IoT-standaard voor metaalbewerkingsmachines

De Duitse vereniging van fabrikanten van metaalbewerkingsmachines (VDW) heeft op EMO een initiatief aangekondigd om een standaard te ontwikkelen om grote aantallen machines en controlesystemen te koppelen aan een gedeelde interface. Het is een belangrijke schakel in de implementatie van het Internet of Things.

Het Internet of Things is ook op EMO een belangrijk thema. Machinefabrikanten stellen er tal van oplossingen voor om machines te connecteren met de buitenwereld, bijvoorbeeld via de cloud.

Helaas zien we vandaag vooral bedrijfsspecifieke oplossingen, zegt Heinz-JŁrgen Prokop, voorzitter van de VDW. De vereniging wil daar wat aan doen door een neutrale standaard te ontwikkelen. VDW werkt die momenteel uit in een team met vertegenwoordigers van fabrikanten als DMG Mori, Emag, Grob, Heller, Liebherr-Verzahntechnik, United Grinding en Trumpf.

Bedoeling van het project is in eerste instantie om een interface te specifiŽren die geÔntegreerd kan worden in bestaande machines en sturingen. Vervolgens wil men een zogenaamde connector stack implementeren die de interface in staat moet stellen om eenduidig te communiceren via OPC UA. Een derde aspect in ontwikkeling is een gateway die een veilige connectie kan leggen met IT-systemen en de cloud.

De VDW start in dit project niet helemaal van nul. In 2013 werd al een zogenaamde companion specification ontwikkeld, die eerder dit jaar gepubliceerd werd door de OPC Foundation. Op basis hiervan zal na de EMO gestart worden met de ontwikkeling van de interface specificatie.

De eerste resultaten zullen begin 2018 voorgesteld worden.

© Productivity.be, 19/09/2017


Feel free to share

Newsletter Factory Equipment

VDW

METAV 2018

Van de laatste technologieŽn in traditionele productietechnieken tot nieuwe oplossingen voor Industrie 4.0 - ze komen allemaal aan bod op de vakbeurs METAV, van 20 tot 24 februari 2018 in Dusseldorf.
Naast het hoofdthema metaalbewerking heeft de beurs speciale zones met aandacht voor kwaliteitscontrole, additive manufacturing, molding en medical.
Meer info en inschrijving: www.metav.com

Start To Make Smarter

Op 7 en 8 februari ontvangt het MTMS Network Event in Kortrijk Xpo een 3000-tal bezoekers uit metaal- en kunststoffentransformatie, subcontractors, OEMís en machinebouwers om te netwerken met 165 technologie- en componentenleveranciers.
Het event omvat kleine partnerstanden, netwerkrecepties en de Ideas Battle Arena met tal van inspirerende ondernemers. Dit jaar wordt voor de eerste maal ook de POM Late Shift georganiseerd.
Registreer u (en uw collega's)