Productivity in Logistics

VIL test autonoom micromagazijn in stadscentrum

VIL - Het Internet of Things kan een significante bijdrage leveren aan een efficiŽntere stadslogistiek. Dit blijkt uit de resultaten van ĎIntello Cityí, een VIL-project waarin een stadsmicromagazijn autonoom werd gemaakt m.b.v. IoT-technologie, in samenwerking met onderzoek- en innovatiehub imec, zeven bedrijven en de stad Antwerpen, Mechelen en Leuven. Een verdergaande standaardisatie binnen de IoT-wereld zal een versnelde toepassing van allerlei logistieke en andere toepassingen bewerkstelligen.


Mobiele robots

Productivity.be - Mobiele robots zijn kleine, geautomatiseerde transportsystemen die volledig autonoom goederendragers kunnen transporteren doorheen de productie. Hoewel er geen eenduidige definitie is die het onderscheid maakt tussen AGV's en mobiele robots, kijken we in dit overzicht naar kleine machines die bovendien zonder bijkomende infrastructuur kunnen navigeren.


Innovatief opslagsysteem voor kleinere goederen

Vanas Engineering NV - Storeganizer is een innovatief opslagsysteem dat ervoor zorgt dat men in opslagplaatsen kleinere goederen efficiŽnt kan opslaan in hangende, makkelijk te bereiken locaties vervaardigd uit flexibel en duurzaam industrieel textiel. Het systeem is universeel en past in elk bestaand palletrek. Het optimaliseert het plaatsgebruik in de opslagplaats (meer unieke locaties per m≤/m≥) en is dus de kost effectieve opslagoplossing voor kleinere goederen.


Smart glasses

Productivity.be - Augmented reality is een van de technologieŽn die steevast opduiken in omschrijvingen over hoe we gaan werken in de fabriek van de toekomst. Hoewel dit voor velen nog wat futuristisch klinkt, worden de eerste toepassingen vandaag al gerealiseerd. Centraal hierin staan smart glasses die een handenvrije en intuÔtieve interface bieden om data te raadplegen en te communiceren.


5000 mobiele robots voor e-commerce

Productivity.be - XPO Logistics heeft gisteren aangekondigd dat het 5000 mobiele, collaborative robots gaat inzetten in zijn distributiecentra in Noord-Amerika en Europa. Deze zullen deel uitmaken van een geavanceerd goods-to-person systeem voor het picken van goederen. De aansturing gebeurt door XPO's eigen WMS.


äKODA AUTO gebruikt volledig autonome transportrobot van Omron

Omron Electronics NV/SA - De autonome robot is onderdeel van de voortdurende verbeteringen van de werkveiligheid in VrchlabŪ en helpt om risico's tijdens werkzaamheden te minimaliseren. Het herkent naast andere voertuigen en stilstaande obstakels ook mensen die in zijn pad lopen. Digitalisering en Industry 4.0 zijn hoekstenen van de 2025-strategie van äKODA AUTO


Brandstofcellen in logistieke toepassingen

Productivity.be - Er is steeds meer interesse voor het gebruik van brandstofcellen in logistieke toepassingen als heftrucks en AGVís. De technologie wordt alsmaar performanter Ė en ook goedkoper Ė en kan een aanzienlijke bijdrage leveren tot het verhogen van de productiviteit.


Boston Dynamics brengt hond-achtige robot op de markt

Productivity.be - Na 26 jaar een toonaangevende rol te hebben gespeeld in de wondere wereld van robotica gaat Boston Dynamics, het bedrijf van Marc Raibert, eindelijk de stap zetten naar de commercialisatie van zijn producten. Vanaf 2019 wil het jaarlijks 1000 van zijn hond-achtige robots op de markt brengen om ingezet te worden in industriŽle en logistieke toepassingen.


Mecanum wielen geven robots meer wendbaarheid

Productivity.be - Met de opmars van mobiele robots lijkt er een hernieuwde interesse te bestaan voor een wat aparte uitvinding uit het begin van de jaren í70: de mecanum wielen. Deze laten voertuigen toe in eender welke richting te bewegen door de wielen telkens in andere combinaties aan te drijven.


Klimmende robots

Productivity.be - Moderne supply chains vragen snelle, flexibele logistieke systemen en daar heeft het Franse bedrijf Exotec Solutions een nieuwe oplossing voor bedacht: de Skypod. Het systeem omvat een geautomatiseerd magazijn waarin mobiele robots niet alleen de horizontale verplaatsingen van goederen doen, maar ook omhoog klimmen tussen de rekken.


Slimme netwerken klaar voor de logistiek

VIL - Nieuwe draadloze ĎLow Power Wide Area Networksí (LPWAN) zijn klaar om verder hun opmars te maken in de logistiek. De technologie kan, ondanks enkele beperkingen, zinvol ingezet worden voor het beheer van assets en de opvolging van waardevolle goederen indoor en outdoor. Dat blijkt uit de projectresultaten van WiN4track, dat VIL uitwerkte in samenwerking met zestien bedrijven.


Visible Light Positioning

Productivity.be - Heel wat toepassingen zoals AGVís en asset management hebben nood aan een indoor lokalisatie. Voor deze technische uitdaging bestaan al heel wat oplossingen, maar die zijn vaak behoorlijk omslachtig. Visible Light Positioning biedt een alternatief waarbij de vele lichtarmaturen in een ruimte een analoge rol krijgen aan de satellieten in een GPS systeem.


Toonaangevende Franse fabrikant van kaarsen focust op productiviteit

Omron Electronics NV/SA - Denis et Fils, de Franse fabrikant van Le Chat-kaarsen, produceert al meer dan 100 jaar kaarsen maar blijft zijn productieapparatuur moderniseren. "De industriŽle productie heeft het oude ambacht vervangen, maar het heeft onze kennis en expertise alleen maar versterkt en verrijkt," aldus Marianne Lucas, productiemanager.


Slimmer intern transport met efficiŽnte geautomatiseerde trucks

Toyota Material Handling Belgium NV - Toyota Material Handling brengt een nieuwe en uitgebreide reeks geautomatiseerde magazijntrucks op de Europese markt. Deze geautomatiseerde trucks passen bij Toyotaís lean methode en zijn ontworpen om repetitieve palletbehandeling te automatiseren. Toyota biedt oplossingen met een stapsgewijze benadering of volledige systeemomvorming en geeft zo een nieuwe dimensie aan productiviteit.


Mobiele robots vs. AGVís

Productivity.be - Met de opmars van mobiele robots maakt een nieuwe vorm van geautomatiseerde material handling systemen haar intrede in de industrie. Mobiele robots worden soms ook aangeduid als Automated Intelligent Vehicles (AIVís), wat ze onderscheid van klassieke Automated Guided Vehicles (AGVís).


Alibaba's mobiele robots

Productivity.be - Mobiele robots zijn een opkomende trend in intralogistiek. Ze combineren het beste van geautomatiseerde opslagsystemen en AGV's door in een warehouse met de rekken zelf rond te rijden. Dat biedt enorme voordelen voor e-commerce giganten als Amazon en Alibaba die de flexibiliteit van menselijke order pickers nodig hebben, in combinatie met een zo hoog mogelijke automatiseringsgraad. De choreografie van de robots is nog mooi om te zien ook.


Einde van het loodzuur-tijdperk?

Productivity.be - Lithium-ionbatterijen lijken een steeds prominentere plaats in te nemen in het aanbod van magazijntrucks. Betekent dit dat het einde van het loodzuur-tijdperk is ingezet? Voorlopig niet, zo blijkt uit een rondvraag bij enkele prominente leveranciers, al gaat men er wel van uit dat Li-ion technologie vroeg of laat de norm zal worden. De voedings- en de farmaceutische industrie nemen momenteel het voortouw.


IndustriŽle mobiele robots voor snel, betrouwbaar en kosteneffectief materiaaltransport in dynamische omgevingen

Omron Electronics NV/SA - De mobiele robots van Omron van het LD-platform bieden nog meer efficiŽntie en kostenbesparingen als het gaat om het transporteren van goederen in grote faciliteiten. Deze unieke serie mobiele robots is ontwikkeld om 24/7 snel en betrouwbaar materialen te transporteren: ze kunnen zelfstandig navigeren, zelfs in de meest dynamische omgevingen.


Traceerbaarheid door serialisatie

Omron Electronics NV/SA - Met het oog op de toenemende druk in veel industriesectoren, waaronder de levensmiddelen- en drankenindustrie, alsmede de cosmetica- en farmaceutische industrie, om namaak tegen te gaan en klantinformatie te verbeteren, evalueert Dan Rossek van Omron de eisen die daarmee aan gegevensbeheer en productieprocessen worden gesteld, en vergelijkt hij de twee belangrijkste manieren waarop aan deze eisen kan worden voldaan.


Augmented reality in de logistiek

Productivity.be - Stel je voor dat er in een magazijn pijlen staan die je naar de gewenste picking locatie leiden. En dat die pijlen zich nadien aanpassen aan de volgende locatie. Dat is wat augmented reality mogelijk maakt, een technologie die verder bouwt op de mogelijkheden van smart glasses. Het klinkt misschien allemaal nog wat futuristisch maar intussen zijn er al wel een aantal bedrijven die met de technologie al een serieuze productiviteitswinst boeken.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

En/of u kan zich inschrijven voor onze maandelijkse thematische nieuwsbrieven

Agenda

Solids Antwerp 2018, Antwerp Expo, 17-18/10/18
Aquarama, Brabanthal Leuven, 25/10/18
Euroblech, Hannover, 23-26/10/18
Prototyping 2018, Kortrijk Xpo, 7-8/11/18
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen