Bedrijfs- en Sectornieuws

Met nieuwe spin-off verdwijnt General Electric

Productivity.be - Met de aangekondigde spin-off van GE Vernova begin april neemt de industriële wereld afscheid van een van zijn meest roemruchte namen: General Electric. Het bedrijf dat aan het eind van de 19-de eeuw opgericht werd, heeft een paar moeilijke decennia achter de rug en werd in die periode al sterk afgeslankt. Wat rest, wordt opgesplitst in twee afzonderlijke bedrijven.


Flanders Technology & Innovation, VUB en UZ Brussel slaan handen in elkaar voor Research Park Zellik

VUB - De Vrije Universiteit Brussel (VUB), het UZ Brussel en Flanders Technology & Innovation bundelen hun krachten om van Research Park Zellik in de Vlaamse Rand een toonaangevende innovatiehub te maken voor heel Vlaanderen. De VUB en het UZ Brussel bouwen er een innovatiecampus uit waar onderzoekers en bedrijven samenwerken aan maatschappelijk belangrijke oplossingen.


Aantal knelpuntberoepen blijft stijgen

BEMAS - Zoals we vandaag in het ochtendjournaal konden vernemen, heeft het beroep van ‘Technicus industriële installaties’ de verpleegkundige als grootste knelpuntberoep van de troon gestoten. Dit betekent dat werkgevers voor dit beroep het meeste moeite hebben om een vacature in te vullen. De cijfers van de VDAB maken echter niet meteen duidelijk dat het probleem vooral rond onderhoudstechnici draait.


Roger Lemmens benoemd tot Chief Operating Officer bij Pauwels Consulting

Pauwels Consulting - Pauwels Consulting, een vooraanstaand Europees consultancy bedrijf met een focus op Life Sciences, Engineering en Digital Services, kondigt met trots de benoeming aan van Roger Lemmens als Chief Operating Officer. Deze strategische stap benadrukt de keuze van het bedrijf om gebruik te maken van uitgebreide managementexpertise en technologische innovatie voor haar voortdurende groei en internationale expansie.


Lasrobotspecialist RobWelding wint Europese ABB-award

RobWelding - Tijdens een online ceremonie reikte ABB Robotics-president Marc Segura samen met 3 collega's 5 awards uit. Lasrobotspecialist RobWelding won de ABB Value Provider Award 2023 in de categorie Outstanding Performance. Naast deze award reikte ABB Robotics nog 4 andere awards uit aan Intec Robotics (Italië), Teqram B.V. (Nederland), Geku Automation (VK) en R. Automatic AB (Zweden).


Vlaamse Ondernemers lanceren online festivalgame die jongeren moet overtuigen om voor STEM te kiezen

Voka - Een nieuwe online game met doe-opdrachten rond de organisatie van een virtueel muziekfestival moet jongeren enthousiast maken om te kiezen voor STEM-studierichtingen. De STEMfestival-game is gelanceerd door Vlaams minister van Economie Jo Brouns met leerlingen uit heel Vlaanderen in het Antwerpse Sportpaleis tijdens StressFactor Live.


Vlaanderen 23-ste in Europese innovatie ranglijst

Productivity.be - Vlaanderen staat momenteel op de 23-ste plaats in de ranking van meest innovatieve regio’s in Europa. Dat staat te lezen in het nieuwe “STI in Flanders. Science, Technology & Innovation” rapport van de Vlaamse overheid. Het rapport biedt een uitgebreid overzicht van actoren die in België en Vlaanderen actief zijn op het vlak van wetenschap en technologie.


Flam3D krijgt doorstart met IAM3D

Productivity.be - IAM3D wordt het nieuwe netwerkplatform voor wie actief is in 3D printen in de Benelux. De nieuwe organisatie wordt de opvolger van Flam3D dat eind vorig jaar ophield te bestaan omdat subsidies voor de onderzoeksprojecten wegvielen. Met IAM3D willen de initiatiefnemers wel het netwerk van Flam3D behouden dat een 125-tal leden telt.


Licht herstel voor Europese chemie

Productivity.be - De European Chemical Industry Council (Cefic) verwacht in 2024 een licht herstel voor de Europese chemiesector. Voor het nieuwe jaar wordt een groei van 1% verwacht, na een moeilijke periode waarin de omzet van de Europese chemische industrie daalde met 6,3% in 2022 en 7,6% in 2023.


Volvo Group Belgium pionier met zero-emissie mobiliteitshub in Gent

Volvo Trucks - Volvo Group België kondigt, in samenwerking met Air Products en Milence, de intentie aan om een zero-emissie mobiliteitshub te ontwikkelen op haar Gentse site, en zet zo de volgende stap in haar duurzame transformatie. De ambitie van Volvo Group is dat tegen 2030, 35% van de verkoop van producten volledig elektrisch is, en om net-zero te zijn in haar waardeketen tegen 2040.


Flanders Make opent nieuw technologisch centrum voor de industrie

Flanders Make - Flanders Make heeft in Kortrijk, in aanwezigheid van Minister-president Jan Jambon, zijn derde centrum voor technologisch onderzoek en innovatie voor de maakindustrie geopend. Hier kunnen bedrijven de nieuwste technologieën en productiemethodes uittesten en worden ze begeleid in het optimale investeringstraject voor hun productieomgeving. Bedrijven die succesvol willen blijven moeten meer dan ooit inzetten op de digitale en groene transformatie.


Robotics Days in Technopolis

Stäubli - Op 22 & 23 november organiseert Stäubli de vijfde editie van de Robotics Days in Technopolis, Mechelen. Mede door de aanwezigheid van 19 technologie partners kom je er alles te weten over de diverse aspecten van een robotiseringsproject en kan je je laten inspireren en adviseren om uw productie efficiënter, veerkrachtiger en duurzamer te maken.


Gestroomlijnde productie-oplossingen die de bedrijfsgrenzen overstijgen

Rittal - Het stroomlijnen van processen om de efficiëntie en productiviteit te verbeteren wordt bepalend voor het concurrentievermogen van bedrijven. Hoe kunnen besluitvormers in de machine- en paneelbouw deze druk weerstaan en tegelijkertijd de energierevolutie en digitale transformatie aanpakken? Op SPS zullen Rittal, Eplan, Cideon en German Edge Cloud tonen hoe gestroomlijnde en geautomatiseerde waardeketens de industrie klaarmaken voor de toekomst.


De Watergroep wint de Asset Performance 4.0 Award

BEMAS - Vanavond heeft BEMAS, de Belgian Maintenance Association, de vierde Asset Performance 4.0 Award uitgereikt tijdens de Asset Performance Conferentie. Van de 8 deelnemers werd er één live in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen gekroond tot winnaar: de Watergroep. ArcelorMittal ging aan de haal met de publieksprijs.


Pfizer Puurs wint de Industrial Excellence Award Belgium

Productivity.be - De prestigieuze Industrial Excellence Award bekroont management van topkwaliteit en heeft als doel het concurrentievermogen in Europa een boost te geven. Bij de editie 2023 lag de klemtoon op operationele uitmuntendheid en de implementatie van strategieën, met specifieke aandacht voor veerkracht en duurzaamheidsplannen.


Asset Performance brengt gloednieuw conferentiemagazine uit

BEMAS - Op 25 en 26 oktober 2023 organiseert BEMAS, de Belgian Maintenance Association, de vierde editie van de internationale Asset Performance Conferentie. Ter gelegenheid hiervan brengt de vakvereniging een gloednieuw magazine uit. In het Asset Performance conferentiemagazine vinden lezers een duidelijk programma van de conferentie; meer informatie over de standhouders en diepgaande interviews met verschillende sprekers.


Vliegende start voor Drone Dock in Oostende

POM West-Vlaanderen - POM West-Vlaanderen opende op dinsdag 26 september officieel Drone Dock naast het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC) in de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende. Hogeschool VIVES neemt de uitbating van dit nieuw innovatie- en democentrum voor drones voor zijn rekening. Hiermee zetten de initiatiefnemers een grote stap vooruit om West-Vlaanderen uit te bouwen tot het epicentrum van de ontluikende drone-industrie.


Call to action om Vlaanderen koploper te maken op vlak van chemische recyclage

VIL - Verschillende recyclagehubs die elk gespecialiseerd zijn in specifieke materiaalstromen: op deze manier kan kunststofhoudend afval op een effectieve en manier gerecycleerd worden. Multimodaal vervoer heeft de ideale karakteristieken om de logistieke puzzel voor aan- en afvoer te doen kloppen. Dat blijkt uit de projectresultaten van Plastics Recycling Hub, dat VIL uitgewerkt heeft in samenwerking met 23 bedrijven, VITO en Multimodaal.Vlaanderen.


Unieke demon­stra­tor voor water­stof­pro­duc­tie voor de kust van Oostende

POM West-Vlaanderen - De Europese Commissie gaf groen licht voor de subsidieovereenkomst van 20 miljoen euro met het projectconsortium HOPE (Hydrogen Offshore Production for Europe). Dit consortium - met onder meer POM West-Vlaanderen als partner - gaat hiermee aan de slag om de technische en financiële haalbaarheid van offshore waterstofproductie en vervoer via pijpleiding naar land aan te tonen.


FTI Express kondigt 'Flanders Technology and Innovation' innovatiefestival aan

FTI - 'Flanders Technology and Innovation' werd op gang getrokken met de 'FTI Express' die rijdt tussen Gent en Antwerpen. Aan boord: de minister-president van de Vlaamse Regering Jan Jambon, Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns, en maar liefst 315 Vlaamse CEO's en ondernemers. Samen tellen ze af naar het FTI Festival in 2024, met het oog op het mooier, creatiever, beter en efficiënter maken van Vlaanderen via technologie en innovatie.


Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement

The All Electric Society Arena points the way to a carbon-neutral industrial society

Machine manufacturers showcasing security solutions for digital grinding processes at GrindingHub

New Level and Flow Controller Reduces Complexity in Water and Wastewater Applications


Agenda

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)