Open: vrije ruimte voor interfaces, aansturingen en systemen

"Drie factoren zijn kenmerkend voor de huidige ontwikkeling van de automatisering van productie en assemblage, namelijk de slimme fabriek, robotisering en het digitaliseren van systemen en processen", aldus Henrik A. Schunk, algemeen directeur van SCHUNK GmbH & Co. KG, tijdens de beurs Motek 2018. "We zien momenteel dat veelzijdige, autonoom functionerende en hoog geautomatiseerde productiesystemen een omwenteling in onze fabrieken veroorzaken."

Intelligent, onderling verbonden en samenwerkende machines zijn de drijvende krachten geworden achter de ontwikkeling van componenten voor handling en assemblage. SCHUNK biedt met het uitgebreid gamma aan grijpsystemen en passende digitale dien-sten het antwoord op de eisen van morgen en geeft de nodige vrijheid bij de selectie van systemen, interfaces en aansturingen.

Digital Twins

SCHUNK ondersteunt ontwerpers, programmeurs en projectontwikkelaars met eigen know-how en wel vanaf het begin van het systeemontwerpproces: in het kader van haar partner-schap als OEM-fabrikant met Siemens PLM Software heeft het innovatieve familiebedrijf, een aantrekkelijk instappakket voor het simuleren van handling-oplossingen samengesteld. Gedurende zes maanden kunnen geÔnteresseerden kosteloos gebruik maken van de volle-dige versie van het simulatieprogramma "Mechatronics Concept Designer" van Siemens PLM Software, de bibliotheek met ďdigital twinsď van SCHUNK componenten en van de bij-behorende ondersteuning.

Deze software is geschikt voor het simuleren van complete assemblagesystemen in driedi-mensionale ruimten en voor het digitaal in kaart brengen van het volledige engineeringsproces vanaf het ontwerp tot de mechanische en elektrotechnische componenten en de software tot aan de virtuele ingebruiksname, en dat alles in een compleet systeem. Simul-tane engineering versnelt het volledige proces van systeemontwikkeling, minimaliseert de complexiteit, verhoogt de flexibiliteit en bespaart uiteindelijk veel geld. Wijzigingen kunnen in een handomdraai worden uitgevoerd en op haalbaarheid worden getoetst. Bovendien kunnen vergelijkbare vervolgprojecten snel worden geÔmplementeerd.

Modulair ďend-of-armĒ pakket voor lichtgewicht robots van UR

De tweede highlight op de beurs Motek 2018 is het modulaire ďend-of-armĒ pakket, speci-aal voor de zesassige lichtgewicht robots van Universal Robots. Het standaardprogramma bevat 36 combinaties, van elektrisch en pneumatisch aangestuurde grijpers, snelwisselmo-dules tot kracht/moment-sensoren. Alle componenten kunnen op UR-robotarmen worden gemonteerd via Plug & Work. Hiervoor zijn geen aanbouwpakketten of externe kleppen vereist. Bovendien zullen speciale plug-ins de ingebruikname in de toekomst vereenvoudi-gen. Hierdoor kunnen met name nieuwkomers profiteren van een snelle en ongecompli-ceerde toegang tot procesautomatisering met behulp van robots.

De referentie op het gebied van zwenkmodules

De zwenkmodule SRM van SCHUNK levert het bewijs dat de marktleider op het gebied van grijpsystemen en spantechniek continu het aanbod verder uitbreidt. In vergelijking met de bestaande zwenkmodules op de markt overtuigt de krachtige module door de tot nu toe unieke combinatie van hoge koppels en hoge traagheidsmomenten bij korte zwenktijden, grote centreerboringen, robuuste lagers en tegelijkertijd slanke interferentiecontouren. Bij de ontwikkeling van de hoogwaardige module paste SCHUNK de meest recente simulatie-technieken toe en kon zo voor het eerst reactiekrachten, drukverschillen, botsingssnelhe-den, kinetische energie en aandrijfenergie registreren. Nieuwe soorten dempers, speciale zuigerafdichtingen en een Viton/FKM-afdichting vormen de basis voor dit uniek servicepak-ket en de hoge robuustheid.

Uitbreiding van het 24V-segment

SCHUNK biedt ook grijpsysteemcomponenten in het 24 V-segment, en presenteert op de MOTEK beurs de zwenkmodule ERP die zich kenmerkt door lage slijtage en een schokabsorberende vrije zwenkbeweging. Deze mechatronische component is uitgerust met een slimme ďautolearnĒ functie en past zijn bewegingsprofiel automatisch aan volgens het ge-wicht van het werkstuk. Botsingen, trillingen en ongecontroleerde bewegingen bij maxi-mumsnelheid worden zo vermeden. Dit minimaliseert het geluidsniveau en slijtage en maakt zo het gebruik van hydraulische schokdempers overbodig. Tegelijkertijd zijn uiterst korte reactie- en traveltijden mogelijk.

Ingezonden door Schunk Intec, 08/10/2018


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen