IoT-standaard voor metaalbewerkingsmachines

De Duitse vereniging van fabrikanten van metaalbewerkingsmachines (VDW) heeft op EMO een initiatief aangekondigd om een standaard te ontwikkelen om grote aantallen machines en controlesystemen te koppelen aan een gedeelde interface. Het is een belangrijke schakel in de implementatie van het Internet of Things.

Het Internet of Things is ook op EMO een belangrijk thema. Machinefabrikanten stellen er tal van oplossingen voor om machines te connecteren met de buitenwereld, bijvoorbeeld via de cloud.

Helaas zien we vandaag vooral bedrijfsspecifieke oplossingen, zegt Heinz-JŁrgen Prokop, voorzitter van de VDW. De vereniging wil daar wat aan doen door een neutrale standaard te ontwikkelen. VDW werkt die momenteel uit in een team met vertegenwoordigers van fabrikanten als DMG MORI, EMAG, Grob, Heller, Liebherr-Verzahntechnik, United Grinding en Trumpf.

Bedoeling van het project is in eerste instantie om een interface te specifiŽren die geÔntegreerd kan worden in bestaande machines en sturingen. Vervolgens wil men een zogenaamde connector stack implementeren die de interface in staat moet stellen om eenduidig te communiceren via OPC UA. Een derde aspect in ontwikkeling is een gateway die een veilige connectie kan leggen met IT-systemen en de cloud.

De VDW start in dit project niet helemaal van nul. In 2013 werd al een zogenaamde companion specification ontwikkeld, die eerder dit jaar gepubliceerd werd door de OPC Foundation. Op basis hiervan zal na de EMO gestart worden met de ontwikkeling van de interface specificatie.

De eerste resultaten zullen begin 2018 voorgesteld worden.

© Productivity.be, 19/09/2017


Feel free to share

Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

En/of u kan zich inschrijven voor onze maandelijkse thematische nieuwsbrieven

Agenda

Solids Antwerp 2018, Antwerp Expo, 17-18/10/18
Aquarama, Brabanthal Leuven, 25/10/18
Euroblech, Hannover, 23-26/10/18
Prototyping 2018, Kortrijk Xpo, 7-8/11/18
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen