GEA wil integratie van skids versnellen met MTP

GEA wil volop inzetten op het principe van de Module Type Package (MTP) om de integratie van installaties op skids in hoger gelegen DCS of SCADA systemen te versnellen. MTP is een relatief nieuw concept dat momenteel in Duitsland ontwikkeld wordt. De praktijkervaring bij GEA biedt een belangrijke aanvulling op het theoretisch werk rond standaardisering.

Op de SPS beurs eind vorig jaar was op de stand van Siemens een centrifuge op skid te zien voor brouwerijen, gemaakt door GEA. Dat bedrijf levert heel wat installaties voor voeding en farma als skids. Typische processen zijn scheiden, homogeniseren, pasteuriseren en drogen.

Het opbouwen van volledige productielijnen door allerlei van dit soort skids samen te voegen heet modularisering. Het is een actueel thema in de procesindustrie omdat het gezien wordt als een efficiŽnte oplossing om flexibele installaties te bouwen en de time-to-market voor nieuwe producten in te korten.

Typisch aan deze aanpak is dat elke module als zelfstandige unit kan werken en dus ook zijn eigen controller, sensoren en actuatoren heeft. Om al die modules vervolgens op een efficiŽnte manier te koppelen aan een overkoepelend supervisiesysteem wordt gewerkt aan het concept Module Type Package (MTP).

Integrator overbodig maken

Wat GEA en Siemens toonden op SPS is een eerste implemenatie van het MTP-concept. Beide bedrijven hebben aangekondigd om samen te werken aan de verdere uitbouw ervan en willen het principe ook in de andere skids van GEA gaan toepassen.

Wat MTP beoogt is een plug & produce benadering voor modularisering. Bedoeling is om alle parameters en meetwaarden uit een module op een gestandaardiseerde manier aan te bieden aan een hoger gelegen supervisiesysteem. Dat begint uiteraard met op een gestandaardiseerde manier te omschrijven welke parameters er allemaal zijn en wat ze betekenen. MTP wil ook alle user interfaces, diagnosefuncties en alarmen omvatten.

In het verleden kregen klanten een lange lijst van alle datapunten en was het aan de integrator om die een voor een te linken aan het DCS of SCADA-systeem, zegt men bij GEA. MTP moet dat overbodig maken. Het concept moet er voor zorgen dat alle intelligentie in de module op een transparante manier ter beschikking gesteld wordt op het supervisieniveau. Via dat niveau Ė dat in MTP-jargon de administration layer genoemd wordt Ė moeten de operator en eventueel andere modules ook toegang krijgen tot de relevante set-points van een module.

MTP is momenteel nog work-in-progess, waarbij verschillende werkgroepen binnen Namur, ZVEI en VDMA diverse aspecten ervan behandelen. Daarbij zijn ook al stappen gezet om MTP uiteindelijk te laten evolueren tot een internationale standaard. Het project van GEA en Siemens wordt gezien als een belangrijke opportuniteit om de principes van MTP in de praktijk te testen.

© Productivity.be, 25/03/2019


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen