3D printen succesfactor in MotoGP kampioenschap

Raceliefhebbers zullen op Machineering verwend worden door Renishaw dat een motor uit het MotoGP kampioenschap meebrengt naar zijn stand. De succesvolle motor van het TransFIORmers team heeft een ophanging waarvan een cruciaal onderdeel in titanium gemaakt is op het AM250 additief productiesysteem van Renishaw.

Speciaal aan het MotoGP kampioenschap is dat er gereden wordt met prototype-racemotoren. In de Moto2 klasse waarin TransFIORmers deelneemt, hebben alle machines een 600 cc viertakt motor van Honda. Het is aan de teams om zich te onderscheiden door het ontwerp van alle andere onderdelen van de racemotor.

TransFIORmers doet dat onder meer door een innovatieve voorwielophanging. In plaats van een traditionele telescopische voorvork maakt de motorfiets gebruik van een starre voorvork die via twee driehoekige armen van het frame gescheiden is. De bovenste van die armen werd met 3D-printen gemaakt.

Aanvankelijk werd voor de ophanging een arm in staal gebruikt die gemaakt werd door 12 apart bewerkte onderdelen aan elkaar te lassen. Door over te schakelen op additieve manufacturing kon de arm in zijn geheel als ťťn component geprint worden. Daarbij kon een geometrie bereikt worden die stijver is dan het originele onderdeel terwijl tegelijk het gewicht met 40% verlaagd kon worden.

De stijfheid van de ophanging is belangrijk om het zogenaamde duiken van de racemotor bij het afremmen te verminderen. Het gewicht is dan weer belangrijk voor de dynamiek, zowel bij het remmen als bij het versnellen. Een cruciale factor in de gewichtsbesparing is dat het onderdeel geprint kon worden in titanium. De machine van Renishaw leverde daarbij een vrijwel perfecte dichtheid op van 99,7%. De treksterkte bedraagt meer dan 1100 MPa.

De racemotor is te zien op Machineering dat plaats heeft in Brussels Expo van 27 tot en met 29 maart. Renishaw staat er in hal 5 op stand C54.

© Productivity.be, 21/03/2019


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen