Productivity in Logistics

Vier ogen zien meer dan twee

Productivity.be - Bosch brengt zijn camerasysteem voor auto’s naar de wereld van heftrucks om operatoren een 360° zicht te geven op wat er gebeurt rond hun machine. Dat moet het mogelijk maken om veiliger en efficiënter te werken in de dynamische omgevingen die kenmerkend zijn voor logistieke operaties.


Efficiënte palletpatronen creëren

FANUC - Of u nu dozen, zakken of kratten moet palletiseren, de criteria voor het stapelen blijven dezelfde: afmetingen van de verpakking, aantal stapellagen, met of zonder tussenvel…. Een hele puzzel om het meest efficiënte palletpatroon te vinden. Zeker wanneer een van deze criteria vaak kan wijzigen. Met FANUC PalletPro genereert u met enkele klikken het meest efficiënte palletpatroon.


Reflex WMS for Factory, een oplossing voor de logistieke aansturing van fabrieken

Hardis Group - Met Reflex WMS for Factory heeft Hardis Group een oplossing voor industriële vestigingen: de software kan logistieke stromen voor en na de productie in realtime aansturen en maatwerkproducten en -verpakkingen eenvoudiger beheren.


PackMyRide: volautomatisch laden van pakketten in een bezorgvoertuig

Dematic - Dematic presenteert zijn PackMyRide automatiseringssysteem. Het zorgt als eerste ter wereld voor het volledig geautomatiseerd laden van pakketten in bezorgvoertuigen. Hiermee onderstreept Dematic zijn voortrekkersrol en bewijst het opnieuw zijn innovatieve kracht. Momenteel wordt PackMyRide gebruikt in een proefproject in een van de nieuwste distributiecentra van projectpartner DPD.


Zwevend doorheen de productie

Productivity.be - Met de XPlanar presenteerde Beckhoff Automation op Indumation een revolutionair material handling systeem met zwevende tegels die snelheden tot 4 m/s halen. Het systeem biedt een ongekende flexibiliteit en is door zijn opzet niet alleen slijtagevrij maar ook bijzonder geschikt voor toepassingen met strenge hygiënische eisen. En vooral: het ziet er ongemeen futuristisch uit.


Linde Roadster nu ook beschikbaar met brandstofcelaandrijving

Motrac Handling & Cleaning - Het blijft een van de belangrijkste vragen in de wereld van de goederenverwerking: welk type truckaandrijving past het beste bij mijn specifieke toepassing? Het antwoord op deze vraag hangt steeds af van de omstandigheden ter plekke, maar alsmaar vaker wordt gekozen voor de duurzame brandstofceltechnologie.


Logistieke taken leren in een virtuele wereld

VIL - Augmented en Virtual Reality zijn in de bedrijfswereld en in de logistieke sector vrijwel onbekend. Toch kan deze technologie interessante toepassingen bieden, met name bij de training van logistieke medewerkers. Met het project ‘AR – VR training for Logistics’ gaat VIL in samenwerking met acht bedrijven de mogelijkheden en opportuniteiten van AR – VR testen voor opleiding en ondersteuning van logistieke taken in magazijnen en distributiecentra.


Just Another Bar Code (JAB)

Productivity.be - Just Another Bar Code mag dan wel als een grapje klinken – deze nieuwe driedimensionale barcode draagt het keurmerk van de federale overheidsdienst voor informatiebeveiliging in Duitsland. De code zal onder meer gebruikt worden voor de cryptografische beveiliging van papieren documenten.


Logistiek van lege ongereinigde vaten snakt naar vereenvoudiging

VIL - De afvoer en verwerking van lege, ongereinigde chemische verpakkingen is een complex gegeven. Bedrijven die dergelijke vaten en IBC’s correct en conform willen aanbieden voor transport en verwerking, moeten rekening houden met een aanzienlijk aantal regels die soms vaag en voor interpretatie vatbaar zijn. Er is dringend nood aan vereenvoudiging, zo blijkt uit de resultaten van het project ‘Polluted Packaging Logistics’.


Outdoor laser scanner

Productivity.be - Op de SPS IPC Drives heeft SICK met de outdoorScan3 een nieuwe veiligheidslaserscanner voorgesteld die gecertificeerd is om buiten ingezet te kunnen worden in praktisch alle weersomstandigheden. Dat opent een hele reeks mogelijkheden voor automatisering in logistiek, landbouw, enz. Een van de toepassingen is het verhogen van de autonomie van AGV’s.


Robots as a service

Productivity.be - Google – u weet wel, het bedrijf dat nogal eens de gewoonte heeft dingen groots aan te pakken – werkt aan een besturingssysteem voor robots. Vanaf volgend jaar kunnen integratoren aan de slag met Cloud Robotics – een open platform dat alle tools wil bieden die nodig zijn om robots autonoom te laten navigeren.


Bye bye barcode laser?

Productivity.be - Mede door de verdere rollout van Industrie 4.0 wordt verwacht dat de markt voor barcode scanners de komende jaren flink zal toenemen. Toch zou de verkoop van barcode laser scanners in de komende vier jaar met 5% dalen. Kaper op de kust zijn imaging scanners die visietechnologie gebruiken om barcodes te detecteren en te interpreteren.


Zes types ASRS

Productivity.be - Geautomatiseerde magazijnen vinden de laatste jaren steeds meer ingang, niet alleen in distributie en andere fulfillment centers, maar ook in de productielogistiek. In dit artikel bekijken we de zes meest voorkomende types van Automated Storage and Retrieval Systems (ASRS).


Dachser richt zich op duurzame lithium-ion technologie

Dachser - Logistiek dienstverlener DACHSER wil tegen 2022 al het vervoerend materieel in zijn Europese magazijnen (ca. 6.000 stuks) vervangen door voertuigen die worden aangedreven door energiezuinige lithium-ionbatterijen. In vergelijking met conventionele loodzuuraccu's gaat de lithium-ionvariant drie keer zo lang mee en is de oplaadtijd aanzienlijk korter.


VIL zet in op automatisering van laad- en losprocessen

VIL - Het laden en lossen van vrachtwagens kost transportbedrijven en verladers handenvol geld. Het blijft een manueel, tijdsintensief en bijgevolg duur proces. VIL gaat samen met elf bedrijven op zoek naar oplossingen door middel van automatisering. De Universiteit Antwerpen is partner in dit project. Met het project ‘OptiCharge’ zal onderzocht worden of meer automatisering mogelijk is en of dit leidt tot efficiëntere laad- en losprocessen.


ZF zet drones in voor bevoorrading workshops

Productivity.be - Toeleverancier aan de automobielindustrie ZF heeft als eerste bedrijf in Duitsland officiële toestemming om boven haar fabrieksterrein drones in te zetten voor logistieke toepassingen. De autonoom vliegende toestellen worden gebruikt om vanuit een centraal magazijn verschillende workshops te bevoorraden met wisselstukken.


Nieuw gps-volgsysteem helpt bedrijven assets slimmer en efficiënter te beheren

Verizon Connect - Verizon Connect breidt zijn fleetmanagementsysteem REVEAL uit met een oplossing waarmee gebruikers naast voertuigen ook hun assets kunnen beheren. Met het nieuwe gps-volgsysteem voor assets kunnen bedrijven inzicht verkrijgen in de locaties en prestaties van waardevol materieel, zoals kranen, trailers en graafmachines.


Lokaliseren van producten en gereedschappen

Productivity.be - Fabrikant van plaatbewerkingsmachines Trumpf heeft op EuroBlech in Hannover de Digital Transformation Award gewonnen voor zijn nieuwe indoor localisatiesysteem Track&Trace. Het systeem biedt transparantie in productieprocessen door producten, en eventueel ook gereedschappen, op elk moment zeer precies te lokaliseren.


VIL test autonoom micromagazijn in stadscentrum

VIL - Het Internet of Things kan een significante bijdrage leveren aan een efficiëntere stadslogistiek. Dit blijkt uit de resultaten van ‘Intello City’, een VIL-project waarin een stadsmicromagazijn autonoom werd gemaakt m.b.v. IoT-technologie, in samenwerking met onderzoek- en innovatiehub imec, zeven bedrijven en de stad Antwerpen, Mechelen en Leuven. Een verdergaande standaardisatie binnen de IoT-wereld zal een versnelde toepassing van allerlei logistieke en andere toepassingen bewerkstelligen.


Mobiele robots

Productivity.be - Mobiele robots zijn kleine, geautomatiseerde transportsystemen die volledig autonoom goederendragers kunnen transporteren doorheen de productie. Hoewel er geen eenduidige definitie is die het onderscheid maakt tussen AGV's en mobiele robots, kijken we in dit overzicht naar kleine machines die bovendien zonder bijkomende infrastructuur kunnen navigeren.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

Agenda

Materials+Eurofinish, Brabanthal Leuven, 15-16/5/19
Advanced Engineering, Flanders Expo Gent, 22-23/5/19
Vision, Robotics & Motion, Koningshof Veldhoven, 12-13/6/19
Virtual (R)evolution, De Run 1115, Veldhoven, 18/6/19
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen