Borealis gaat ATP/ADP proces van Qpinch implementeren

Borealis gaat in samenwerking met de Belgische start-up Qpinch een innovatief systeem voor warmterecuperatie implementeren in zijn LDPE plant in Zwijndrecht. De zogenaamde chemische pomp maakt gebruik van de ATP/ADP cyclus Ė een proces dat in levende organismen gebruikt wordt om energie te transporteren. Het chemiebedrijf mikt op een verlaging van zijn CO2-uitstoot met 2200 ton per jaar.

De ATP/ADP cyclus is een chemisch proces dat in staat is om de temperatuur van restwarmte te verhogen. Daardoor kan de warmte die anders verloren zou gaan opnieuw gebruikt worden als proceswarmte. De zogenaamde chemische pomp die gebruikt wordt om het proces op industriŽle schaal in te zetten werd ontwikkeld aan de Universiteit Gent, in samenwerking met diens spin-off Qpinch.

Borealis en Qpinch hebben nu een samenwerking om een dergelijk systeem op commerciŽle schaal te gaan bouwen. Het chemiebedrijf gaat de technologie inzetten op zijn LDPE plant in Zwijndrecht. Voor het chemiebedrijf is het een belangrijke stap in zijn ambities om de CO2-uitstoot te verlagen. De besparing zou goed zijn voor 2200 ton per jaar, wat vergelijkbaar is met de uitstoot van 1500 kleine gezinswagens.

Wouter Ducheyne, mede-oprichter en CTO van Qpinch, noemt de eerste installatie op commerciŽle schaal niet alleen een mijlpaal voor zijn bedrijf, maar ook een mogelijk baken voor de volledige petrochemische industrie. Het opschalen van de technologie zou CO2-reducties mogelijk moeten maken op niveaus die tot nu toe onhaalbaar waren.

Plan is om het systeem bij Borealis operationeel te hebben in de tweede helft van 2019.

© Productivity.be, 25/10/2018, Foto: Qpinch


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen