Productivity in Manufacturing

Missing links in de fabriek van de toekomst

Productivity.be - Nieuwe technologieën openen voorlopig nog onbekende marktkansen. Dat was de algemene boodschap op de jaarlijkse internationale persconferentie van Festo, die begin deze maand plaats had in Delft. In het overzicht van actuele trends in het kader van Industrie 4.0 definieerde Festo twee missing links in de evolutie naar de flexibele fabriek van de toekomst: artificiële intelligentie en product handling.


5G – een ware revolutie in wireless

Productivity.be - 5G gaat over veel meer dan een volgende stap in het verhogen van de bandbreedte voor mobiel dataverkeer. Met een architectuur gericht op services betekent het een ware revolutie die de manier waarop we gebruikmaken van mobiele netwerken definitief zal veranderen – ook in de industrie.


OPC UA daalt via TSN af naar het veldniveau

Productivity.be - De OPC Foundation kondigde op de SPS beurs trots aan dat de lijst van bedrijven die meestappen in “OPC UA including TSN down to field level” leest als een “Who’s Who” van de belangrijkste leveranciers in industriële automatisering. Daarmee wordt nog maar eens de rol van OPC UA bevestigd als een van de belangrijkste communicatiestandaarden in de industrie, en de organisatie wil die rol nog verder doen toenemen.


Asset Administration Shell (AAS)

Productivity.be - In het Internet of Things moeten dingen niet alleen met elkaar kunnen communiceren – ze moeten uiteraard ook wat te vertellen hebben. Dat klinkt als een grapje, maar voor het Duitse Platform Industrie 4.0 is het komen tot een zinvolle communicatie tussen de dingen een van de grootste uitdagingen. Het brein dat van ieder ding straks een Industrie 4.0 component moet maken, heet de Asset Administration Shell.


12 megapixel beeldsensor en meerkleurige lichtbron

Omron Electronics NV/SA - Omron heeft de wereldwijde release aangekondigd van de nieuwe FHV7-serie Smart Camera met lichtbron en beeldverwerkingsfunctionaliteit voor geavanceerde vision-inspecties. Dankzij 's werelds eerste meerkleurige lichtbron en een best-in-class 12 megapixel hoge resolutie camera, is er slechts één FHV7-serie Smart Camera nodig om met de hoogste precisie vision-inspecties uit te voeren in productielijnen met een grote productvariatie.


BMW print miljoenste auto-onderdeel

Productivity.be - De BMW Group heeft deze maand in haar Additive Manufacturing Center in München de kaap van 1 miljoen geprinte onderdelen overschreden. De geleidingsrail voor het raam van de i8 Roadster toont wat 3D printen vermag: het traject van design van de component tot serieproductie nam slechts vijf dagen in beslag.


3D printer op de werf

Productivity.be - Autodesk heeft op zijn jaarlijks University event in Las Vegas een container getoond met 3D printer die op bouwwerven gebruikt kan worden om constructiematerialen in metaal op maat te maken. De printer maakt gebruik van twee lasrobots van Panasonic. Voor de realisatie werd een beroep gedaan op Valk Welding.


Reference Architecture for Industrie 4.0 (RAMI 4.0)

Productivity.be - Industrie 4.0 is een verhaal met zoveel aspecten dat het vaak moeilijk is om het overzicht te bewaren. Dat is niet alleen een academisch probleem voor de organisaties die Industrie 4.0 willen vormgeven, het stelt bedrijven ook voor uitdagingen wanneer ze bepaalde aspecten ervan willen implementeren. De Reference Architecture for Industrie 4.0 (RAMI 4.0) biedt hierbij een leidraad.


Collaborative robots

Productivity.be - De term collaborative robots wordt gebruikt voor robots die gemaakt zijn om zonder fysieke afscherming te kunnen samenwerken met mensen. De vormgeving en sturing zijn aangepast om de impact bij een botsing te beperken. Bovendien bevatten ze systemen om aanraking te detecteren zodat ze daar gepast op kunnen reageren. (updated)


Optimaal systeemrendement

Siemens - Kaeser Kompressoren is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige persluchtsystemen. Bij de recente ontwikkeling van een nieuwe blowerreeks en de keuze van een geschikt aandrijfsysteem werd het bedrijf geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Een van deze uitdagingen bestond uit het verzekeren van een hoog rendementsniveau voor het volledige regelbereik.


EN 17007: framework voor Maintenance 4.0

Productivity.be - Het mag u al opgevallen zijn – in advertentiefotos zijn maintenance medewerkers niet langer mannen in blauwe overalls maar jonge gasten met tablets en smart glasses. In de praktijk zijn er nochtans heel wat hindernissen om die Maintenance 4.0 visie in praktijk te brengen. De Europese norm EN 17007:2017 over onderhoudsprocessen kan hierin een leidraad bieden.


Nieuwe Anybus gateways bieden een eenvoudige en veilige weg naar IIoT via MQTT en OPC UA

HMS Industrial Networks - HMS Industrial Networks kondigt de release aan van de nieuwe gatewayfamilies Anybus Communicator IIoT en Anybus X-gateway IIoT, met ondersteuning voor MQTT en OPC UA, waardoor dataconnectiviteit tussen apparatuur op alle belangrijke industriële netwerken en IIoT applicaties mogelijk wordt.


Continue assemblagelijn gevormd door zelfrijdende platformen

Productivity.be - Terwijl autoliefhebbers al langer uitkijken naar de komst van de puur elektrische Taycan heeft Porsche ook voor de liefhebbers van productietechnologie een innovatie in petto: de Flexi-Line. Het is een continue assemblagelijn die gevormd wordt door AGV’s – zelfrijdende platformen waarop de auto’s gebouwd worden.


Digital Twin

Productivity.be - In de digitalisering van productieprocessen is een belangrijke rol weggelegd voor de digital twin. Het is een concept dat nog vaak geassocieerd wordt met 3D ontwerpen en simulaties maar eigenlijk veel verder gaat en uiteindelijk moet leiden tot virtuele modellen die in alle opzichten inwisselbaar zijn met reële producten en processen.


Vier vormen van samenwerking

Productivity.be - Met de opkomst van collaborative robots ontstaan er nieuwe vormen van automatisering waarbij mens en machine samenwerken in taken als assemblage en nabewerking. De vraag of het zinvol is om voor een bepaald project een collaborative robot in te zetten, houdt een evaluatie in van vier mogelijke vormen van samenwerking, die lang niet allemaal voorbehouden zijn aan collaborative robots.


MQTT: Vintage internetprotocol voor IoT

Productivity.be - Mag je dat vintage noemen – een wat verouderd communicatieprotocol dat dankzij het Internet of Things weer helemaal in de belangstelling staat? Het protocol in kwestie is MQTT, wat staat voor Message Queuing Telemetry Transport. Het protocol is bijzonder efficiënt voor het versturen van korte berichten en vindt om die reden een tweede leven in het IoT.


Eerste intelligente gereedschapshouder die in realtime het bewerkingsproces controleert

Schunk Intec - Trillingen, trillingsbeschadigingen, niet-werkend gereedschap - wat veel operatoren slapeloze nachten heeft bezorgd, behoort binnenkort tot het verleden: met de intelligente hydraulische expansiegereedschapshouder iTENDO presenteren SCHUNK en de startup TOOL IT de eerste intelligente gereedschapshouder ter wereld die het bewerkingsproces rechtstreeks op gereedschapsniveau bewaakt en het beheer van de snijparameters in realtime kan controleren.


Open: vrije ruimte voor interfaces, aansturingen en systemen

Schunk Intec - "Drie factoren zijn kenmerkend voor de huidige ontwikkeling van de automatisering van productie en assemblage, namelijk de slimme fabriek, robotisering en het digitaliseren van systemen en processen", aldus Henrik A. Schunk, algemeen directeur van SCHUNK GmbH & Co. KG, tijdens de beurs Motek 2018. "We zien momenteel dat veelzijdige, autonoom functionerende en hoog geautomatiseerde productiesystemen een omwenteling in onze fabrieken veroorzaken."


AI herkent producten in installaties

Productivity.be - Voor servicetechniekers in het veld is het belangrijk om toegang te hebben tot documentatie over de producten waaraan ze moeten werken. Eerste uitdaging daarbij is uiteraard van precies te bepalen over welk product en welke variant het gaat. Salesforce kondigt aan dat ABB gebruik gaat maken van de AI tool Einstein Vision om dit te realiseren.


Sensoren op basis van radar met millimetergolven

Productivity.be - Optische sensoren zoals lasers worden veelvuldig ingezet voor afstandsmetingen en aanwezigheidsdetectie, maar hebben het nadeel dat ze in omgevingen met veel mist, rook of stof niet altijd betrouwbaar zijn. Het Fraunhofer instituut heeft daarvoor een oplossing bedacht: een sensor op basis van radar met millimetergolven.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

Agenda

AgriFoodTech, Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch, 12-13/12/18
Indumation, Kortrijk Xpo, 6-8/2/19
RapidPro, Koningshof Veldhoven, 13-14/3/19
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen