Continue assemblagelijn gevormd door zelfrijdende platformen

Terwijl autoliefhebbers al langer uitkijken naar de komst van de puur elektrische Taycan heeft Porsche ook voor de liefhebbers van productietechnologie een innovatie in petto: de Flexi-Line. Het is een continue assemblagelijn die gevormd wordt door AGV’s – zelfrijdende platformen waarop de auto’s gebouwd worden.

De Porsche Taycan, die volgend jaar op de markt komt, belooft een elektrische auto van superlatieven te worden. Het bedrijf bouwt voor zijn eerste puur elektrische auto verder op de 800V technologie die ontwikkeld werd voor de 919 Hybrid. Die heeft met meerdere overwinningen in Le Mans zijn performantie al voldoende bewezen.

Een van de voordelen van de 800 Volt technologie is dat de Li-Ion batterij in de auto zeer snel opgeladen kan worden. Porsche gaat tegen eind 2019 in Europa 400 laadstations bouwen met een capaciteit van maar liefst 350kW per laadpunt. Dat vermogen maakt het mogelijk om in vier minuten voldoende energie te laden om 100 km te rijden.

De laadstations zullen uitgebaat worden door Ionity – een joint-venture waarin ook BMW, Daimler en Ford participeren. Voor thuisgebruik worden laders aan 22kW ontwikkeld.

Individualiseren van de voertuigen

In haar productievestiging in Zuffenhausen wordt momenteel volop gewerkt aan de bouw van een nieuwe fabriek voor de productie van de Taycan. Een nieuw concept hierin is de Flexi-Line – een continue assemblagelijn die gevormd wordt door AGV’s. Dat zijn zelfrijdende platformen waarop de auto’s gebouwd worden.

Porsche houdt hiermee wel vast aan het principe van een productielijn met een vaste takt-tijd, maar in plaats van een starre assemblagelijn staat elke auto op zijn eigen individuele platform. Dat creëert meer flexibiliteit om aangepaste werkstations te creëren voor het individualiseren van de voertuigen.

In een interview eerder dit jaar gaf Albrecht Reimold, lid van Porsche’s executive board voor Productie en Logistiek meer uitleg over de implicaties van dit nieuwe concept. Porsche is naar eigen zeggen de eerste fabrikant die een dergelijke Flexi-Line inzet voor continue serieproductie.

Operatoren lopen mee met AGV’s

Een van de voordelen van de Flexi-Line ten opzichte van een starre assemblagelijn is dat men geen speciale fundering meer nodig heeft. Dat betekent ook dat men tussenverdiepingen kan gebruiken zonder deze extreem dik te maken. Dat levert een aanzienlijke besparing op.

Een groot verschil voor de operatoren aan de lijn is dat ze zelf niet meer op de lopende band kunnen staan om mee te bewegen met de voertuigen. Zij zullen in het nieuwe concept moeten meelopen met de AGV’s. Reimold geeft aan dat het wel wat moeite gekost heeft om werknemers daarvan te overtuigen. Er werd een speciale testopstelling gebouwd om de voor- en nadelen met elkaar te kunnen vergelijken.

Het grote verschil zit uiteraard in de flexibiliteit van de lijn omdat de individuele platformen een oneindig aantal variaties mogelijk maken in het ontdubbelen en weer samenvoegen van de lijn en in het inschakelen van aparte werkstations.

CO2-neutraal

De Flexi-Line maakt deel uit van Porsche Production 4.0 – een project waarmee men de principes van de fabriek van de toekomst in de praktijk wil brengen. Een ander aspect van dat project is de Zero Impact Factory. Zo zal de fabriek in Zuffenhausen vanaf 2020 alleen nog maar verwarmd worden op biogas en worden er nog tal van andere maatregelen genomen om de fabrieken CO2-neutraal te krijgen.

© Productivity.be, 31/10/2018, Foto: Porsche


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)