarbij wordt gedacht aan bumpers voor auto's die schokken kunnen absorberen of toepassingen die speciale thermische geleiding of isolatie vergen.

Metallische schuimen maken het ook mogelijk om een materiaal te creŽren met een hoog contactoppervlak in verhouding tot het volume.

Het onderzoeksproject "Innovative Foam Structures for Efficient Lightweighting" werd door Leichtbau BW GmbH geselecteerd als ThinKing. Met dat initiatief wil men initiatieven op het vlak van lichtgewicht materialen promoten.

Foto: digitaal, microscopisch beeld van een metallisch schuim

© Productivity.be, 11/04/2017, Foto: IWWT, Pforzheim University of Applied Sciences


Feel free to share

Start To Make Smarter

Op 7 en 8 februari ontvangt het MTMS Network Event in Kortrijk Xpo een 3000-tal bezoekers uit metaal- en kunststoffentransformatie, subcontractors, OEMís en machinebouwers om te netwerken met 165 technologie- en componentenleveranciers.
Het event omvat kleine partnerstanden, netwerkrecepties en de Ideas Battle Arena met tal van inspirerende ondernemers. Dit jaar wordt voor de eerste maal ook de POM Late Shift georganiseerd.
Registreer u (en uw collega's)
VDW

METAV 2018

Van de laatste technologieŽn in traditionele productietechnieken tot nieuwe oplossingen voor Industrie 4.0 - ze komen allemaal aan bod op de vakbeurs METAV, van 20 tot 24 februari 2018 in Dusseldorf.
Naast het hoofdthema metaalbewerking heeft de beurs speciale zones met aandacht voor kwaliteitscontrole, additive manufacturing, molding en medical.
Meer info en inschrijving: www.metav.com