Productivity in Manufacturing

Astrofysici leren industrie omgaan met variatie

Productivity.be - ArtificiŽle intelligentie biedt een interessante oplossing om processen te modelleren waarin een zekere variatie onvermijdelijk is, maar heeft als nadeel dat er grote hoeveelheden data nodig zijn om de modellen te trainen. De Duitse start-up Erium biedt hiervoor een alternatief ontleend aan de astrofysica.


Innovatietrein botst op sputterend locomotiefje

Agoria - ďEen internationale innovatietrein vol supersnel internet dreigt vandaag ons land voorbij te rijdenĒ, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria, nadat de verschillende overheden van het land het vandaag niet eens raakten over de veiling van onder meer de 5G-radiofrequenties. ďDe uitrol van 5G hoeft nochtans niet op de lange baan geschoven te worden, zeker omdat een alternatief scenario gewoon op tafel ligt."


Robotic Process Automation (RPA)

Productivity.be - De IT-wereld heeft een nieuwe hype, en ja, we moeten weer allemaal mee. Het nieuwe speeltje heet Robotic Process Automation (RPA), wat een innovatieve, relatief eenvoudige manier is om repetitieve taken die we aan computers doen, te automatiseren. Voor de industrie biedt RPA een interessante oplossing om efficiŽnter om te gaan met de vele legacy systemen.


Low-code development platform (LCDP)

Productivity.be - Met de toenemende populariteit van apps Ė ook in de industrie Ė winnen ook zogenaamde low-code development platformen aan belang. Dat zijn gebruiksvriendelijke, grafische omgevingen waarmee eenvoudige apps in een mum van tijd ontwikkeld kunnen worden. Dat is handig natuurlijk, maar niet zonder risicoís.


ArtificiŽle intelligentie

Productivity.be - ArtificiŽle intelligentie is misschien wel het meest gebruikte buzzwoord in het kader van Industrie 4.0 en Factories of the Future. Maar wat is dat eigenlijk Ė kunstmatige intelligentie Ė en welke rol kan het spelen in industriŽle toepassingen? (update)


Neuraal netwerk leert bin picking

Productivity.be - Een van de grootste uitdagingen voor robots is random bin picking, waarbij het de bedoeling is om objecten te grijpen die bijvoorbeeld willekeurig gestapeld liggen in een bak of doos. Het Japanse bedrijf Preferred Networks is erin geslaagd om met een neuraal netwerk een zelflerend systeem te ontwikkelen voor deze toepassing.


PLCopen werkt aan Asset Administration Shell

Productivity.be - Het koppelen van IT (Information technology) en OT (operation technologies) blijft een van de grote uitdagingen in digitalisering. Om dit op een betrouwbare en veilige manier te realiseren omarmt PLCopen het Asset Administration Shell concept. De organisatie werkt aan nieuwe functieblokken voor de representatie van machines op IT-niveau.


Snelwisselsysteem laat robots multitasken

Productivity.be - Een van de redenen voor de steile opmars van robots in industriŽle toepassingen is ongetwijfeld dat de machines steeds flexibeler worden. Systemen voor het wisselen van gereedschappen stellen robots in staat om meerdere taken uit te voeren of zich aan te passen aan productvariaties zonder langdurige omsteltijden.


Missing links in de fabriek van de toekomst

Productivity.be - Nieuwe technologieŽn openen voorlopig nog onbekende marktkansen. Dat was de algemene boodschap op de jaarlijkse internationale persconferentie van Festo, die begin deze maand plaats had in Delft. In het overzicht van actuele trends in het kader van Industrie 4.0 definieerde Festo twee missing links in de evolutie naar de flexibele fabriek van de toekomst: artificiŽle intelligentie en product handling.


5G Ė een ware revolutie in wireless

Productivity.be - 5G gaat over veel meer dan een volgende stap in het verhogen van de bandbreedte voor mobiel dataverkeer. Met een architectuur gericht op services betekent het een ware revolutie die de manier waarop we gebruikmaken van mobiele netwerken definitief zal veranderen Ė ook in de industrie.


OPC UA daalt via TSN af naar het veldniveau

Productivity.be - De OPC Foundation kondigde op de SPS beurs trots aan dat de lijst van bedrijven die meestappen in ďOPC UA including TSN down to field levelĒ leest als een ďWhoís WhoĒ van de belangrijkste leveranciers in industriŽle automatisering. Daarmee wordt nog maar eens de rol van OPC UA bevestigd als een van de belangrijkste communicatiestandaarden in de industrie, en de organisatie wil die rol nog verder doen toenemen.


Asset Administration Shell (AAS)

Productivity.be - In het Internet of Things moeten dingen niet alleen met elkaar kunnen communiceren Ė ze moeten uiteraard ook wat te vertellen hebben. Dat klinkt als een grapje, maar voor het Duitse Platform Industrie 4.0 is het komen tot een zinvolle communicatie tussen de dingen een van de grootste uitdagingen. Het brein dat van ieder ding straks een Industrie 4.0 component moet maken, heet de Asset Administration Shell.


12 megapixel beeldsensor en meerkleurige lichtbron

Omron Electronics NV/SA - Omron heeft de wereldwijde release aangekondigd van de nieuwe FHV7-serie Smart Camera met lichtbron en beeldverwerkingsfunctionaliteit voor geavanceerde vision-inspecties. Dankzij 's werelds eerste meerkleurige lichtbron en een best-in-class 12 megapixel hoge resolutie camera, is er slechts ťťn FHV7-serie Smart Camera nodig om met de hoogste precisie vision-inspecties uit te voeren in productielijnen met een grote productvariatie.


BMW print miljoenste auto-onderdeel

Productivity.be - De BMW Group heeft deze maand in haar Additive Manufacturing Center in MŁnchen de kaap van 1 miljoen geprinte onderdelen overschreden. De geleidingsrail voor het raam van de i8 Roadster toont wat 3D printen vermag: het traject van design van de component tot serieproductie nam slechts vijf dagen in beslag.


3D printer op de werf

Productivity.be - Autodesk heeft op zijn jaarlijks University event in Las Vegas een container getoond met 3D printer die op bouwwerven gebruikt kan worden om constructiematerialen in metaal op maat te maken. De printer maakt gebruik van twee lasrobots van Panasonic. Voor de realisatie werd een beroep gedaan op Valk Welding.


Reference Architecture for Industrie 4.0 (RAMI 4.0)

Productivity.be - Industrie 4.0 is een verhaal met zoveel aspecten dat het vaak moeilijk is om het overzicht te bewaren. Dat is niet alleen een academisch probleem voor de organisaties die Industrie 4.0 willen vormgeven, het stelt bedrijven ook voor uitdagingen wanneer ze bepaalde aspecten ervan willen implementeren. De Reference Architecture for Industrie 4.0 (RAMI 4.0) biedt hierbij een leidraad.


Collaborative robots

Productivity.be - De term collaborative robots wordt gebruikt voor robots die gemaakt zijn om zonder fysieke afscherming te kunnen samenwerken met mensen. De vormgeving en sturing zijn aangepast om de impact bij een botsing te beperken. Bovendien bevatten ze systemen om aanraking te detecteren zodat ze daar gepast op kunnen reageren. (updated)


Optimaal systeemrendement

Siemens - Kaeser Kompressoren is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige persluchtsystemen. Bij de recente ontwikkeling van een nieuwe blowerreeks en de keuze van een geschikt aandrijfsysteem werd het bedrijf geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Een van deze uitdagingen bestond uit het verzekeren van een hoog rendementsniveau voor het volledige regelbereik.


EN 17007: framework voor Maintenance 4.0

Productivity.be - Het mag u al opgevallen zijn Ė in advertentiefotos zijn maintenance medewerkers niet langer mannen in blauwe overalls maar jonge gasten met tablets en smart glasses. In de praktijk zijn er nochtans heel wat hindernissen om die Maintenance 4.0 visie in praktijk te brengen. De Europese norm EN 17007:2017 over onderhoudsprocessen kan hierin een leidraad bieden.


Nieuwe Anybus gateways bieden een eenvoudige en veilige weg naar IIoT via MQTT en OPC UA

HMS Industrial Networks - HMS Industrial Networks kondigt de release aan van de nieuwe gatewayfamilies Anybus Communicator IIoT en Anybus X-gateway IIoT, met ondersteuning voor MQTT en OPC UA, waardoor dataconnectiviteit tussen apparatuur op alle belangrijke industriŽle netwerken en IIoT applicaties mogelijk wordt.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

Agenda

LogiMAT, Stuttgart, 19-21/2/19
Embedded World, NŁrnberg, 26-28/2/19
Global Industrie, Eurexpo Lyon, 5-8/3/19
JEC World, Parijs, 12-14/3/19
RapidPro, Koningshof Veldhoven, 13-14/3/19
M+R, Antwerp Expo, 27-28/3/19
WorkSafe, Antwerp Expo, 27-28/3/19
Maintenance, Antwerp Expo, 27-28/3/19
Machineering 2019, Brussels Expo, 27-29/3/19
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen