Volumetrisch 3D printen

3D printen is een veelbelovende techniek, maar u heeft er wel wat geduld voor nodig want zo een machine doet er al snel uren tot zelfs dagen over om een object laagje per laagje op te bouwen. Onderzoekers aan het Amerikaanse Lawrence Livermore National Lab hebben met het zogenaamde volumetrisch 3D printen een methode ontwikkeld die de klus klaart in 10 seconden.

De meeste technologieŽn voor additieve manufacturing, zowel in kunststof als metaal, bouwen objecten laagje per laagje op. De bovenkant van een vloeistofbad of poederbed wordt met een laser bewerkt om telkens een bijkomend laagje aan het object toe te voegen.

Bij het volumetrisch 3D printen daarentegen wordt een product in ťťn keer opgebouwd door het als een soort hologram uit te harden in een bad met een hars. Het bad wordt vanuit drie assen beschenen met een patroon dat door een laser gemaakt wordt (zie video). De laserintensiteit is zodanig gekozen dat ťťn straal het hars niet beÔnvloedt, maar dat uitharding wel optreedt op plaatsen waar meerdere stralen elkaar kruisen. Na tien seconden belichting ontstaat er een object waarvan de vorm bepaald wordt door de combinatie van de drie patronen die via de X-, Y- en Z-as geprojecteerd worden.

Massaproductie

Het enorme tijdsverschil tussen de commercieel toegepaste technieken en deze nieuwe methode zou een doorbraak kunnen betekenen voor het gebruik van 3D printen in massaproductie. In principe moet de methode nog bijkomende voordelen opleveren zoals een meer homogene materiaalstructuur. Er is bij dit concept ook geen support materiaal nodig om overhangende objecten te kunnen maken.

Toch is commerciŽle toepassing nog niet meteen voor morgen aangezien er bijkomend onderzoek nodig is naar de juiste harsen en belichtingsmethode teneinde mooi afgewerkte producten te kunnen maken. De methode heeft ook geometrische beperkingen omdat de laserstraal blijft doorgaan en dus onvermijdelijk bij elke bijkomende kruising met een andere laserstraal voor uitharding zorgt.

© Productivity.be, 10/01/2018


Feel free to share

Newsletter Factory Equipment

Start To Make Smarter

Op 7 en 8 februari ontvangt het MTMS Network Event in Kortrijk Xpo een 3000-tal bezoekers uit metaal- en kunststoffentransformatie, subcontractors, OEMís en machinebouwers om te netwerken met 165 technologie- en componentenleveranciers.
Het event omvat kleine partnerstanden, netwerkrecepties en de Ideas Battle Arena met tal van inspirerende ondernemers. Dit jaar wordt voor de eerste maal ook de POM Late Shift georganiseerd.
Registreer u (en uw collega's)
VDW

METAV 2018

Van de laatste technologieŽn in traditionele productietechnieken tot nieuwe oplossingen voor Industrie 4.0 - ze komen allemaal aan bod op de vakbeurs METAV, van 20 tot 24 februari 2018 in Dusseldorf.
Naast het hoofdthema metaalbewerking heeft de beurs speciale zones met aandacht voor kwaliteitscontrole, additive manufacturing, molding en medical.
Meer info en inschrijving: www.metav.com