Bedrijfs- en Sectornieuws

Explosieve groei cobot markt

Productivity.be - Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau ABI Research verwacht dat cobots tegen 2030 een derde van de markt voor industriŽle robots zullen inpalmen, wat goed zou zijn voor een omzet van 11 miljard dollar en overeen zou komen met een jaarlijkse groei van bijna 30%. Deze indrukwekkende cijfers vergen wel wat relativering, want allicht zal de definitie van cobots mee evolueren.


Sensor Beheer sluit zich aan bij Indutrade Benelux

Indutrade Benelux - Indutrade Benelux heeft de bedrijvengroep Sensor Beheer B.V. overgenomen. Hans Giezenberg, oprichter en voormalig eigenaar van Sensor Beheer en Robert Timmer, senior vice president Benelux bij Indutrade, tekenden hiervoor 24 juli jongstleden de overeenkomst. Giezenberg blijft na de transactie aan als algemeen directeur.


Het blijft 5 voor 12

Productivity.be - Er mag dan wel een zekere gewenning opgetreden zijn na al die horrorverhalen over stroomtekorten en afschakelplannen, maar het ergste is nog lang niet achter de rug Ė integendeel. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Elia over de doeltreffendheid en flexibiliteit van onze energievoorziening. Tegen 2025 is er een bijkomende capaciteit nodig van 3,9 GW, stelt de netbeheerder.


Nieuwste Belgische zonnewagen

Agoria - Negentien ingenieursstudenten van de KU Leuven hebben hun splinternieuwe zonnewagen voorgesteld. Op exact ťťn jaar tijd ontwierpen, produceerden en assembleerden ze de wagen die volledig aangedreven wordt door zonne-energie. Het is al hun achtste zonnewagen, die nog kleiner is dan haar voorganger. In oktober neemt het team deel aan het wereldkampioenschap voor zonnewagens in AustraliŽ waar ze mikken op de eerste plaats.


Zes verpakkingsengagementen

Fevia - Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, heeft verpakkingen2025.be gelanceerd - een website die de 6 verpakkingsengagementen van de sector richting 2025 samenvat. Met concrete voorbeelden tonen de sector en 9 individuele bedrijven hoe ons land Europees koploper wil blijven voor een duurzamer verpakkingsbeheer.


Sigma blikt terug op succesvol 2018

Productivity.be - De verkoop van heftrucks en magazijntrucks kende vorig jaar met 12.765 eenheden een absoluut record, al lijkt de markt zich na de forse groei in 2017 wel te stabiliseren. Opvallend cijfer in de resultaten die Sigma vorige week presenteerde is wel de daling in elektrische heftrucks ten gunste van machines met thermische motoren.


Hey Thatís Me: online profieltest die jongeren helpt bij hun studiekeuze

essenscia - Jongeren die op zoek zijn naar een studierichting in het technisch of hoger onderwijs maar nog niet goed weten waar ze goed in zijn of wat ze precies willen, kunnen voortaan terecht op Hey That's Me. Deze online profieltest helpt studiekiezers om twee vragen te beantwoorden: ĎWelke bedrijfsrol past bij mijn persoonlijkheid?í en ĎWelke studierichtingen zijn aangewezen voor de ontwikkeling van mijn talenten?í


AkzoNobel en het Rijksmuseum partners in live te volgen restauratie van Rembrandts Nachtwacht

Akzo Nobel - Een van de beroemdste meesterwerken ter wereld, De Nachtwacht, ondergaat binnenkort de meest innovatieve restauratie in de kunstgeschiedenis, dankzij een samenwerking tussen het Rijksmuseum en AkzoNobel. ĎOperatie Nachtwachtí, een spectaculaire combinatie van oud en nieuw, onderzoekt en restaureert met behulp van baanbrekende instrumenten Rembrandts 377 jaar oude schilderij. En dat terwijl de wereld toekijkt en betrokken wordt.


Belgische chemiesector steunt Europees actieplan om veiligheidsinformatie over chemische stoffen verder te verbeteren

essenscia - De Belgische chemiesector zet mee de schouders onder het actieplan van de Europese chemiefederatie Cefic om bedrijven te helpen de informatie in hun REACH-dossiers te checken en waar nodig te optimaliseren. De REACH-wetgeving (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of CHemicals) verplicht ondernemingen om aan te tonen dat het gebruik van de chemische stoffen die ze in Europa produceren of invoeren veilig is voor mens en milieu.


IO.Energy: 8 proefprojecten voor het energiesysteem van de toekomst

Elia - Een 60-tal bedrijven, overheidsorganisaties en academische instellingen hebben de voorbije maanden samen nieuwe ideeŽn en hypothesen uitgewerkt om de verbruiker een centrale rol te geven in het energielandschap van morgen. Het project kadert binnen IO.Energy, een gezamenlijk project van de Belgische netbeheerders Elia, Fluvius, ORES, RESA en Sibelga.


2 op de 3 Belgische productbouwers vinden het moeilijk om slimme producten te ontwikkelen

Sirris - De ontwikkeling van slimme producten verloopt langzaam in BelgiŽ. Maar liefst 63% van de bedrijven worstelen om de juiste keuze te maken bij het ontwikkelen van slimme producten. Dat blijkt uit cijfers van kenniscentrum Sirris, dat Belgische bedrijven helpt om technologisch te innoveren. Bedrijven kloppen daarom aan bij het kenniscentrum. Sirris neemt in 2019 nog twintig nieuwe experts in dienst om de toenemende vraag te kunnen beantwoorden.


Niko reduceert restafval met ruim 40% op 10 jaar tijd

Niko - Niko, Belgisch marktleider in de productie van elektrisch installatiemateriaal en huisautomatisering, heeft opnieuw het Milieucharter van Voka Oost-Vlaanderen ontvangen. Dankzij een doorgedreven duurzaamheidsbeleid kon het familiebedrijf uit Sint-Niklaas onder andere zijn energie- en waterverbruik en zijn restafval aanzienlijk reduceren.


Jimmy Vleminx is beste heftruckchauffeur van BelgiŽ

Motrac Handling & Cleaning - Vorige zaterdag organiseerde Motrac Handling & Cleaning voor de negende maal de Belgian LindeCup, het jaarlijks kampioenschap heftruckrijden. Zowat 40 gepassioneerde heftruckchauffeurs, allen actief in Belgische kmoís en grote bedrijven, demonstreerden er tijdens praktische kwalificatierondes hun vakkennis en vaardigheden met de heftruck- en reachtruckmodellen van Linde.


Belgische techbedrijven Bagaar en Option samen in Internet of Things

Bagaar - Het Internet of Things agency Bagaar en het technologiebedrijf Option, slaan de handen in elkaar. Dat kondigen beide organisaties vandaag aan op de IoT Convention in Mechelen. Bagaar zal de communicatietechnologie van Option inzetten om technische installaties van bedrijven te koppelen met het industriŽle internet. Zo kunnen industriebedrijven analoge en digitale industriŽle machines slim automatiseren, industry 4.0 in vaktermen.


RoboJob voor de derde keer naar EMO

RoboJob - RoboJob trekt weer naar Hannover. Daar neemt het in september al voor de derde keer deel aan de EMO-beurs, ís werelds grootste beurs in de maakindustrie. RoboJob belooft ook voor deze deelname weer alle registers open te trekken.


Ban op kunststoffen is geen goede zaak voor circulaire economie

essenscia - BelgiŽ dient de Europese richtlijn over zogenaamde Single Use Plastics (SUP), die gisteren officieel is gepubliceerd, op een geharmoniseerde manier toe te passen waarbij de federale en regionale overheden wetgeving en maatregelen maximaal op elkaar afstemmen. essenscia PolyMatters, de Belgische federatie van polymeerproducenten en kunststofverwerkers, vraagt uitdrukkelijk om zoín gecoŲrdineerde aanpak.


ABISS2019 verwelkomt ĎVery Industrial Digital Innovatorsí

Productivity.be - Op 3 oktober wordt Kortrijk Xpo de hub voor alle ĎVery Industrial Digital Innovatorsí. Dan verwelkomt ABISS2019 - de 4-de netwerkbeurs en summit voor de digitale, slimme en geconnecteerde industrie - minstens 600 C-levels en afdelingshoofden uit alle takken van de Belgische industrie. Deze eendagsbeurs, met intussen zoín 60 technologiepartners, mag zich na 3 edities met recht en reden Ďthe place to be for the smart & connected industryí noemen.


Feest bij TVH voor gouden jubileum

TVH Group - TVH begon in 1969 als bedrijfje van de twee vrienden Paul Thermote en Paul Vanhalst. 50 jaar later is het uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 6700 medewerkers. Het familiebedrijf, een wereldspeler op vlak van heftrucks en industriŽle voertuigen en onderdelen voor die machines, heeft dan ook een jubileumjaar gepland voor zijn medewerkers.


AI wacht af in de coulissen

Productivity.be - Bedrijven kijken wel naar artificiŽle intelligentie, en verwachten er veel van, maar het aantal reŽle applicaties blijft zeer beperkt. Tot die conclusie komt IT-dienstverlener adesso na een uitgebreide bevraging bij 329 decision-makers.


Werkgevers werken jobhoppen in de hand

Partena Professional - Bedrijven in BelgiŽ durven hun werknemers wel eens een gebrek aan loyauteit verwijten. In de praktijk werken werkgevers de dynamiek van jobhoppen echter mee in de hand. Dat blijkt uit een studie van Partena Professional bij meer dan 18.000 werknemers. Wie regelmatig van werkgever switcht, strijkt niet alleen de meeste loonwinst op, maar levert ook het minste loon in na een ontslag.Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen