Light Fidelity (Li-Fi)

Draadloze communicatie kan voor de industrie een belangrijke tool zijn om op een kostenefficiŽnte manier meer sensoren en instrumenten te installeren. Daarbij denken we in eerste instantie aan WiFi-netwerken of andere systemen op basis van radiofrequenties, maar ook lichtgolven kunnen gebruikt worden om data over te brengen.

De term Li-Fi (Light Fidelity) werd in 2011 gelanceerd door de Duitse professor Harald Haas in een TED Talk met als titel Wireless data from every light bulb. Haas stond ook mee aan de wieg van het Schotse bedrijf pureLiFi dat als een van de eerste de technologie commercialiseerde. Intussen hebben meerdere bedrijven en onderzoeksinstellingen die met de technologie werken, zich gegroepeerd in het Li-Fi Consortium.

De werking van Li-Fi is sterk analoog aan die van WiFi, met als groot verschilpunt dat er lichtgolven gebruikt worden in de plaats van radiogolven. De lichtbron is een LED die het voordeel heeft dat die miljoenen keren per seconde aan- en uitgezet kan worden. Zo snel schakelen is uiteraard niet zichtbaar voor het menselijk oog, maar stelt de technologie wel in staat stelt om data te versturen, een beetje vergelijkbaar met de manier waarop Morse code verzonden wordt.

Optische communicatie bestaat op zich al langer dan 2011 maar werd tot dan toe enkel voor eenrichtingsverkeer gebruikt. De clue van Li-Fi is dat de communicatie in twee richtingen gebeurt en dat er meerdere devices kunnen communiceren met ťťn access point.

De voordelen van Li-Fi voor gebruik in industriŽle toepassingen zijn grotendeels dezelfde als die van draadloze communicatie op basis van radiogolven Ė met name een kostenbesparing op bekabeling, junction boxesÖ

Daarnaast heeft Li-Fi het specifieke voordeel dat een zeer snelle communicatie mogelijk is Ė tot zelfs 100 Gbps wanneer laser LEDís gebruikt worden. Met gewone LED's werden al snelheden tot 3 Gbps gerealiseerd. Indien het device en het access point zich niet in elkaars zichtveld bevinden en de communicatie via reflecties gebeurt, wordt de snelheid een stuk lager maar is 70 mbps toch nog haalbaar.

Een ander voordeel is dat communicatie via LEDís energie-efficiŽnter is dan radiocommunicatie wat voordelig is voor systemen op batterijen.

Optical Wireless Communications (OWC) Ė een bredere term voor dit soort communicatie Ė heeft ook geen last van elektromagnetische interferenties.

Ten slotte kan Li-Fi voordelig zijn in verband met beveiliging aangezien de lichtgolven uiteraard niet doorheen muren gaan.

Verschillende marktonderzoeksbureaus hebben de afgelopen jaren rapporten gepubliceerd waarin ze een sterke groei voor deze technologie verwachten, met name in toepassingen die een hoge bandbreedte vereisen en in omgevingen die gevoelig zijn aan elektromagnetische interferenties.

www.lificonsortium.org

© Productivity.be, Tekst: Erwin Vanvuchelen, Foto: Li-Fi Consortium


Feel free to share

Start To Make Smarter

Op 7 en 8 februari ontvangt het MTMS Network Event in Kortrijk Xpo een 3000-tal bezoekers uit metaal- en kunststoffentransformatie, subcontractors, OEMís en machinebouwers om te netwerken met 165 technologie- en componentenleveranciers.
Het event omvat kleine partnerstanden, netwerkrecepties en de Ideas Battle Arena met tal van inspirerende ondernemers. Dit jaar wordt voor de eerste maal ook de POM Late Shift georganiseerd.
Registreer u (en uw collega's)
VDW

METAV 2018

Van de laatste technologieŽn in traditionele productietechnieken tot nieuwe oplossingen voor Industrie 4.0 - ze komen allemaal aan bod op de vakbeurs METAV, van 20 tot 24 februari 2018 in Dusseldorf.
Naast het hoofdthema metaalbewerking heeft de beurs speciale zones met aandacht voor kwaliteitscontrole, additive manufacturing, molding en medical.
Meer info en inschrijving: www.metav.com