Truck zonder chauffeur

In de wereld van autonome voertuigen zijn er bijna dagelijks primeurs en mijlpalen te melden, maar deze is toch wel erg opvallend. In Zweden zet logistiek dienstverlener DB Schenker sinds kort voor het eerst een truck zonder chauffeur in voor een pendeldienst over de openbare weg.

De elektrische truck van de Zweedse firma Einride is erg opvallend omdat die geen stuurcabine heeft. De truck is met andere woorden gemaakt om volledig autonoom te rijden. Daarvoor wordt een beroep gedaan op de Nvidia Drive hardware die op zijn beurt gebruikmaakt van cameraís, radar sensoren en LIDAR om zich te oriŽnteren en obstakels te detecteren.

Dat er geen stuurcabine is, wordt opgevangen door de mogelijkheid om de truck vanop afstand te bedienen. Zodra de sensoren een onduidelijke situatie waarnemen, kan een operator de bediening overnemen waarbij die zich kan baseren op de camerabeelden alsof hij in de truck zit.

In maart gaf de Zweedse overheid groen licht om de T-pod Ė zo heet de truck van Einride Ė op de openbare weg te testen. De kans dat u hem binnenkort ergens tegenkomt is voorlopig echter klein. De toelating is geldig voor een beperkt gebied Ė namelijk een industrieterrein in JŲnkŲping. DB Schenker gebruikt de truck er voor een pendeldienst tussen een terminal en een warehouse van het bedrijf op dat terrein.

Einride en DB Schenker zijn wel van plan om de trucks zo snel mogelijk ook op andere locaties in te zetten.

© Productivity.be, 11/06/2019, Foto: Einride


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen