Productivity in Manufacturing

Spelenderwijs produceren

Productivity.be - Als u kinderen heeft of zelf al eens een spelletje speelt, is het u allicht niet ontgaan Ė de overstap die het populaire spel Fortnite gemaakt heeft naar hoofdstuk 2. De concepten en benadering waarmee de makers van games er in slagen om ons zodanig te boeien en te binden is een specialisme geworden dat ook in andere sectoren ingang vindt. Zelfs de industrie lijkt nu open te staan voor gamification.


Hiflecs: nieuwe standaard voor draadloze automatisering

Productivity.be - Er is een nieuwe standaard in de maak voor real-time draadloze netwerken, afgestemd op de specifieke noden van industriŽle automatisering. Hiflecs belooft een netwerk te worden dat qua prestaties vergelijkbaar zal zijn met 5G, met een aantal extra functionaliteiten in de logica van industriŽle netwerken.


5G trial voor draadloze fabriek van de toekomst

Productivity.be - Nokia, NTT docomo en Omron gaan een reeks trials uitvoeren om 5G oplossingen te ontwikkelen voor industriŽle toepassingen. In hun eigen productieomgevingen willen ze de haalbaarheid van 5G testen in combinatie met Industrie 4.0 concepten als mobiele robots en operatorondersteuning.


SCADAfence automatiseert beveiliging van OT-netwerken met integratie van Barracuda CloudGen Firewall

Barracuda Networks - Barracuda en het IsraŽlische SCADAfence komen met een gezamenlijke oplossing voor de beveiliging van OT (Operational Technology) netwerken, kritieke infrastructuren en slimme gebouwen. De nieuwe oplossing biedt inzicht, detectie en automatische incident respons voor een snel groeiend aantal nieuwe en kritieke dreigingen.


Nieuwe tool op nomoreransomware platform om gegevens terug te halen zonder losgeld te betalen

Kaspersky Lab - Kaspersky verrijkt de Nomoreransom.org website met nieuwe decoderingstool RakhniDecryptor. Gebruikers die slachtoffer zijn van Yatron en FortuneCrypt ransomware kunnen hiermee hun gegevens terughalen zonder losgeld te betalen. Nomoreransom.org is een initiatief van de Nederlandse Nationale politie, Europol, Kaspersky en McAfee dat in 2016 werd gelanceerd.


WITTENSTEIN lanceert service portal

Wittenstein - Digitale service en productgerelateerde diensten spelen een grote rol in de aandrijftechniek. Tegen deze achtergrond onthult WITTENSTEIN alpha het webgebaseerde "WITTENSTEIN Service Portal" dat individueel afgestemd is op de behoeften van monteurs, onderhoudstechnici en service ingenieurs. Klantgerichte oplossingen voor de slimme machinebouw staan centraal op de WITTENSTEIN SE stand op de komende "SPS" beurs van 26 tot 28 november.


Digitalisering creŽert nieuwe businessopportuniteiten

Productivity.be - Bij Vyncke, dat wereldwijd industriŽle energiecentrales op biomassa bouwt, wordt steeds meer ingezet op digitalisering om nieuwe businessopportuniteiten in service en operationele ondersteuning te realiseren. ďDe netwerkbeurs ABISS heeft ons zeer waardevolle ideeŽn opgeleverdĒ, stelt CTO Hans Fastenaekels. ďWe leerden er hoe het buzzwoord IoT te vertalen naar onze industriŽle context.Ē


Positieve mindset rond digitalisering

Productivity.be - ďDe tools voor digitalisering en artificiŽle intelligentie zijn er wel, maar het is voor maakbedrijven soms moeilijk om te begrijpen wat ze voor hen kunnen betekenenĒ, zegt Serge Audenaert, digital innovation expert bij Agoria. ďEen event als ABISS dat een positieve mindset rond digitalisering uitstraalt, is daarom super belangrijk.Ē


Innovatieve assemblagelijn voor Porsche Taycan

Productivity.be - Porsche is deze week in zijn nieuwe fabriek in Zuffenhausen gestart met de massaproductie van de elektrische Taycan. Daarmee is nu ook de Flexi-Line, waarover we eerder op Prodictivity.be schreven, operationeel. De assemblagelijn wordt gevormd door zelfrijdende platformen, wat meer flexibiliteit creŽert om de autoís te individualiseren. De lijn maakt deel uit van het project Porsche Production 4.0.


Exoskelet geeft operatoren 5kg extra kracht

Productivity.be - Autofabrikant Hyundai heeft vorige week een exoskelet voorgesteld dat operatoren die in assemblage boven hun hoofd moeten werken, ondersteunt en 5kg extra kracht geeft. Het bedrijf beweert grote vooruitgang te hebben geboekt in wat men draagbare robots noemt, omdat het toestel lichter is en meer scharnierpunten heeft dan de oplossingen die tot nu toe beschikbaar waren.


Drie jaar sneller naar de maan

Productivity.be - In het kader van de 50-ste verjaardag van de maanlanding blikt een van de ingenieurs die destijds meewerkte aan het ontwikkelen van de maanlander terug op het technisch huzarenstuk dat in de jaren í60 gerealiseerd werd. Op initiatief van MathWorks deed hij zijn bijdrage van toen nog eens over met de moderne tools die we vandaag kennen. En dat scheelde zowat drie jaar in time-to-market.


PLCopen implementeert object georiŽnteerd programmeren van PLCís

Productivity.be - PLCopen, de organisatie die technische specificaties en bibliotheken ontwikkelt voor het programmeren van PLCís, is gestart met de implementatie van object georiŽnteerd programmeren. Het concept dat in IT al heel gebruikelijk is, maakt een meer intuÔtieve manier mogelijk om programmaís op te bouwen en te beheren, al vergt het wel wat oefening om zich de nieuwe denkwijze eigen te maken.


Lassers te huur

Productivity.be - Het tekort aan technische vakmensen is een wereldwijd probleem en het Amerikaanse Hirebotics heeft daar wat op gevonden door lassers te huur aan te bieden. Die lassers zijn collaborative robots die eenvoudig geprogrammeerd kunnen worden. Via een bibliotheek met optimale lasparameters wordt die programmatie vervolgens bijgestuurd om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen.


Open Neural Network Exchange (ONNX)

Productivity.be - Het Open Neural Network Exchange (ONNX) bestandsformaat maakt het mogelijk om AI modellen naadloos over te zetten van de omgeving waarin ze getraind zijn naar een Windows PC of andere controller. Het is daarmee een van de essentiŽle tools om machine learning ook in industriŽle toepassingen ingang te laten vinden.


Zelflerende multimateriaal 3D printer

Productivity.be - Het printen van componenten in meerdere materialen wordt vandaag al wel toegepast maar de mogelijkheden blijven beperkt omwille van ťťn specifiek aspect in de printers: de schraper of roller die elke laag poeder precies even dik moet maken. Inkbit Ė een spin-off van het MIT Ė heeft daar een oplossing voor gevonden die gebruikmaakt van een visiesysteem en machine learning.


Robot richt eigen werkplek in

Productivity.be - Om tot flexibele werkplekken te komen, moet je niet al te veel automatiseren Ė dat is een van de uitgangspunten in Industrie 4.0. In ReconCell Ė een Europees onderzoeksproject in het kader van Horizon 2020 Ė wordt dan ook volop gebruikgemaakt van passieve hardware, met ťťn slimme bijkomstigheid: in een aantal gevallen kan die hardware automatisch geconfigureerd worden door de robots in de cel.


Grootse Umati demo op EMO

Productivity.be - In de aanloop naar de EMO beurs in september gaat veel aandacht naar Umati Ė de op OPC UA gebaseerde standaard om werktuigmachines naadloos te koppelen aan IT-systemen. Op de beurs zullen tientallen machines van diverse fabrikanten gekoppeld worden aan een gemeenschappelijke server. Voor de definitieve standaard is het wachten tot begin 2020.


Model voorspelt levensduur van hybride lagers

Productivity.be - SKF heeft een naar eigen zeggen revolutionair model ontwikkeld dat de levensduur van hybride lagers kan voorspellen. Dankzij dat Generalized Bearing Life Model kunnen gebruikers evalueren of het de moeite loont om de extra investering in dit type van lagers te maken.


Collaborative robots

Productivity.be - De term collaborative robots wordt gebruikt voor robots die gemaakt zijn om zonder fysieke afscherming te kunnen samenwerken met mensen. De vormgeving en sturing zijn aangepast om de impact bij een botsing te beperken. Bovendien bevatten ze systemen om aanraking te detecteren zodat ze daar gepast op kunnen reageren. (updated)


Nieuwe ĎFully ruggedí tablet

Getac - Getac heeft vandaag de lancering aangekondigd van de nieuwe robuuste UX10 tablet. Professionals die dagelijks in uitdagende omgevingen werken kunnen vertrouwen op de krachtige prestaties van dit nieuwe lichtgewicht.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen