PLCopen werkt aan Asset Administration Shell

Het koppelen van IT (Information technology) en OT (operation technologies) blijft een van de grote uitdagingen in digitalisering. Om dit op een betrouwbare en veilige manier te realiseren omarmt PLCopen het Asset Administration Shell concept. De organisatie werkt aan nieuwe functieblokken voor de representatie van machines op IT-niveau.

Het spanningsveld dat in de automatiseringswereld bestaat tussen IT en OT is intussen afdoende beschreven. Met hun focus op compatibiliteit en betrouwbaarheid zijn automatiseringsspecialisten terughoudend in het openstellen van hun systemen voor de IT-wereld en het aanvaarden van nieuwe concepten die daar gangbaar zijn. Omgekeerd hebben IT-specialisten vaak weinig voeling met de specificiteit van proces- en machinecontrole, bijvoorbeeld inzake real-time vereisten.

Wat technisch heel eenvoudig klinkt Ė bijvoorbeeld het koppelen van een digitale sensor aan de cloud Ė kan daardoor in de praktijk op een heleboel technische bezwaren stoten. En ook culturele bezwaren, als je de verschillen in opvattingen en skill sets zo mag noemen.

Nieuwe functieblokken

PLCopen heeft op de SPS beurs aangekondigd dat het werkt aan de implementatie van de Asset Administration Shell (AAS) om de koppeling van IT en OT te faciliteren. AAS is een concept uit Industrie 4.0, ontwikkeld door het Duitse Plattform Industrie 4.0, waarbij elke asset een soort portaal krijgt langswaar mensen en IT-systemen toegang kunnen krijgen tot de data en functionaliteiten van de asset.

PLCopen had al een functionaliteit die enigszins doet denken aan dat concept, namelijk het framework waarmee ontwikkelaars functieblokken kunnen definiŽren en beheren. Dat geeft eveneens op een hoger niveau een overzicht van en toegang tot de verschillende functieblokken.

Wat men nu wil doen, is bijkomende functieblokken creŽren die dit soort functionaliteit aanbieden voor gebruik in controllers. De machine wordt dan, wanneer men ze vanuit de cloud bekijkt, teruggebracht tot een soort landingspagina of resource directory met een overzicht van functies die in de nieuwe functieblokken gedefinieerd worden.

PackML

Een eerste voorbeeld is de implementatie van PackML, een datamodel dat ontwikkeld werd in de wereld van verpakkingsmachines. Het model biedt uniforme HMI-functies zodat operatoren op diverse machines, eventueel van verschillende fabrikanten, toch steeds een interface krijgen met terugkerende en dus herkenbare functies en indicaties.

Dat PackML kan volgens PLCopen beschouwd worden als een onderdeel van de Asset Administration Shell, en de implementatie ervan kan de basis zijn voor het verder concretiseren van het AAS concept.

© Productivity.be, 14/01/2019


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen