Advanced Physical Layer (APL)

Ethernet in the field Ė in de procesindustrie wordt er al jaren over gesproken maar in de praktijk staan een aantal praktische bezwaren in de weg. Met APL of Advanced Physical Layer is er een nieuwe standaard in de maak die daarin verandering moet brengen.

De ambitie om Ethernet in de procesindustrie te gebruiken als veldbus heeft een evidente oorzaak in het intelligenter worden van instrumenten en actuatoren. Zeker in grote process plants wordt veel van die intelligentie vandaag immers niet gebruikt omdat de bestaande industriŽle netwerken Ė vaak nog analoge verbindingen, al dan niet aangevuld met HART Ė onvoldoende bandbreedte hebben om er volop gebruik van te maken.

Met APL of Advanced Physical Layer zou daarin verandering moeten komen. APL is een standaard in wording die het mogelijk moet maken om een industrieel Ethernet aan 10 Mb/s te runnen op een klassieke tweedraadsbekabeling. APL wordt ontwikkeld door een tiental leveranciers van instrumenten en procesautomatisering. Het initiatief wordt verder gesteund door de FieldComm Group (Foundation Fieldbus en HART), ODVA (de vereniging achter Ethernet/IP) en PI (Profibus & Profinet International).

Tweedraadsbekabeling

Het opzet van APL is dat men een Ethernet netwerk via een nieuw soort switch op een transparante manier kan doortrekken op een tweedraadsbekabeling. Daardoor kan de bestaande netwerkinfrastructuur van analoge netwerken behouden blijven, maar belangrijker nog: in het opzet is ook voorzien dat de instrumenten via diezelfde kabel gevoed kunnen worden. In het verleden was dat het grootste bezwaar tegen Ethernet in de field, namelijk het feit dat men dan meteen twee soorten bekabeling nodig had. De afstand die met APL overbrugd zou kunnen worden, bedraagt 1000 meter.

In het concept van Advanced Physical Layer is ook een variant voorzien voor gebruik in Ex-zones. Een speciale field switch zou dan alle taken van de huidige gateways overnemen en de stroom beperken voor intrinsiek veilige toepassingen. In die variant zou de maximaal overbrugbare afstand 200 meter bedragen.

Met een bandbreedte van 10 Mb/s biedt APL niet het strafste Ethernet maar het is wel voldoende performant om alle mogelijke intelligente functies in instrumenten op te roepen. APL biedt een volledig transparante Ethernet oplossing zodat ze compatibel is met bestaande protocollen zoals EtherNet/IP, HART-IP en PROFINET.

© Productivity.be, Foto: Profibus & Profinet International


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen