Productivity in Manufacturing

Droog verspanen wint aan belang

Productivity.be - Droog verspanen of Minimum Quantity Lubrication (MQL) wordt steeds meer toegepast, vooral bij de productie van grote series. Zowat 15% van alle verspaningswerk wordt vandaag met MQL uitgevoerd en dat percentage zou nog flink kunnen stijgen, stellen de organisatoren van EMO die het als een van de themaís voor de beurs later dit jaar naar voor schuiven.


SCHUNK zet stevig in op AI

Productivity.be - Op de beurs van Hannover kondigde SCHUNK, de innovatieleider op het gebied van grijpsystemen en opspantechniek, de samenwerking aan met AnotherBrain, een van 's werelds toonaangevende specialisten op het gebied van artificiŽle intelligentie. Begin 2020 moet een eerste autonoom werkende grijper ontwikkeld zijn die een onafhankelijke bediening zonder handmatige programmering mogelijk maakt.


5G Arena toont potentieel van nieuwe mobilofoniestandaard

Productivity.be - De rol die 5G mogelijks zal spelen als allesomvattend netwerk voor de industrie kan nauwelijks overschat worden. Dat werd op de Hannover Messe nog maar eens bewezen in de 5G Arena waar dagelijks demonstraties en lezingen gehouden werden. Tegelijk werd echter ook duidelijk dat er nog heel wat water door de Leine zal stromen eer 5G op de fabrieksvloer de standaard zal zijn.


Safety over OPC UA

Productivity.be - PI (Profibus & Profinet International) en de OPC Foundation hebben op de Hannover Messe een demonstratie gegeven van een nieuw protocol voor Safety over OPC UA, gebaseerd op PROFIsafe. Het nieuwe protocol, waarvan de definitieve specificaties over een paar weken verwacht worden, is een belangrijk element in machine-to-machine communicatie.


Slimme reductiekast toont de weg naar de digitale toekomst

Wittenstein - WITTENSTEIN alpha heeft op de Hannover Messe zijn nieuwe, slimme reductiekasten voorgesteld Ė reductoren met 'cynapse'. Zij beschikken over een geÔntegreerde sensormodule, die industriŽle 4.0-connectiviteit mogelijk maakt. Deze productpremiŤre is geÔntegreerd in de digitaliseringsstrategie, die de groep al meer dan tien jaar volgt.


Gecko Gripper wint Robotics Award

Productivity.be - Een innovatieve grijper, geÔnspireerd op het mechanisme waarmee gekkoís over verticale muren kunnen lopen. Dat is de Gecko Gripper waarmee het Deense OnRobot op de Hannover Messe de Robotics Award gewonnen heeft. De Gecko Gripper is een robotgrijper die zonder perslucht vlakke oppervlakken kan opnemen.


Microsoft en BMW lanceren Open Manufacturing Platform

Productivity.be - Grootse aankondiging op de Hannover Messe: Microsoft en BMW gaan hun ervaringen en use cases in de cloud onderbrengen in een nieuwe community om in samenwerking met andere bedrijven de verdere ontwikkeling van Industrie 4.0 oplossingen te versnellen. Het nieuwe Open Manufacturing Platform wil hiervoor de nodige tools en datamodellen aanbieden.


Nooit meer solderen

Productivity.be - De Duitse startup NanoWired heeft bij de start van de Hannover Messe de felbegeerde Hermes Award in ontvangst mogen nemen. Het bedrijf ontwikkelde een methode om elektronische verbindingen te maken op basis van een coating met nanodraadjes. In plaats van componenten te solderen hoeven ze dan enkel nog stevig op elkaar gedrukt te worden.


Krachtpatser met lange slag voor collaboratieve toepassingen

Schunk Intec - De SCHUNK Co-act EGL-C grijper met lange slag effent het pad voor een intense samenwerking tussen mens en robot. 's Werelds eerste grijper met lange slag voor collaboratieve toepassingen bereikt hoge grijpkrachten tot 450 N in combinatie met een lange slag van 42,5 mm per vinger. De intelligente krachtpatser van 24 V is geschikt voor de handling van werkstukgewichten tot 2,25 kg en kan worden ingezet in een breed scala aan toepassingen.


3D printen succesfactor in MotoGP kampioenschap

Productivity.be - Raceliefhebbers zullen op Machineering verwend worden door Renishaw dat een motor uit het MotoGP kampioenschap meebrengt naar zijn stand. De succesvolle motor van het TransFIORmers team heeft een ophanging waarvan een cruciaal onderdeel in titanium gemaakt is op het AM250 additief productiesysteem van Renishaw.


Meer dan honderd geconnecteerde machines op EMO

Productivity.be - De Duitse vereniging van machinebouwers VDW plant op de EMO vakbeurs in september een grootschalige demonstratie van het nieuwe communicatieprotocol Umati. Meer dan honderd machines van verschillende leveranciers zullen er in een live demo geconnecteerd worden.


Interactieve controle van robots

Productivity.be - Onderzoekers aan het Fraunhofer IWU presenteren op de Hannover Messe een nieuwe, interactieve manier om met industriŽle robots om te gaan. Daarbij maakt de robot gebruik van 3D cameraís om de intenties van operatoren vlakbij te interpreteren Ė een beetje naar analogie met gelijkaardige systemen op spelconsoles.


Multispot-optiek voor lasersolderen en lassen

Faulhaber - Laserstralen worden in toenemende mate gebruikt als hulpmiddel voor het verbinden van componenten, met name voor lassen en solderen, bijvoorbeeld in de automobielindustrie. Laserline heeft nu multispot-optiek ontwikkeld voor laser-solderen en -lassen, waardoor ook bijzonder moeilijke materialen kunnen worden verwerkt. Motoren van FAULHABER zorgen voor een correcte verdeling van de spot-energie.


Premium lasrobotoplossingen bij Valk Welding op Machineering 2019

Valk Welding - Lasrobotintegrator Valk Welding zal op de beurs Machineering 2019 in Brussel haar oplossingen tonen die een continu en kwalitatief hoogwaardig lasproces mogelijk maken. De nadruk ligt op een flexibele inzet bij kleine series en grote variaties, programmering en lasnaadvolgen. Om een hoge output, hoge inschakelduur en hoge laskwaliteit mogelijk te maken, heeft Valk Welding zelf een aantal unieke hardware- en softwaretools ontwikkeld.


Productiviteit en efficiŽntie bij FANUC Benelux tijdens Machineering

FANUC - FANUC Benelux presenteert op de Machineering, van 27 tot 29 maart in de Expo Brussel, een hele reeks nieuwigheden en highlights. Productiviteit en efficiŽntie zijn in de competitieve wereld van vandaag meer dan ooit de cruciale succesfactoren voor de maakindustrie. Bezoekers kunnen dan ook op de FANUC stand zelf ervaren hoe Ease of Use, Performance, Customisation en Smart kunnen helpen om hun concurrentiepositie te verbeteren.


One size fits many

Leering Hengelo - Bedrijven die gaan automatiseren kopen vaak automatiseringsoplossingen die veel opties bieden. Vaak kiest men voor het "volledige pakket", voor een maximale flexibiliteit. Na een forse investering komt men achteraf vaak tot de conclusie dat veel van de opties ongebruikt blijven. Deze opties maken de oplossing onnodig duur.


VloeistofringvacuŁmpomp met dubbele frequentieregelaar

Productivity.be - Met de LRP 700-1000 VSD+ lanceert Atlas Copco een nieuwe generatie vloeistofringvacuŁmpompen die een nieuwe norm zetten in energie-efficiŽntie. De pompen zijn uitgerust met een dubbele frequentieregelaar om energie te besparen en tegelijk een stabiele werking te verzekeren.


VloeistofringvacuŁmpomp

Productivity.be - Een vloeistofringvacuŁmpomp is een voorbeeld van een zogenaamde natte pomp die frequent gebruikt wordt om vacuŁm te creŽren, met name in natte en vuile omgevingen. Door zijn specifieke, vernuftige concept vergt de pomp weinig onderhoud en maakt ze nauwelijks geluid.


Welkom in de wereld van MindSphere

Productivity.be - Op Indumation is MindSphere World Belgium gelanceerd Ė een community van gebruikers die het cloudgebaseerde platform verder willen promoten en elkaar willen ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen. Productivity.be liet zich op de vakbeurs rondleiden in de wereld van MindSphere, dat een totaaloplossing biedt voor IoT, aangepast aan de regels en geplogenheden van industriŽle automatisering.


Motor Scan bewaakt conditie van motoren

Productivity.be - WEG toonde op Indumation zijn nieuwe motor scan Ė een apparaat dat op een motor bevestigd kan worden om de conditie te bewaken. Het toestel meet draaiuren, trillingen en temperatuur en vergelijkt deze gegevens met data in de cloud om aan te geven wanneer preventief onderhoud wenselijk is.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

Agenda

Materials+Eurofinish, Brabanthal Leuven, 15-16/5/19
Advanced Engineering, Flanders Expo Gent, 22-23/5/19
Vision, Robotics & Motion, Koningshof Veldhoven, 12-13/6/19
Virtual (R)evolution, De Run 1115, Veldhoven, 18/6/19
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen