Robottaks? Nog zo snel niet

Vorige week haalde Zuid-Korea het wereldnieuws, en de technische pers, omdat het als eerste land ter wereld een robottaks zou invoeren. Klopt niet, schrijft de website Tech Republic. Het gaat slechts om een incentive voor automatisering die afgebouwd wordt. De berichtgeving toont wel aan dat een eventuele robottaks een actueel discussiepunt blijft.

De idee om robots belastingen te laten betalen, wordt tegenwoordig regelmatig geopperd. Bill Gates, de voormalige topman van Microsoft, is een van de meest uitgesproken voorstanders. Een robot, of een andere vorm van automatisering, zou belast kunnen worden in functie van de loonkost die uitgespaard wordt, vindt hij.

Op die manier zou de overheid gecompenseerd worden voor de inkomsten die het misloopt uit de belasting die bedrijven en werknemers betalen op lonen. Tegelijk zouden bedrijven niet langer voordeel hebben bij het vervangen van jobs door machines.

Tegenstanders noemen een robottaks zinloos omdat automatisering volgens hen net jobs creŽert, door de productiviteit op te drijven. De International Federation of Robotics wijst er bijvoorbeeld op dat de werkgelegenheid het hoogst is in landen en sectoren waar automatisering en robotisering het meest doorgedreven zijn.

In Februari werd een voorstel om robots te belasten voorgelegd aan het Europees parlement, maar dat werd weggestemd. Het parlement keurde toen wel een resolutie goed om een soort ethische code uit te werken voor robots. Daarin zou onder meer de aansprakelijkheid geregeld moeten worden, bijvoorbeeld in zelfrijdende autoís.

En vorige week was er dus het bericht dat Zuid-Korea als eerste land ter wereld een robottaks zou invoeren. Een misverstand, zegt de website Tech Republic, want waar het echt om gaat zou de verlaging zijn van de extra belastingaftrek die bedrijven kunnen inbrengen bij automatiseringsprojecten.

In de huidige regeling betalen bedrijven die investeren in automatisering een paar procent minder belastingen. De regeling die dit jaar vervalt zou in het nieuwe voorstel met twee jaar verlengd worden maar dan met een verlaagde belastingaftrek.

De regering zou er dus investeringen in automatisering en robotisering blijven aanmoedigen, maar iets minder uitgesproken dan in het verleden. Dat is heel wat anders dan het invoeren van een robottaks.

© Productivity.be, 17/08/2017, Foto: LinkedIn


Feel free to share

Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

En/of u kan zich inschrijven voor onze maandelijkse thematische nieuwsbrieven

Agenda

Solids Antwerp 2018, Antwerp Expo, 17-18/10/18
Aquarama, Brabanthal Leuven, 25/10/18
Euroblech, Hannover, 23-26/10/18
Prototyping 2018, Kortrijk Xpo, 7-8/11/18
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen