Gecko Gripper wint Robotics Award

Een innovatieve grijper, geÔnspireerd op het mechanisme waarmee gekkoís over verticale muren kunnen lopen. Dat is de Gecko Gripper waarmee het Deense OnRobot op de Hannover Messe de Robotics Award gewonnen heeft. De Gecko Gripper is een robotgrijper die zonder perslucht vlakke oppervlakken kan opnemen.

De Gecko Gripper werd ontwikkeld door Perception Robotics, een bedrijf uit Los Angeles dat sinds vorig jaar deel uitmaakt van OnRobot. De initiŽle vraag voor de ontwikkeling van het product kwam dan weer van NASA dat een alternatief zocht voor vacuŁmgrijpers voor gebruik in de ruimte. Grijpers op basis van vacuŁm hebben immers de neiging niet zo goed te werken in het luchtledige.

De Gecko Gripper lost dit op door gebruik te maken van kussentjes met miljoenen microscopisch kleine vezeltjes. Wanneer deze stevig op een vlakke plaat gedrukt worden, zorgen Vanderwaalskrachten voor een soort adhesie die voldoende is om de plaat via de kussentjes op te nemen. Vanderwaalskrachten is een verzamelnaam voor allerlei krachten die optreden tussen moleculen, buiten de elektrostatische krachten.

Standaard zitten in de Gecko Gripper vier van dergelijke kussentjes. Het volstaat dan om de grijper met de robot op een plaat te drukken om deze te kunnen opnemen. Een mechanisme in de grijper doet de kussentjes lichtjes kantelen wanneer men de plaat weer wil loslaten, een beetje vergelijkbaar met hoe men tape van een oppervlak verwijdert.

Het voordeel van de Gecko Gripper is het eenvoudige concept, zonder de nood aan perslucht, waardoor dus ook energie bespaard wordt. Een bijzondere toepassing is nog het opnemen van printplaten waarin gaatjes geboord zijn voor het plaatsen van componenten. Die gaatjes maken vacuŁmgrijpers minder doeltreffend of kunnen ze zelfs onbruikbaar maken.

© Productivity.be, 04/04/2019


Feel free to share

Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen