Digitalisering

80% industriŽle kmoís digitaliseert

Agoria - Niet de technologie, maar de mindset vormt de grootste uitdaging bij digitale transformatie. Een bedrijf dat wil digitaliseren, moet tijd en middelen hebben, maar eerst en vooral mensen meekrijgen. Dat laatste lukt beter met concrete pilootprojecten dan met spraakmakende voorbeelden uit Silicon Valley. Dat blijkt uit ons onderzoek naar de digitale maturiteit van de industriŽle kmoís in BelgiŽ.


SPS: Hoogmis van de digitalisering

Productivity.be - De 30-ste editie van de SPS beurs in NŁrnberg is uitgedraaid op een hoogmis van de digitalisering, met veel aandacht voor de nieuwe generatie van automatiseringsplatformen die de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen. In dit artikel bekijken we enkele highlights van de beurs die mooi illustreren hoe ingrijpend de kijk op industriŽle automatisering veranderd is.


De cloud Ė wie vertrouwt u het meest?

Productivity.be - Technisch gezien is er geen enkele reden om in de industrie niet mťťr gebruik te maken van de cloud. Dat was de conclusie van een opmerkelijke lezing tijdens de meest recente NAMUR conferentie. Tegelijk vinden gebruikers van automatiseringstechnologie wel dat aanbieders van cloudoplossingen duidelijker moeten zijn in hun aanbod en meer moeten denken in termen van applicaties.


Sirris zet 4.0 Industrie om in praktijk om alle Belgische productiebedrijven te helpen digitaliseren

Sirris - In Hasselt en Luik kunnen bedrijfsleiders voortaan in een realistisch nagebouwde industriŽle omgeving, samen met specialisten van Sirris, hun eigen Ďproductielijn van de toekomstí bouwen en testen. Aan de pilootfabriek is 12 maanden gewerkt, er werken 40 experten. Het kenniscentrum wil daarmee alle productiebedrijven in BelgiŽ op weg zetten naar de vierde industriŽle revolutie.


Touchscreen van 35m2 brengt digital twins tot leven

Productivity.be - Digitalisering biedt heel wat oplossingen voor de uitdagingen waarmee industriŽle bedrijven geconfronteerd worden maar het is niet altijd eenvoudig om uit het enorme aanbod een pragmatisch transformatietraject te distilleren. In het Concept Center 4 Industries laat Siemens bezoekers aan de hand van proof of concepts ontdekken wat mogelijk is en hoe een en ander aan te pakken.


Het LISA-systeem van SPIE Belgium bewijst al meer dan 25 jaar zijn nut

SPIE Belgium - SPIE Belgium heeft meer dan 25 jaar geleden LISA ontwikkeld, een systeem dat het laden van vrachtwagens automatiseert en optimaliseert. De belangrijkste troeven zijn een aanzienlijke tijdwinst voor de logistieke processen van de klant en een snel rendement op de investering, die op een paar jaar kan worden afgeschreven. Heel recentelijk, in juli 2019, haalde SPIE een nieuwe LISA-opdracht binnen in de chemiesector.


Spelenderwijs produceren

Productivity.be - Als u kinderen heeft of zelf al eens een spelletje speelt, is het u allicht niet ontgaan Ė de overstap die het populaire spel Fortnite gemaakt heeft naar hoofdstuk 2. De concepten en benadering waarmee de makers van games er in slagen om ons zodanig te boeien en te binden is een specialisme geworden dat ook in andere sectoren ingang vindt. Zelfs de industrie lijkt nu open te staan voor gamification.


Webgebaseerd visualisatiesysteem voor controle en bewaking door operatoren

Siemens - Siemens zal tijdens ĎSPS Ė Smart Production Solutionsí 2019 een volledig nieuw totaalsysteem voor de controle en bewaking door operatoren voorstellen. Het webgebaseerde visualisatiesysteem bestaat initieel uit de visualisatiesoftware Simatic WinCC Unified en de nieuwe generatie HMI-panels, Simatic HMI Unified Comfort Panels.


Tien miljoen euro aan onbenutte cloudservices

Insight - Volgens de 2019 European Insight Intelligent Technology Index (ITI) besteden Europese bedrijven Ä 33 miljoen aan cloudservices. 42 procent geeft daarbij aan dat de cloud in de afgelopen twee jaar cruciaal is geweest voor initiatieven op het gebied van digitale innovatie. Een enquÍte bij 1.000 bedrijven in Europa toonde echter aan dat 30 procent (Ä 9,8 miljoen) van deze clouduitgaven besteed wordt aan onbenutte services.


Doorbraak in automatisering magazijnen

Siemens - In een magazijn worden automatische kranen aangestuurd door specifieke software, terwijl de voorraden en goederenstromen beheerd worden met andere software. Het koppelen van beide is een bijzonder moeilijke uitdaging omdat men niet zomaar kan experimenteren in een magazijn. Quinaptis, Siemens en de Thomas More Hogeschool in Geel vonden een baanbrekende oplossing door de communicatie te testen in een miniatuurmagazijn ťn in een virtuele omgeving.


Remote and Autonomous Operation

Productivity.be - NAMUR, de vereniging van gebruikers van procesautomatisering, heeft een nieuwe versie gepubliceerd van aanbeveling NE161 voor ďRemote and Autonomous OperationĒ. Het document geeft een mooi overzicht van alle uitdagingen en obstakels die een bedrijf ontmoet wanneer het een plant, of delen daarvan, vanop afstand wil beheren en runnen. De nieuwe versie besteedt extra aandacht aan cyber security.


Op weg naar procesgeoriŽnteerde organisaties

Productivity.be - In de aanloop naar ABISS, de netwerkbeurs voor Digital Industry, publiceert Siemens de resultaten van een onderzoek naar de digitale maturiteit van producten en processen bij Belgische machinebouwers. Een interessant thema hierin is de evolutie naar procesgeoriŽnteerde organisaties die het mogelijk maakt om nieuwe services en businessmodellen te ontwikkelen.


Drie jaar sneller naar de maan

Productivity.be - In het kader van de 50-ste verjaardag van de maanlanding blikt een van de ingenieurs die destijds meewerkte aan het ontwikkelen van de maanlander terug op het technisch huzarenstuk dat in de jaren í60 gerealiseerd werd. Op initiatief van MathWorks deed hij zijn bijdrage van toen nog eens over met de moderne tools die we vandaag kennen. En dat scheelde zowat drie jaar in time-to-market.


Lachen met de blockchain

Productivity.be - Om alle hype rond de blockchain wat te relativeren hebben enkele snoodaards op GitHub een Chrome extentie ontwikkeld die het woord ďblockchainĒ systematisch vervangt door ďmultiple copies of a giant excel spreadsheetĒ. Het is bedoeld als grap uiteraard, maar zoals het een goede grap betaamt zit er ook een grond van waarheid in. Een inconvenient truth zelfs voor hen die de blockchain technologie te pas en te onpas promoten.


Grootse Umati demo op EMO

Productivity.be - In de aanloop naar de EMO beurs in september gaat veel aandacht naar Umati Ė de op OPC UA gebaseerde standaard om werktuigmachines naadloos te koppelen aan IT-systemen. Op de beurs zullen tientallen machines van diverse fabrikanten gekoppeld worden aan een gemeenschappelijke server. Voor de definitieve standaard is het wachten tot begin 2020.


Explosieveilige mobiele devices

Productivity.be - Bring Your Own Device mag in heel wat bedrijven dan al een gangbare praktijk geworden zijn, in zones met explosiegevaar ontsnappen ook mobiele telefoons en tablets niet aan de strenge ATEX richtlijnen. Dit overzicht toont een greep uit het aanbod van intrinsiek veilige toestellen. (updated)


Security Information and Event Management (SIEM)

Productivity.be - Beveiliging is de laatste jaren een essentieel onderdeel geworden van automatiseringsprojecten Ė zodanig dat firewalls en paswoorden niet meer weg te denken zijn. Maar dat betekent nog niet dat de installatie ook effectief bewaakt wordt tegen mogelijke indringers met kwade bedoelingen. Dat soort bewaking is het vakgebied van Security Information and Event Management (SIEM).


OPC UA

Productivity.be - OPC UA is zonder enige twijfel het meest gebruikte protocol voor machine-to-machine communicatie in de industrie. OPC UA staat voor OPC Unified Architecture, waarbij OPC op zijn beurt staat voor Open Platform Communications. Zijn op services gebaseerde architectuur en geÔntegreerde informatiemodel maken OPC UA perfect voor digitalisering. (updated)


Robotic Process Automation (RPA)

Productivity.be - De IT-wereld heeft een nieuwe hype, en ja, we moeten weer allemaal mee. Het nieuwe speeltje heet Robotic Process Automation (RPA), wat een innovatieve, relatief eenvoudige manier is om repetitieve taken die we aan computers doen, te automatiseren. Voor de industrie biedt RPA een interessante oplossing om efficiŽnter om te gaan met de vele legacy systemen.


Low-code development platform (LCDP)

Productivity.be - Met de toenemende populariteit van apps Ė ook in de industrie Ė winnen ook zogenaamde low-code development platformen aan belang. Dat zijn gebruiksvriendelijke, grafische omgevingen waarmee eenvoudige apps in een mum van tijd ontwikkeld kunnen worden. Dat is handig natuurlijk, maar niet zonder risicoís.Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen