Productivity in Manufacturing

Intelligentie in elke transactie

Productivity.be - Met 271 magazijnen, 150.000 producten en 14 miljoen orderlijnen per jaar kunnen ze zich bij thyssenkrupp Materials Services wel een en ander voorstellen bij de term big data. Het bedrijf brengt al die data sinds vorig jaar samen op ťťn enkel cloud platform waar men nu AI tools op los laat om bij elke transactie een op ďintelligenceĒ gebaseerde beslissing te kunnen nemen.


Wie bewaakt uw netwerk?

Productivity.be - Beveiliging is de laatste jaren een essentieel onderdeel geworden van automatiseringsprojecten Ė zodanig dat firewalls en paswoorden niet meer weg te denken zijn. Maar dat betekent nog niet dat de installatie ook effectief bewaakt wordt tegen mogelijke indringers met kwade bedoelingen. Dat soort bewaking is het vakgebied van Security Information and Event Management (SIEM).


AIfES: machine learning voor sensoren

Productivity.be - Machine learning is een concept dat vaak gelinkt wordt aan big data en de cloud, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Onderzoekers aan het Fraunhofer Instituut hebben met AIfES een conept ontwikkeld om machine learning toe te passen in embedded systemen. De bibliotheek maakt het mogelijk om compacte neurale netwerken op te zetten in sensoren en andere devices.


IO-Link

Productivity.be - IO-Link is een populair protocol in industriŽle netwerken dat een eenvoudige, digitale communicatie tussen een master en een sensor of actuator mogelijk maakt. Die master maakt dan typisch deel uit van een I/O-eiland waar de communicatie overgaat op een veldbus of industrieel Ethernet.


Nieuwe firmware voegt nieuwe functies toe voor Sinamics V90-servo-omvormer

Siemens - Nieuwe functies worden met versie V1.11 van de Sinamics-firmware toegevoegd aan het beproefde Sinamics V90-servoaandrijfsysteem. Met de nieuwe Fast PTI-modus voor het aandrijfsysteem wordt de Pulse Train Input (PTI)-performantie met 70 procent verhoogd. Dit verbetert de reactietijd voor het Pulse Train Input-commando tot de activering van de motor.


Haal het beste freesresultaat op de meest efficiŽnte manier

FANUC - Op 19 en 20 juni organiseert FANUC Benelux samen met zijn dealers TECMO Machinery en Humacs Krabbendam alsook met toolleverancier Sandvik Coromant het event ďMilling Made EasyĒ.


De digitale transformatie van werktuigmachines

Siemens - Onder het motto ĎDigitalization in Machine Tool Manufacturing Ė Thinking further!í presenteert Siemens talrijke uitbreidingen van zijn Digital Enterprise-portfolio op EMO in Hannover. Het bedrijf heeft al toekomstgerichte technologieŽn opgenomen in zijn portfolio, zoals zijn nieuwe controller voor werktuigmachines die specifiek is ontworpen voor digitalisering, edge en cloud computing, artificiŽle intelligentie en additieve productie.


5G in de straten van Londen

Productivity.be - Downloadsnelheden tot maar liefst 980 Mbps Ė dat zijn de eerste testresultaten van het 5G-netwerk dat vorige week in delen van Londen uitgerold werd. De nieuwe standaard voor mobiele telefonie wordt in de industrie beschouwd als een belangrijk schakel in de verdere digitalisering omdat ze ook private draadloze netwerken mogelijk maakt.


Augmented intelligence

Productivity.be - In een wereld waarin artificiŽle intelligentie en machine learning hoog aangeschreven staan is augmented intelligence een nieuw buzzwoord dat de ambitie heeft om de eerste twee kleppers wat te relativeren. Echte AI bestaat vandaag nog niet Ė zo luidt de redenering Ė en wat we met AI aanduiden zijn veeleer tools die mensen in staat stellen om slimmer te werken.


OPC UA

Productivity.be - OPC UA is zonder enige twijfel het meest gebruikte protocol voor machine-to-machine communicatie in de industrie. OPC UA staat voor OPC Unified Architecture, waarbij OPC op zijn beurt staat voor Open Platform Communications. Zijn op services gebaseerde architectuur en geÔntegreerde informatiemodel maken OPC UA perfect voor digitalisering. (updated)


Aandeel veldbussen neemt af

Productivity.be - Dit jaar zal het aantal nieuwe nodes op veldbussen voor het eerst dalen, ten koste van industrieel Ethernet en draadloze netwerken. Dat zegt HMS Networks in hun jaarlijkse onderzoek naar industriŽle netwerken in factory automation. Industrieel Ethernet had de veldbussen vorig jaar al ingehaald in aantal nieuwe nodes, en die trend wordt nu dus nog meer uitgesproken.


Spanners 2.0: de terugkeer van de moderne klassiekers

Schunk Intec - Zeker in tijden van het geautomatiseerd laden van machines is er een niet-aflatende vraag naar mechanische kleminrichtingen. De toonaangevende leider op het gebied van grijpsystemen en klemtechnologie heeft op systematische wijze een programma gemaakt met universele basisklemmen die voor een groot aantal toepassingen zijn te gebruiken.


Strafste lasrobot in treinsector

Productivity.be - Alstom neemt eind deze maand een nieuwe lasrobotcel in gebruik die volgens het bedrijf de grootste is in de sector. De cel bevat drie robots die samenwerken om componenten tot vijf meter lang en een gewicht tot een ton te lassen. Dat is vooral goed nieuws voor de operatoren die tot nu toe instonden voor de handling.


Op weg naar industrialisering 3D printen

Productivity.be - BelgiŽ is er dankzij een hele reeks pioniers in geslaagd een bloeiend ecosysteem rond 3D printen uit te bouwen. Dat netwerk is dan ook goed geplaatst, stelt een nieuwe studie van PwC, Agoria en Sirris, om de overgang te maken naar meer industriŽle toepassingen. Die industrialisering staat er aan te komen, zegt de studie, maar brengt ook heel wat uitdagingen met zich mee.


3D krijgt een groot bereik met de eerste lasertracker met scanfunctie

Hexagon Metrology BV - Met de Leica Absolute Tracker ATS600 introduceert Hexagon een nieuw concept in lasertrackers van metrologieklasse, met 3D-scannen zonder richtmerk, direct vanaf de lasertracker. De ATS600 kan een oppervlak scannen met metrologische nauwkeurigheid tot een afstand van 60 meter zonder noodzaak voor richtmerken, sprays, prisma's of tasters.


Track voor grootste FANUC robot ooit

Vansichen Linear Technology - Om het bereik van de grootste FANUC robot uit het gamma uit te breiden, ontwikkelde Vansichen Linear Technology een custom made robottrack. De FANUC robot, de M-2000iA/2300 om precies te zijn, heeft met zijn zes assen een bereik van 3734 mm. Door die robot op een zevende as (de track) te plaatsen, vergroot de reikwijdte immens. Op dit moment staat er een demo-model tentoongesteld bij Pollers nv in Heusden-Zolder.


SmartFactory introduceert integratielaag voor Industrie 4.0

Productivity.be - De demonstrator van SmartFactory Ė die in de sector de toon zet als testbed voor modulaire productie in Industrie 4.0 Ė heeft een opmerkelijke wijziging ondergaan met de introductie van een nieuwe integratielaag. Opmerkelijk, want er wordt een belangrijke stap terug gezet in de decentralisering van intelligentie, die jarenlang het uitgangspunt was van Industrie 4.0.


Flowsensor SMC voor groot debiet

SMC Belgium - De nieuwste digitale flowsensor in het SMC assortiment, de PF3A7#H, monitort het persluchtverbruik van de hoofdleiding in een verhouding van 100:1. Deze flowsensor bestrijkt daardoor een breed meetgebied. Het scherm is duidelijk en eenvoudig afleesbaar wat van belang is voor het monitoren van de hoofdleiding, een aftakking of specifieke apparatuur.


Droog verspanen wint aan belang

Productivity.be - Droog verspanen of Minimum Quantity Lubrication (MQL) wordt steeds meer toegepast, vooral bij de productie van grote series. Zowat 15% van alle verspaningswerk wordt vandaag met MQL uitgevoerd en dat percentage zou nog flink kunnen stijgen, stellen de organisatoren van EMO die het als een van de themaís voor de beurs later dit jaar naar voor schuiven.


SCHUNK zet stevig in op AI

Productivity.be - Op de beurs van Hannover kondigde SCHUNK, de innovatieleider op het gebied van grijpsystemen en opspantechniek, de samenwerking aan met AnotherBrain, een van 's werelds toonaangevende specialisten op het gebied van artificiŽle intelligentie. Begin 2020 moet een eerste autonoom werkende grijper ontwikkeld zijn die een onafhankelijke bediening zonder handmatige programmering mogelijk maakt.Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen