Zie jij wat ik zie?

Virtual reality en augmented reality zijn themaís die in Industrie 4.0 regelmatig genoemd worden omdat ze performante oplossingen mogelijk maken in engineering en maintenance. Toepassingen voor smart glasses hoeven echter niet altijd complex te zijn, bewijst AMA dat een oplossing ontwikkelde om advies van experten op afstand te faciliteren.

Als B2B journalist kan ik er over meepraten. Een machine, productielijn of applicatie beschrijven in woorden is niet altijd evident. Onderhoudstechnici ervaren hetzelfde probleem wanneer ze tijdens een interventie een beroep willen doen op experten op afstand en beiden moeten beschrijven wat het probleem is, of wat er moet gebeuren.

Om dit soort communicatie te vereenvoudigen ontwikkelde AMA een eenvoudige toepassing die het via een app en smart glasses mogelijk maakt om experten op afstand te laten meekijken met een technicus ter plaatse.

In maintenance worden er heel wat initiatieven genomen rond augmented reality om dat advies te automatiseren. Via smart glasses kan een technicus op zijn smart glasses dan bijkomende informatie krijgen over wat hij ter plekke ziet.

Een nadeel van dergelijke applicaties is dat het een grote investering vergt om ze te ontwikkelen. Alle informatie moet op voorhand ingevoerd worden, wat al snel een uitgebreid project wordt, waarbij het risico ontstaat dat veel van die info nooit gebruikt zal worden en dat anderzijds datgene wat een technicus op zeker moment nodig heeft net niet ingevoerd werd.

AMA houdt het eenvoudiger: de app stelt een technicus in staat om een expert op afstand te laten meekijken zodat een vlotte communicatie ontstaat. Het enige wat hiervoor nodig is, zijn smart glasses, een smart phone en een software bij zowel de tecnnicus als de expert.

De Xpert Eye wordt gepresenteerd op de Hannover Messe in hall 8, stand F09.

© Productivity.be, 11/04/2017


Feel free to share

Start To Make Smarter

Op 7 en 8 februari ontvangt het MTMS Network Event in Kortrijk Xpo een 3000-tal bezoekers uit metaal- en kunststoffentransformatie, subcontractors, OEMís en machinebouwers om te netwerken met 165 technologie- en componentenleveranciers.
Het event omvat kleine partnerstanden, netwerkrecepties en de Ideas Battle Arena met tal van inspirerende ondernemers. Dit jaar wordt voor de eerste maal ook de POM Late Shift georganiseerd.
Registreer u (en uw collega's)
VDW

METAV 2018

Van de laatste technologieŽn in traditionele productietechnieken tot nieuwe oplossingen voor Industrie 4.0 - ze komen allemaal aan bod op de vakbeurs METAV, van 20 tot 24 februari 2018 in Dusseldorf.
Naast het hoofdthema metaalbewerking heeft de beurs speciale zones met aandacht voor kwaliteitscontrole, additive manufacturing, molding en medical.
Meer info en inschrijving: www.metav.com