Productivity in Logistics

Outdoor laser scanner

Productivity.be - Op de SPS IPC Drives heeft SICK met de outdoorScan3 een nieuwe veiligheidslaserscanner voorgesteld die gecertificeerd is om buiten ingezet te kunnen worden in praktisch alle weersomstandigheden. Dat opent een hele reeks mogelijkheden voor automatisering in logistiek, landbouw, enz. Een van de toepassingen is het verhogen van de autonomie van AGV’s.


Robots as a service

Productivity.be - Google – u weet wel, het bedrijf dat nogal eens de gewoonte heeft dingen groots aan te pakken – werkt aan een besturingssysteem voor robots. Vanaf volgend jaar kunnen integratoren aan de slag met Cloud Robotics – een open platform dat alle tools wil bieden die nodig zijn om robots autonoom te laten navigeren.


Bye bye barcode laser?

Productivity.be - Mede door de verdere rollout van Industrie 4.0 wordt verwacht dat de markt voor barcode scanners de komende jaren flink zal toenemen. Toch zou de verkoop van barcode laser scanners in de komende vier jaar met 5% dalen. Kaper op de kust zijn imaging scanners die visietechnologie gebruiken om barcodes te detecteren en te interpreteren.


Zes types ASRS

Productivity.be - Geautomatiseerde magazijnen vinden de laatste jaren steeds meer ingang, niet alleen in distributie en andere fulfillment centers, maar ook in de productielogistiek. In dit artikel bekijken we de zes meest voorkomende types van Automated Storage and Retrieval Systems (ASRS).


Dachser richt zich op duurzame lithium-ion technologie

Dachser - Logistiek dienstverlener DACHSER wil tegen 2022 al het vervoerend materieel in zijn Europese magazijnen (ca. 6.000 stuks) vervangen door voertuigen die worden aangedreven door energiezuinige lithium-ionbatterijen. In vergelijking met conventionele loodzuuraccu's gaat de lithium-ionvariant drie keer zo lang mee en is de oplaadtijd aanzienlijk korter.


VIL zet in op automatisering van laad- en losprocessen

VIL - Het laden en lossen van vrachtwagens kost transportbedrijven en verladers handenvol geld. Het blijft een manueel, tijdsintensief en bijgevolg duur proces. VIL gaat samen met elf bedrijven op zoek naar oplossingen door middel van automatisering. De Universiteit Antwerpen is partner in dit project. Met het project ‘OptiCharge’ zal onderzocht worden of meer automatisering mogelijk is en of dit leidt tot efficiëntere laad- en losprocessen.


ZF zet drones in voor bevoorrading workshops

Productivity.be - Toeleverancier aan de automobielindustrie ZF heeft als eerste bedrijf in Duitsland officiële toestemming om boven haar fabrieksterrein drones in te zetten voor logistieke toepassingen. De autonoom vliegende toestellen worden gebruikt om vanuit een centraal magazijn verschillende workshops te bevoorraden met wisselstukken.


Nieuw gps-volgsysteem helpt bedrijven assets slimmer en efficiënter te beheren

Verizon Connect - Verizon Connect breidt zijn fleetmanagementsysteem REVEAL uit met een oplossing waarmee gebruikers naast voertuigen ook hun assets kunnen beheren. Met het nieuwe gps-volgsysteem voor assets kunnen bedrijven inzicht verkrijgen in de locaties en prestaties van waardevol materieel, zoals kranen, trailers en graafmachines.


Lokaliseren van producten en gereedschappen

Productivity.be - Fabrikant van plaatbewerkingsmachines Trumpf heeft op EuroBlech in Hannover de Digital Transformation Award gewonnen voor zijn nieuwe indoor localisatiesysteem Track&Trace. Het systeem biedt transparantie in productieprocessen door producten, en eventueel ook gereedschappen, op elk moment zeer precies te lokaliseren.


VIL test autonoom micromagazijn in stadscentrum

VIL - Het Internet of Things kan een significante bijdrage leveren aan een efficiëntere stadslogistiek. Dit blijkt uit de resultaten van ‘Intello City’, een VIL-project waarin een stadsmicromagazijn autonoom werd gemaakt m.b.v. IoT-technologie, in samenwerking met onderzoek- en innovatiehub imec, zeven bedrijven en de stad Antwerpen, Mechelen en Leuven. Een verdergaande standaardisatie binnen de IoT-wereld zal een versnelde toepassing van allerlei logistieke en andere toepassingen bewerkstelligen.


Mobiele robots

Productivity.be - Mobiele robots zijn kleine, geautomatiseerde transportsystemen die volledig autonoom goederendragers kunnen transporteren doorheen de productie. Hoewel er geen eenduidige definitie is die het onderscheid maakt tussen AGV's en mobiele robots, kijken we in dit overzicht naar kleine machines die bovendien zonder bijkomende infrastructuur kunnen navigeren.


Innovatief opslagsysteem voor kleinere goederen

Vanas Engineering NV - Storeganizer is een innovatief opslagsysteem dat ervoor zorgt dat men in opslagplaatsen kleinere goederen efficiënt kan opslaan in hangende, makkelijk te bereiken locaties vervaardigd uit flexibel en duurzaam industrieel textiel. Het systeem is universeel en past in elk bestaand palletrek. Het optimaliseert het plaatsgebruik in de opslagplaats (meer unieke locaties per m˛/mł) en is dus de kost effectieve opslagoplossing voor kleinere goederen.


Smart glasses

Productivity.be - Augmented reality is een van de technologieën die steevast opduiken in omschrijvingen over hoe we gaan werken in de fabriek van de toekomst. Hoewel dit voor velen nog wat futuristisch klinkt, worden de eerste toepassingen vandaag al gerealiseerd. Centraal hierin staan smart glasses die een handenvrije en intuďtieve interface bieden om data te raadplegen en te communiceren.


5000 mobiele robots voor e-commerce

Productivity.be - XPO Logistics heeft gisteren aangekondigd dat het 5000 mobiele, collaborative robots gaat inzetten in zijn distributiecentra in Noord-Amerika en Europa. Deze zullen deel uitmaken van een geavanceerd goods-to-person systeem voor het picken van goederen. De aansturing gebeurt door XPO's eigen WMS.


ŠKODA AUTO gebruikt volledig autonome transportrobot van Omron

Omron Electronics NV/SA - De autonome robot is onderdeel van de voortdurende verbeteringen van de werkveiligheid in Vrchlabí en helpt om risico's tijdens werkzaamheden te minimaliseren. Het herkent naast andere voertuigen en stilstaande obstakels ook mensen die in zijn pad lopen. Digitalisering en Industry 4.0 zijn hoekstenen van de 2025-strategie van ŠKODA AUTO


Brandstofcellen in logistieke toepassingen

Productivity.be - Er is steeds meer interesse voor het gebruik van brandstofcellen in logistieke toepassingen als heftrucks en AGV’s. De technologie wordt alsmaar performanter – en ook goedkoper – en kan een aanzienlijke bijdrage leveren tot het verhogen van de productiviteit.


Boston Dynamics brengt hond-achtige robot op de markt

Productivity.be - Na 26 jaar een toonaangevende rol te hebben gespeeld in de wondere wereld van robotica gaat Boston Dynamics, het bedrijf van Marc Raibert, eindelijk de stap zetten naar de commercialisatie van zijn producten. Vanaf 2019 wil het jaarlijks 1000 van zijn hond-achtige robots op de markt brengen om ingezet te worden in industriële en logistieke toepassingen.


Mecanum wielen geven robots meer wendbaarheid

Productivity.be - Met de opmars van mobiele robots lijkt er een hernieuwde interesse te bestaan voor een wat aparte uitvinding uit het begin van de jaren ’70: de mecanum wielen. Deze laten voertuigen toe in eender welke richting te bewegen door de wielen telkens in andere combinaties aan te drijven.


Klimmende robots

Productivity.be - Moderne supply chains vragen snelle, flexibele logistieke systemen en daar heeft het Franse bedrijf Exotec Solutions een nieuwe oplossing voor bedacht: de Skypod. Het systeem omvat een geautomatiseerd magazijn waarin mobiele robots niet alleen de horizontale verplaatsingen van goederen doen, maar ook omhoog klimmen tussen de rekken.


Slimme netwerken klaar voor de logistiek

VIL - Nieuwe draadloze ‘Low Power Wide Area Networks’ (LPWAN) zijn klaar om verder hun opmars te maken in de logistiek. De technologie kan, ondanks enkele beperkingen, zinvol ingezet worden voor het beheer van assets en de opvolging van waardevolle goederen indoor en outdoor. Dat blijkt uit de projectresultaten van WiN4track, dat VIL uitwerkte in samenwerking met zestien bedrijven.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

Agenda

AgriFoodTech, Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch, 12-13/12/18
Indumation, Kortrijk Xpo, 6-8/2/19
RapidPro, Koningshof Veldhoven, 13-14/3/19
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen