Productivity in Manufacturing

MQTT: Vintage internetprotocol voor IoT

Productivity.be - Mag je dat vintage noemen Ė een wat verouderd communicatieprotocol dat dankzij het Internet of Things weer helemaal in de belangstelling staat? Het protocol in kwestie is MQTT, wat staat voor Message Queuing Telemetry Transport. Het protocol is bijzonder efficiŽnt voor het versturen van korte berichten en vindt om die reden een tweede leven in het IoT.


Eerste intelligente gereedschapshouder die in realtime het bewerkingsproces controleert

Schunk Intec - Trillingen, trillingsbeschadigingen, niet-werkend gereedschap - wat veel operatoren slapeloze nachten heeft bezorgd, behoort binnenkort tot het verleden: met de intelligente hydraulische expansiegereedschapshouder iTENDO presenteren SCHUNK en de startup TOOL IT de eerste intelligente gereedschapshouder ter wereld die het bewerkingsproces rechtstreeks op gereedschapsniveau bewaakt en het beheer van de snijparameters in realtime kan controleren.


Open: vrije ruimte voor interfaces, aansturingen en systemen

Schunk Intec - "Drie factoren zijn kenmerkend voor de huidige ontwikkeling van de automatisering van productie en assemblage, namelijk de slimme fabriek, robotisering en het digitaliseren van systemen en processen", aldus Henrik A. Schunk, algemeen directeur van SCHUNK GmbH & Co. KG, tijdens de beurs Motek 2018. "We zien momenteel dat veelzijdige, autonoom functionerende en hoog geautomatiseerde productiesystemen een omwenteling in onze fabrieken veroorzaken."


AI herkent producten in installaties

Productivity.be - Voor servicetechniekers in het veld is het belangrijk om toegang te hebben tot documentatie over de producten waaraan ze moeten werken. Eerste uitdaging daarbij is uiteraard van precies te bepalen over welk product en welke variant het gaat. Salesforce kondigt aan dat ABB gebruik gaat maken van de AI tool Einstein Vision om dit te realiseren.


Innovatieve oplossingen voor het bewerken van buizen en platen

BLM GROUP - Op de EuroBLECH 2018 zal BLM GROUP een selectie van haar meest geavanceerde buis- en plaatbewerkingssystemen presenteren. Daarbij ligt de nadruk op de speciale, zelfontwikkelde software, waarbij de machines productiegegevens met elkaar uitwisselen, waardoor de processen optimaal op elkaar zijn afgestemd.


Sensoren op basis van radar met millimetergolven

Productivity.be - Optische sensoren zoals lasers worden veelvuldig ingezet voor afstandsmetingen en aanwezigheidsdetectie, maar hebben het nadeel dat ze in omgevingen met veel mist, rook of stof niet altijd betrouwbaar zijn. Het Fraunhofer instituut heeft daarvoor een oplossing bedacht: een sensor op basis van radar met millimetergolven.


Umati: universele taal voor werktuigmachines

Productivity.be - Met ďumatiĒ heeft het communicatieprotocol voor machines dat sinds vorig jaar ontwikkeld wordt door een groep van Duitse machinebouwers officieel een naam gekregen. Op de AMB beurs in Stuttgart waren voor het eerst metaalbewerkingsmachines te zien die via het protocol communiceren met andere sturingen.


Metaal 3D printen voor massaproductie

Productivity.be - HP heeft vorige week op de IMTS beurs in Chicago een 3D printer voor metalen voorgesteld die naar eigen zeggen 50 keer productiever is dan klassieke 3D printtechnieken. De HP Metal Jet is dan ook bedoeld om massaproductie in additive manufacturing mogelijk te maken. De printer werkt volgens HPís eigen voxel-level binder jetting technology.


De blockchain: hoog tijd voor standaardisering

Productivity.be - Goed nieuws voor wie net als wij al eens de wenkbrauwen fronst bij de zoveelste uitleg over hoe de blockchain straks alle transactionele databanken gaat vervangen: de verwarring is niet noodzakelijk onze schuld. De term blockchain wordt gewoon iets te vlug gebruikt, zo blijkt Ė een probleem waar een nieuwe ISO standaard een eind aan wil stellen.


Kracht/momentsensor voor kleine en lichtgewicht robots

Schunk Intec - Met de FT-AXIA breidt SCHUNK, de specialist in spantechniek en grijpsystemen, zijn uitgebreide assortiment aan kracht/momentsensoren uit met een component met een geoptimaliseerde prijs/prestatie ratio en voornamelijk ontworpen voor gebruik op kleine en lichtgewicht robots. De kracht/momentsensor kan flexibel worden gebruikt in verschillende toepassingen, van producttesten en testtoepassingen tot assemblage -of slijptoepassingen.


Flying saw

Productivity.be - De flying saw is een specifieke functionaliteit in motion control waarbij een tool gesynchroniseerd moet worden met een bewegend product. De functionaliteit dankt haar naam aan de applicatie waarbij een continu product, bijvoorbeeld afkomstig van een extrusieproces, on-the-fly in stukken gezaagd wordt.


Uniek modulair end-of-arm pakket voor Universal Robots

Schunk Intec - Snel, eenvoudig en flexibel automatiseren - dit is het doel van het modulair ďend-of-armĒ pakket, dat compatibel is met alle robotarmen van Universal Robots. SCHUNK biedt als eerste fabrikant ter wereld een omvangrijk assortiment gestandaardiseerde onderdelen voor de 6-assige, lichtgewicht UR-robots aan, dat zowel onderdelen voor het grijpen en wisselen, als meten van krachten en momenten bevat.


Time-Sensitive Networking (TSN)

Productivity.be - Time-Sensitive Networking is de naam van een werkgroep binnen IEEE 802.1 die een reeks van standaarden uitwerkt voor real-time, deterministische datacommunicatie over Ethernet. Hoewel die werkgroep al bestaat sinds 2012 is de interesse erin recent plots toegenomen door de introductie van OPC UA TSN Ė een standaard voor tijdskritische applicaties in industriŽle automatisering.


Gunstig geprijsde basisgrijper MPC voor kleine onderdelen

Schunk Intec - Voor de productie van kleine onderdelen is er vaak een enorme margedruk. Daarom moet over-engineering in de systeemengineering consequent vermeden worden, zeker voor systemen die slechts tijdelijk gebruikt worden. Om meer mogelijkheden te creŽren voor ontwerpers, breidt SCHUNK het grijperassortiment voor kleine componenten uit, met een gunstig geprijsde basisgrijper voor eenvoudige toepassingen.


Omron introduceert controller uit NX1-serie die regeling en informatie integreert

Omron Electronics NV/SA - Omron Corporation kondigt de wereldwijde lancering aan van de nieuwe controller voor machineautomatisering uit de NX1-serie, die de productiviteit verhoogt terwijl informatie ten volle wordt benut. Omron introduceert de NX-HAD4 analoge ingangsunit met hoge snelheid en NX-SL5 veiligheids-CPU die kunnen worden gebruikt in combinatie met de NX1-serie, om zo de uitdagingen op het gebied van productie-innovatie aan te gaan.


Nieuwe 3D-designwebtool voor additief geproduceerde span- en grijptechniekonderdelen

Schunk Intec - Na het succes van de SCHUNK eGRIP, de 3D-designwebtool voor additief geproduceerde grijpvingers, breidt SCHUNK zijn portfolio voor additief geproduceerde onderdelen verder uit met de SCHUNK 3D-print service. Met de nieuwe webbased SCHUNK 3D-print service, kunnen ontwerpers en systeemplanners ook zelf online ontworpen span-en grijptechniekonderdelen bestellen.


MTConnect

Productivity.be - Met de grote belangstelling die er vandaag bestaat voor concepten als Cyber Physical Systems en Digital Twins is het leuk om terug te kijken hoe sommige van die concepten vele jaren geleden al geÔmplementeerd werden. Een mooi voorbeeld is MTConnect, een standaard die dit jaar zijn tiende verjaardag viert en in vele shop floors gebruikt wordt om te communiceren met CNC-machines.


Komt de volgende industriŽle revolutie uit fab labs?

Productivity.be - STEM Ė Science, Technology, Engineering, Mathematics Ė is een hot thema. Dat blijkt niet alleen uit de populariteit van de gelijknamige richting in het onderwijs maar ook uit het feit dat zogenaamde fab labs ook in ons land als paddenstoelen uit de grond schieten. Deze geavanceerde ateliers richten zich per definitie op geÔndividualiseerde productie, en dat is precies wat de vierde industriŽle revolutie tracht (of trachtte) waar te maken.


Standaardisering voor AI ecosysteem

Productivity.be - IEC en ISO, twee internationale standaardiseringsorganisaties, hebben een gemeenschappelijk comitť opgericht voor het ontwikkelen van standaarden rond artificiŽle intelligentie en machine learning. Eerste wapenfeit wordt ISO/IEC AWI 22989 Ė een standaard die de concepten en terminologie rond AI zal vastleggen. De ontwikkeling van standaarden bevestigt de toenemende rol die AI speelt, ook in industriŽle toepassingen.


Microscopisch lassen zonder microscoop

Productivity.be - Het Duitse Alpha Laser won op de Hannover Messe een nominatie voor de Hermes Award met de AL-ARM 450 F Ė een nieuwe machine voor handheld laserlassen. De innovatie zit in het gebruik van een augmented reality toepassing in de lasbril, wat het gebruik van een microscoop overbodig maakt.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

En/of u kan zich inschrijven voor onze maandelijkse thematische nieuwsbrieven

Agenda

Solids Antwerp 2018, Antwerp Expo, 17-18/10/18
Aquarama, Brabanthal Leuven, 25/10/18
Euroblech, Hannover, 23-26/10/18
Prototyping 2018, Kortrijk Xpo, 7-8/11/18
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen