Bedrijfs- en Sectornieuws

INNOCOM laat Belgische bedrijven samenwerken aan innovatie samen met Singularity University, imec en MIT

INNOCOM - Het Digital Leaders Competence Center (DL2C) Ė een initiatief van top management consultancybedrijf INNOCOM Ė lanceert een groeicampagne na een succesvol eerste jaar. De denk- en doetank rond innovatie en exponentiŽle technologieŽn brengt leidinggevenden cross industry samen met experten uit de ganse wereld van onder andere de Singularity University, imec en het MIT.


Robojob investeert in nieuw technologiecentrum in Duitsland

RoboJob - Ook in een periode van economische onzekerheid, met de Brexit, de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en een slabakkende automobielindustrie blijft RoboJob investeren. Het bedrijf blijft op zoek naar nieuwe collegaís en telt verschillende openstaande vacatures. Bovendien bouwde RoboJob het afgelopen jaar een nieuwe vestiging in Duitsland. Het nieuwe Technologiecentrum opent in januari officieel de deuren.


Belgische start-up roostert als eerste koffie op zonne-energie

RAY & JULES - Het roosteren van koffie stoot wereldwijd jaarlijks 15 miljoen ton CO2 uit, het equivalent van 5 miljard liter stookolie. Dat zette RAY & JULES, een start-up nabij Leuven, aan om een technologie te ontwikkelen die koffie roostert op basis van honderd procent zonne-energie. De slow-roasting methode van RAY & JULES is drie keer energie-efficiŽnter dan traditionele branders en garandeert een smaak- en aroma ontwikkeling van topkwaliteit.


Industrie vraagt eerlijker Europa

Productivity.be - Industry4Europe Ė een coalitie van 149 Europese industriefederaties Ė heeft deze week een reeks aanbevelingen gepubliceerd voor de Europese Commissie om tot een ambitieuzer industrieel beleid te komen. Naast de typische aandachtspunten zoals duurzaamheid, opleiding en R&D bevat het document een opvallend hoofdstuk dat vrij uitgesproken om een eerlijker Europa vraagt.


Wereldrecord afgelegde afstand in een waterstofauto

Hyundai - Avonturier, pionier in elektrische mobiliteit en voorzitter van de Solar Impulse Foundation Bertrand Piccard vestigde deze week een wereldrecord in afgelegde afstand met een waterstofauto op ťťn tank. Hij gebruikte daarvoor een Hyundai Nexo.


Phoenix Contact eerste Belgische speler met T‹V-certificering rond cybersecurity

Phoenix Contact - Op 5 november behaalde Phoenix Contact BelgiŽ na een succesvolle audit het T‹V Ė certificaat IEC62443-2-4. Dat geldt als dť referentie voor cybersecurity binnen de industriŽle branche. Het gaat om het eerste Belgische bedrijf met een eigen IEC62443 T‹V-certificaat.


Het aantal faillissementen is met 44% gestegen in 2019

Partena Professional - Deze vrijdag 22 november vindt de Dag van de Ondernemer plaats. Ondernemerschap brengt heel wat uitdagingen met zich mee en het risico op faillissement is nooit uit te sluiten. Volgens een analyse van het sociaal secretariaat Partena Professional was 2019 een slecht jaar voor ondernemers, met een toename van het aantal faillissementen. Echter, het aantal faillissementen schommelt per sector.


VUB-leerstoel Sociaal Ondernemerschap lanceert ĎCircular Economy Challengeí

VUB - Wie heeft een idee om energie te halen uit autoschroot, koffieprut te hergebruiken of trouwjurken een tweede leven te schenken? De Vrije Universiteit Brussel roept studenten, ondernemers en andere innovatieve geesten op om vůůr 20 december in teamverband een projectvoorstel te lanceren dat past binnen de Brusselse circulaire economie.


TVH viert succesvol einde traineeships Technical Purchaser en Technical Advisor

TVH Group - Op 13 november 2019 vond bij TVH - wereldspeler op het vlak van heftrucks en industriŽle voertuigen en onderdelen voor die machines - een feestelijk afsluitmoment plaats van de programmaís Become Technical Purchaser (BCTP) en Become Technical Advisor (BCTA). Dankzij deze op maat gemaakte traineeships kunnen deelnemers meteen als technisch aankoper of opzoeker bij TVH aan de slag.


Doordacht klimaatbeleid start bij ondersteuning concurrentie- en innovatiekracht Vlaamse industrie

essenscia - De compensatiemaatregel die de Vlaamse overheid toekent aan energie-intensieve bedrijven, als gedeeltelijke tegemoetkoming voor de CO2-kosten in hun energiefactuur, wordt opnieuw bekritiseerd. Nochtans past Vlaanderen net zoals onze buurlanden simpelweg de Europese regels toe om de concurrentiepositie van de industrie te beschermen tegen regioís met een minder ambitieus klimaatbeleid waar ondernemingen geen CO2-uitstootrechten hoeven te betalen.


Bedrijven onder druk door laattijdige betalingen

Atradius - De financiŽle stabiliteit van bedrijven in BelgiŽ en de rest van West-Europa staat onder spanning. Een van de oorzaken daarvan zijn laattijdige betalingen van B2B-facturen. Maar liefst 30% van de totale geldwaarde aan Belgische B2B-facturen bleef op de vervaldag onbetaald.


Vier cruciale uitdagingen op duurzaamheidsvlak: klimaat, kunststoffen, circulaire economie en talent

essenscia - Innoveren voor een succesvolle aanpak van de klimaatuitdaging, een duurzame toekomst met kunststoffen, de transitie naar een circulaire economie en het aantrekken en opleiden van meer talent. Dat zijn de vier cruciale uitdagingen die de Belgische chemie- en farmasector voor de komende decennia naar voor schuift op het vlak van duurzame ontwikkeling.


Vanas Engineering neemt Pacoma Systems over

Vanas Engineering NV - Vanas Engineering en TouchPoint Inc hebben Pacoma Systems overgenomen, een Nederlandse integrator van interne transportsystemen. Brain McNeill, president en CEO van TouchPoint Inc, nam in 2017 Vanas Engineering over om hun activiteiten in de Benelux uit te bereiden. Met de overname van Pacoma kan Vanas zijn aanbod aan logistieke oplossingen uitbreiden en kunnen de business units van Vanas verder ontwikkeld worden.


Nieuwe tool op nomoreransomware platform om gegevens terug te halen zonder losgeld te betalen

Kaspersky Lab - Kaspersky verrijkt de Nomoreransom.org website met nieuwe decoderingstool RakhniDecryptor. Gebruikers die slachtoffer zijn van Yatron en FortuneCrypt ransomware kunnen hiermee hun gegevens terughalen zonder losgeld te betalen. Nomoreransom.org is een initiatief van de Nederlandse Nationale politie, Europol, Kaspersky en McAfee dat in 2016 werd gelanceerd.


Voka nomineert A&C Solutions voor de Willen Winnen Award

A&C Solutions - A&C Solutions, specialist in de distributie van connectoren, power supplies en kabelsets, is dit jaar door Voka genomineerd voor de Willen Winnen Award 2019. De Willen Winnen Award is een initiatief van Jong Voka en wordt jaarlijks toegekend aan jonge, groeiende bedrijven. A&C Solutions is ťťn van de 3 genomineerden die strijden voor deze award.


Geoffrey Pot (Takeda) aangesteld als nieuwe voorzitter bio.be/essenscia

essenscia - De nieuwste innovaties in de biotechnologie principieel omarmen en hun opschaling naar een industrieel productieniveau consequent stimuleren. Zo luidt het pleidooi van bio.be/essenscia, de Belgische federatie van de biotechnologie en life sciences, tijdens het jaarevent van de organisatie vandaag in Brussel. Met Geoffrey Pot van biotechbedrijf Takeda stelde bio.be/essenscia ook een nieuwe voorzitter voor.


Dirk Gyzels preventieadviseur van het jaar

Agoria - Dirk Gyzels, hoofd van de preventiedienst bij Inovyn Manufacturing Belgium in Antwerpen, is door Agoria verkozen tot preventieadviseur van het jaar. De technologiefederatie looft de veiligheidsadviseur voor zijn uitgewerkt preventiebeleid met grote betrokkenheid met contractors. Gyzels neemt de award vanavond in ontvangst bij Agoria. Meer dan vijftig opdrachtgevers en installatie- en technische onderhoudsbedrijven zullen aanwezig zijn.


ORA Machines en FANUC Benelux slaan handen in elkaar

FANUC - Met meer dan 30 jaar ervaring is FANUC de pionier in het bouwen van 100% elektrische spuitgietmachines, namelijk de ROBOSHOT. FANUC beschikt het over een maandelijkse productiecapaciteit van 400 ROBOSHOT-machines en wereldwijd zijn er meer dan 50.000 ROBOSHOT-machines geÔnstalleerd en actief in verschillende industrieŽn en toepassingen.


Duaal leren schiet definitief uit de startblokken

essenscia - Op 1 september 2016 was de TSO-opleiding Chemische Procestechnieken een van de slechts zes studierichtingen die pionierden met duaal leren. Na drie jaar proefdraaien gaat duaal leren dit schooljaar definitief van start waarbij het keuzeaanbod intussen is aangegroeid tot zowat 80 studierichtingen. De chemiesector blijft een voortrekkersrol spelen en pleit voor een uitbreiding van deze praktijkgerichte onderwijsvorm naar het hoger onderwijs.


Prestigieuze EcoVadis Gold Level voor Toyota Material Handling Belgium

Toyota Material Handling Belgium NV - EcoVadis, de vooraanstaande organisatie die toezicht houdt op de duurzaamheid in wereldwijde toeleveringsketens, rekent Toyota Material Handling Belgium tot de 2% beste leveranciers ter wereld in zijn marktsegment, geŽvalueerd door EcoVadis in het afgelopen jaar. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze klanten is dat goed nieuws.Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen