Productivity in Manufacturing

ONNX brengt machine learning naar wereld van controllers

Productivity.be - Het Open Neural Network Exchange (ONNX) bestandsformaat maakt het mogelijk om AI modellen naadloos over te zetten van de omgeving waarin ze getraind zijn naar een Windows PC of andere controller. Het is daarmee een van de essentiŽle tools om machine learning ook in industriŽle toepassingen ingang te laten vinden.


Zelflerende multimateriaal 3D printer

Productivity.be - Het printen van componenten in meerdere materialen wordt vandaag al wel toegepast maar de mogelijkheden blijven beperkt omwille van ťťn specifiek aspect in de printers: de schraper of roller die elke laag poeder precies even dik moet maken. Inkbit Ė een spin-off van het MIT Ė heeft daar een oplossing voor gevonden die gebruikmaakt van een visiesysteem en machine learning.


Robot richt eigen werkplek in

Productivity.be - Om tot flexibele werkplekken te komen, moet je niet al te veel automatiseren Ė dat is een van de uitgangspunten in Industrie 4.0. In ReconCell Ė een Europees onderzoeksproject in het kader van Horizon 2020 Ė wordt dan ook volop gebruikgemaakt van passieve hardware, met ťťn slimme bijkomstigheid: in een aantal gevallen kan die hardware automatisch geconfigureerd worden door de robots in de cel.


Grootse Umati demo op EMO

Productivity.be - In de aanloop naar de EMO beurs in september gaat veel aandacht naar Umati Ė de op OPC UA gebaseerde standaard om werktuigmachines naadloos te koppelen aan IT-systemen. Op de beurs zullen tientallen machines van diverse fabrikanten gekoppeld worden aan een gemeenschappelijke server. Voor de definitieve standaard is het wachten tot begin 2020.


Model voorspelt levensduur van hybride lagers

Productivity.be - SKF heeft een naar eigen zeggen revolutionair model ontwikkeld dat de levensduur van hybride lagers kan voorspellen. Dankzij dat Generalized Bearing Life Model kunnen gebruikers evalueren of het de moeite loont om de extra investering in dit type van lagers te maken.


Collaborative robots

Productivity.be - De term collaborative robots wordt gebruikt voor robots die gemaakt zijn om zonder fysieke afscherming te kunnen samenwerken met mensen. De vormgeving en sturing zijn aangepast om de impact bij een botsing te beperken. Bovendien bevatten ze systemen om aanraking te detecteren zodat ze daar gepast op kunnen reageren. (updated)


Nieuwe ĎFully ruggedí tablet

Getac - Getac heeft vandaag de lancering aangekondigd van de nieuwe robuuste UX10 tablet. Professionals die dagelijks in uitdagende omgevingen werken kunnen vertrouwen op de krachtige prestaties van dit nieuwe lichtgewicht.


Robotsoftware zorgt op de werkvloer voor meer werkplezier en productiviteit

VUB - VUB-onderzoeker Ilias El Makrini heeft een software-oplossing ontwikkeld die de samenwerking tussen mens en cobot vergemakkelijkt. Hij deed dit kader van zijn doctoraat onder begeleiding van promotor en robotica-expert prof. ir. Bram Vanderborght van de vakgroep Toepaste Mechanica. Steeds meer bedrijven zetten collaboratieve robots in om bijvoorbeeld repetitief en precies werk zoals montage samen met arbeiders te doen of over te nemen.


Eenheid voor veelzijdige digitale drukschakelaars van SMC

SMC Belgium - De lichte en compacte serie drukschakelaars van SMC (ZSE20 / ISE20) is uitgebreid met nieuwe modellen. De complete lijn heeft een uniform ontwerp, zodat machineoperators alle drukschakelaars eenvoudig kunnen instellen en aflezen. Het efficiŽnte gebruik zorgt voor tijdwinst.


Intelligentie in elke transactie

Productivity.be - Met 271 magazijnen, 150.000 producten en 14 miljoen orderlijnen per jaar kunnen ze zich bij thyssenkrupp Materials Services wel een en ander voorstellen bij de term big data. Het bedrijf brengt al die data sinds vorig jaar samen op ťťn enkel cloud platform waar men nu AI tools op los laat om bij elke transactie een op ďintelligenceĒ gebaseerde beslissing te kunnen nemen.


Wie bewaakt uw netwerk?

Productivity.be - Beveiliging is de laatste jaren een essentieel onderdeel geworden van automatiseringsprojecten Ė zodanig dat firewalls en paswoorden niet meer weg te denken zijn. Maar dat betekent nog niet dat de installatie ook effectief bewaakt wordt tegen mogelijke indringers met kwade bedoelingen. Dat soort bewaking is het vakgebied van Security Information and Event Management (SIEM).


AIfES: machine learning voor sensoren

Productivity.be - Machine learning is een concept dat vaak gelinkt wordt aan big data en de cloud, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Onderzoekers aan het Fraunhofer Instituut hebben met AIfES een conept ontwikkeld om machine learning toe te passen in embedded systemen. De bibliotheek maakt het mogelijk om compacte neurale netwerken op te zetten in sensoren en andere devices.


IO-Link

Productivity.be - IO-Link is een populair protocol in industriŽle netwerken dat een eenvoudige, digitale communicatie tussen een master en een sensor of actuator mogelijk maakt. Die master maakt dan typisch deel uit van een I/O-eiland waar de communicatie overgaat op een veldbus of industrieel Ethernet.


Nieuwe firmware voegt nieuwe functies toe voor Sinamics V90-servo-omvormer

Siemens - Nieuwe functies worden met versie V1.11 van de Sinamics-firmware toegevoegd aan het beproefde Sinamics V90-servoaandrijfsysteem. Met de nieuwe Fast PTI-modus voor het aandrijfsysteem wordt de Pulse Train Input (PTI)-performantie met 70 procent verhoogd. Dit verbetert de reactietijd voor het Pulse Train Input-commando tot de activering van de motor.


De digitale transformatie van werktuigmachines

Siemens - Onder het motto ĎDigitalization in Machine Tool Manufacturing Ė Thinking further!í presenteert Siemens talrijke uitbreidingen van zijn Digital Enterprise-portfolio op EMO in Hannover. Het bedrijf heeft al toekomstgerichte technologieŽn opgenomen in zijn portfolio, zoals zijn nieuwe controller voor werktuigmachines die specifiek is ontworpen voor digitalisering, edge en cloud computing, artificiŽle intelligentie en additieve productie.


5G in de straten van Londen

Productivity.be - Downloadsnelheden tot maar liefst 980 Mbps Ė dat zijn de eerste testresultaten van het 5G-netwerk dat vorige week in delen van Londen uitgerold werd. De nieuwe standaard voor mobiele telefonie wordt in de industrie beschouwd als een belangrijk schakel in de verdere digitalisering omdat ze ook private draadloze netwerken mogelijk maakt.


Augmented intelligence

Productivity.be - In een wereld waarin artificiŽle intelligentie en machine learning hoog aangeschreven staan is augmented intelligence een nieuw buzzwoord dat de ambitie heeft om de eerste twee kleppers wat te relativeren. Echte AI bestaat vandaag nog niet Ė zo luidt de redenering Ė en wat we met AI aanduiden zijn veeleer tools die mensen in staat stellen om slimmer te werken.


OPC UA

Productivity.be - OPC UA is zonder enige twijfel het meest gebruikte protocol voor machine-to-machine communicatie in de industrie. OPC UA staat voor OPC Unified Architecture, waarbij OPC op zijn beurt staat voor Open Platform Communications. Zijn op services gebaseerde architectuur en geÔntegreerde informatiemodel maken OPC UA perfect voor digitalisering. (updated)


Aandeel veldbussen neemt af

Productivity.be - Dit jaar zal het aantal nieuwe nodes op veldbussen voor het eerst dalen, ten koste van industrieel Ethernet en draadloze netwerken. Dat zegt HMS Networks in hun jaarlijkse onderzoek naar industriŽle netwerken in factory automation. Industrieel Ethernet had de veldbussen vorig jaar al ingehaald in aantal nieuwe nodes, en die trend wordt nu dus nog meer uitgesproken.


Spanners 2.0: de terugkeer van de moderne klassiekers

Schunk Intec - Zeker in tijden van het geautomatiseerd laden van machines is er een niet-aflatende vraag naar mechanische kleminrichtingen. De toonaangevende leider op het gebied van grijpsystemen en klemtechnologie heeft op systematische wijze een programma gemaakt met universele basisklemmen die voor een groot aantal toepassingen zijn te gebruiken.Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen