Bedrijfs- en Sectornieuws

Omron biedt 'proof of concept' aan klanten met acht Innovation Labs in Europa

Omron Electronics NV/SA - Omron - een van 's werelds toonaangevende leveranciers van industriŽle automatisering Ė opent met trots de deuren van acht nieuwe Innovation Labs in Europa. In deze laboratoria kunnen fabrikanten de voordelen ervaren van een verbonden, geautomatiseerde en intelligente fabriek, die is geoptimaliseerd met de nieuwste automatiserings- en roboticatechnologieŽn. Ook is het mogelijk 'proof of concept'-testen uit te voeren voor nieuwe omgevingen.


Hans Casier volgt Wouter De Geest op als voorzitter van essenscia

essenscia - Hans Casier, de Belgische topman van het internationale chemieconcern INEOS, is de nieuwe voorzitter van essenscia, de Belgische industriefederatie van de chemie, kunststoffen en life sciences. Dat heeft de Raad van Bestuur vandaag unaniem beslist. Casier volgt Wouter De Geest op die volgende maand officieel wordt aangeduid als nieuwe voorzitter van Voka.


563 industrials werden very industrial digital innovators

Invent Media - Liefst 563 C-levels en afdelingshoofden uit de industrie bezochten de 3de editie van de digitale network summit ABISS in Kortrijk Xpo. Het event groeide de voorbije edities van 248 naar 481 deelnemers en anno 2018 naar 563. Het aantal exposanten/digitale partners steeg van 38 naar 63.


Rethink Robotics stopt ermee

Productivity.be - Slecht nieuws voor Baxter en Sawyer Ė misschien wel de twee meest sympathieke van alle collaborative robots. Hun fabrikant Ė het Amerikaanse Rethink Robotics Ė heeft vorige week bevestigd de deuren te sluiten. Als absolute pionier in de wereld van collaborative robots is het bedrijf er niet in geslaagd deze positie te verzilveren.


Gloednieuwe topinfrastructuur om beter en sneller nieuwe producten klaar te stomen

Flanders Make - Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, heeft in aanwezigheid van meer dan 40 geÔnteresseerde bedrijven zijn nieuwe top infrastructuur in Lommel geopend. Vertegenwoordigers van zowel grote bedrijven als KMOís konden meteen ervaren hoe ze via 3 gloednieuwe living labs met de nieuwste (robot)technologieŽn ondersteuning krijgen om hun nieuwe producten te testen en perfectioneren.


Borealis bouwt nieuwe wereldklasse fabriek voor dehydrogenatie van propaan in BelgiŽ

Borealis - Borealis, een toonaangevende producent van innovatieve oplossingen op het vlak van polyolefinen, basischemicaliŽn en meststoffen, heeft de definitieve investeringsbeslissing genomen voor een nieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH). De faciliteit zal in de bestaande productievestiging van Borealis in het Belgische Kallo (Antwerpen) worden gebouwd. De fabriek zou in de eerste helft van 2022 moeten opstarten.


Robotisering op de werkvloer

RoboJob - In de zomer van vorig jaar lanceerde RoboJob een whitepaper over Industrie 4.0 in de Maakindustrie. Daarin gaf de Belgische marktleider in CNC-automatisering haar visie weer over hoe dit abstracte begrip op een pragmatische wijze in de praktijk kan worden omgezet. Een goed jaar later pakt de Belgische automatiseringsspecialist uit met een nieuwe whitepaper.


Nieuwe fabriek Nippon Shokubai in Zwijndrecht

Productivity.be - Het Japanse chemiebedrijf Nippon Shokubai heeft op dinsdag 2 oktober 2018 zijn nieuwe fabriek in de Antwerpse haven geopend. De investering behelst de bouw van een nieuwe fabriek voor de productie van superabsorberende polymeren met een capaciteit van 100.000 ton/jaar. Daarnaast investeerde het bedrijf in een nieuwe productievestiging voor acrylzuur van 100.000 ton/jaar.


Nood aan bijkomende capaciteit verminderd naar 700 tot 900 MW

Elia - Met de aangekondigde 750 MW aan bijkomende maatregelen en het verschuiven van het onderhoudsprogramma voor Tihange 1, worden de wettelijke criteria voor bevoorradingszekerheid nog niet gehaald maar het risico op afschakeling is wel behoorlijk teruggedrongen.


TNAV wordt watercircle.be

Productivity.be - TNAV, de vereniging die bedrijven en onderzoeksinstellingen in watertechnologie groepeert, heet voortaan watercircle.be. Met de nieuwe naam streeft de vereniging naar een betere herkenbaarheid en wil ze verder de internationale uitstraling versterken.


Het Belgische energielandschap in cijfers

Productivity.be - Particulier of professioneel verbruiker Ė het risico op een stroomtekort is iets wat ons de laatste dagen allemaal bezighoudt. In de berichten hierover vliegen de megawatts ons om de oren, maar het is niet altijd eenvoudig om deze cijfers te duiden. Hoe ziet ons energielandschap eruit, en wat is de relevantie van het wegvallen van 3000 megawatt (MW) aan nucleaire capaciteit?


Chemie- en kunststofsector pioniert met interregionale innovatieprojecten

essenscia - Brusselse, Vlaamse en Waalse ondernemingen die binnen eenzelfde innovatieproject samenwerken met steun van de overheid. Het lijkt een evidentie, maar tot op heden was dit onder strikte voorwaarden enkel mogelijk voor kmoís. Onder impuls van de chemie- en kunststofsector zetten de bevoegde overheidsinstanties voortaan hun gewestgrenzen open om ook gezamenlijke innovatieprojecten tussen grotere bedrijven en kennisinstellingen te ondersteunen.


Elia berekent voor komende winter een bijkomende capaciteitsnood van 1600 tot 1700 MW

Elia - Op enkele weken voor het begin van de winter wordt ons land geconfronteerd met de plotse onbeschikbaarheid van meerdere nucleaire centrales. Het evenwicht tussen productie en verbruik wordt hierdoor op de proef gesteld. Met de onverwachte en langdurige onbeschikbaarheid van Doel1, Doel2, Tihange2 en Tihange3, verdwijnt -tot midden december- 3000 megawatt (MW) aan nucleaire capaciteit.


Hays pleit voor een langdurige begeleiding en actieve inspraak van de student in STEM-opleiding

Hays - Duizenden eerstejaarsstudenten starten weldra aan een nieuw academiejaar. Wie nog twijfelt, overweegt best zijn mogelijkheden om een STEM-opleiding te volgen. Rekruteringsexpert Hays trekt immers aan de alarmbel voor de krapte op de arbeidsmarkt van STEM-profielen.


Valve World Expo 2018

Productivity.be - De wereld van de producenten en verwerkers van industriŽle afsluiters komt van 27 tot en met 29 november 2018 opnieuw in DŁsseldorf bijeen. Op een tentoonstellingsoppervlakte van circa 20.000 vierkante meter worden meer dan 700 exposanten uit 40 landen verwacht. Tijden het vorige evenement in 2016 telde de beurs 12.420 bezoekers.


ABB rondt overname van Intrion af

Productivity.be - ABB heeft de overname van Intrion afgerond. Dat hebben beide bedrijven aangekondigd in een persbericht. Het Belgische bedrijf wordt onderdeel van de Robotics and Motion divisie van ABB en moet de positie van ABB in logistieke automatisering versterken. Een overnameprijs werd niet bekendgemaakt.


Hannover Messe focust op AI

Productivity.be - Met de lancering van "Integrated Industry Ė Industrial Intelligence" heeft de Hannover Messe haar thema voor 2019 bekendgemaakt. Het eerste deel mag intussen bekend in de oren klinken, met het luik "Industrial intelligence" wil de beurs specifiek focussen op artificiŽle intelligentie en machine learning, en de rol die deze technologieŽn kunnen spelen in de industrie.


Cryo-elektronenmicroscoop verlegt grenzen ontwikkeling medicijnen

VUB - Het centrum voor Structurele Biologie (VIB-VUB), onder leiding van Professoren Jan Steyaert en Han Remaut opent vandaag officieel op de Brusselse VUB-campus het ĎInternational Center for Bio Electron Cryogene Microscopyí (BECM). Het onderzoekscentrum huisvest de grootste cryo-elektronenmicroscoop (cryo-EM) van Europa. Hiermee zijn ze, naast Japan, het enige centrum ter wereld met dergelijke vooruitstrevende infrastructuur.


ABB en RobWelding tekenen Partner Agreement

ABB Robotics - Op 1 september tekenden robotleverancier ABB Robotics en lasrobotspecialist RobWelding een Partner Agreement. ĎWe willen onze samenwerking intensiveren, om uiteindelijk nog betere klantoplossingen te realiserení, verklaart Jeroen Snijkers, Sales Engineer bij ABB Robotics.


Sirris lanceert labo om Belgische industrie te helpen innoveren met ArtificiŽle Intelligentie

Sirris - Kan je als bedrijf de mogelijkheden van artificiŽle intelligentie en data ten volle benutten als je niet Tesla, Facebook of een hoogtechnologische start-up bent? Het kenniscentrum Sirris lanceert het Data & AI Competence Lab. De experten en het virtuele platform begeleiden Belgische ondernemingen om de innovatiekansen die data-analyse en ArtificiŽle Intelligentie bieden te ontdekken en te grijpen.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

En/of u kan zich inschrijven voor onze maandelijkse thematische nieuwsbrieven

Agenda

Solids Antwerp 2018, Antwerp Expo, 17-18/10/18
Aquarama, Brabanthal Leuven, 25/10/18
Euroblech, Hannover, 23-26/10/18
Prototyping 2018, Kortrijk Xpo, 7-8/11/18
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen