Productivity in Process

Elke druppel telt

Productivity.be - Endress+Hauser noemt hem de lightweight champion – de nieuwe Coriolis debietmeter die ontwikkeld werd voor het meten van zeer kleine debieten. Dankzij een innovatief design slaagt de Proline Promass A erin om debieten tot slechts 8 g/min te meten met een nauwkeurigheid van 0,1%. Mogelijke toepassingen zijn het meten van additieven in voeding en actieve bestanddelen in medicijnen.


Namur wil plug & play Ethernet voor instrumentatie

Productivity.be - Ethernet in the field. Er wordt al jaren over gesproken maar in de praktijk blijft het aantal implementaties relatief beperkt. Namur heeft met NE 168 nu een aanbeveling gepubliceerd waarin de gebruikers aangeven waaraan een systeem voor field level Ethernet moet voldoen.


Open Platform Communications (OPC)

Productivity.be - OPC UA is zonder enige twijfel de meest gebruikte standaard in automatisering om machines en IT-systemen met elkaar te laten communiceren. In dit artikel keren we terug naar de originele standaard OPC, die sinds de komst van OPC UA aangeduid wordt als OPC Classic. Het wordt een route down memory lane die teruggaat tot 1996.


Eerste field testen voor Open Process Automation

Productivity.be - Open Process Automation – het initiatief van ExxonMobil om een open DCS te ontwikkelen – wordt intussen gedragen door meer dan 80 leveranciers en eindgebruikers. Na de succesvolle afronding van een proof-of-concept project eerder dit jaar worden de eerste reële field testen op zeven procesinstallaties voorbereid. Die zouden in 2020 operationeel moeten zijn.


FDT IIoT Server (FITS)

Productivity.be - De FDT Group heeft de publicatie van de specificaties voor FITS, wat staat voor FDT IIoT Server, uitgesteld tot de tweede helft van 2019. Aanleiding is de beslissing om het systeem platformonafhankelijk te maken. FITS brengt de FDT-technologie naar het Industrial Internet of Things zodat mobiele devices, apps en de cloud toegang krijgen tot de zogenaamde Device Type Managers. (updated)


M+O sensoren: een nieuwe wereld in de procesindustrie

Productivity.be - Met de digitalisering wordt in procesautomatisering een nieuwe laag ontwikkeld boven de procescontrole, met monitoring en optimalisering als belangrijkste doelstellingen. Die laag krijgt ook steeds meer eigen sensoren – een nieuwe wereld in de procesindustrie waarvoor vandaag nog geen normen en regels bestaan.


Namur: 10 jaar digitalisering

Productivity.be - Met belangrijke trends als de ontwikkeling van de Namur Open Architecture, de eerste field test van het Open Process Automation initiatief en de hoge verwachtingen rond 5G hoeft het niet te verbazen dat digitalisering andermaal het centrale thema was op de jaarlijkse General Meeting van Namur. In de komende weken doet Productivity.be uitgebreid verslag van een van de belangrijkste events in de procesindustrie.


Elektromagnetische flowmeting in zakformaat

Endress+Hauser - In industriële procesmeting en -automatisering stijgt de vraag naar eenvoudige, betrouwbare en onderhoudsvrije instrumenten in zakformaat. De nieuwe Picomag van Endress+Hauser voldoet aan deze eisen zonder concessies te doen. Hij meet niet alleen de flow van geleidende vloeistoffen, maar ook de temperatuur ervan.


Borealis gaat ATP/ADP proces van Qpinch implementeren

Productivity.be - Borealis gaat in samenwerking met de Belgische start-up Qpinch een innovatief systeem voor warmterecuperatie implementeren in zijn LDPE plant in Zwijndrecht. De zogenaamde chemische pomp maakt gebruik van de ATP/ADP cyclus – een proces dat in levende organismen gebruikt wordt om energie te transporteren. Het chemiebedrijf mikt op een verlaging van zijn CO2-uitstoot met 2200 ton per jaar.


ATP/ADP cyclus voor energierecuperatie

Productivity.be - Een van de grote uitdagingen om de energie-efficiëntie in de procesindustrie te verbeteren is het recupereren van restwarmte – warmte die vandaag niet hergebruikt kan worden omdat ze een te lage temperatuur heeft. Een mogelijk en duurzaam alternatief voor het gebruik van warmtepompen is de zogenaamde chemische pomp, gebaseerd op de ATP/ADP cyclus.


Belang van online analyse neemt toe, maar nog te weinig in procescontrole

Productivity.be - Namur – de vereniging van gebruikers van automatiseringstechnologie in de procesindustrie – heeft een update gepubliceerd van haar worksheet NA 113 over “Online Analytics for Process control”. Het document geeft een reeks voorbeelden van hoe online analyse vandaag al wordt ingezet om procescontrole performanter te maken.


Nieuw systeem brengt pompen in het Internet of Things

KSB Belgium - KSB presenteert het nieuwe pompbewakingssysteem KSB Guard. Genetwerkte trillings- en temperatuursensoren die rechtstreeks op de pomp aangebracht zijn maken de beschikbaarheid op installatieniveau voor de eerste maal transparant.


Nieuw type schroefwarmtewisselaar wint Proces Innovatie Prijs

Productivity.be - Een nieuw type schroefwarmtewisselaar voor viskeuze producten heeft op WoTS 2018 de Proces Innovatie Prijs gewonnen. De firma Van Beek ontwikkelde een verbeterde versie van een geschraapte warmtewisselaar met een groter warmte overdragend oppervlak en een verlaagde kans op storingen.


Kan je storingen horen?

Productivity.be - Met alle technieken die er vandaag zijn om informatie over een plant op de schermen in de controlekamer te krijgen, blijft er een belangrijke reden om operatoren in de field te hebben: ervaren technici horen wanneer er iets fout zit. Fraunhofer heeft een techniek ontwikkeld om ook dat aspect van diagnose te digitaliseren.


Data Exchange in the Process Industry (DEXPI)

Productivity.be - DEXPI is de naam van een werkgroep binnen het Duitse ProcessNet die een neutrale standaard ontwikkelt voor het uitwisselen van data tussen verschillende softwarepakketten die gebruikt worden doorheen de life cycle van een procesinstallatie. Op termijn moet DEXPI in staat zijn om een volledige plant in al zijn facetten op een eenduidige manier vast te leggen.


Siemens en Evonik implementeren life cycle data model

Productivity.be - Siemens en Evonik hebben op Achema aangekondigd dat ze gaan samenwerken om het life cycle data model dat Evonik ontwikkelde om zijn procesinstallaties te omschrijven en te beheren, gaan implementeren in de softwaresuite Comos van Siemens. Het resultaat van dit partnership zal op termijn een integraal onderdeel worden van de softwaresuite en dus ook aan andere bedrijven aangeboden worden.


Advanced Physical Layer (APL)

Productivity.be - Ethernet in the field – in de procesindustrie wordt er al jaren over gesproken maar in de praktijk staan een aantal praktische bezwaren in de weg. Met APL of Advanced Physical Layer is er een nieuwe standaard in de maak die daarin verandering moet brengen.


Hydrostatische niveaumeting

Productivity.be - Bij hydrostatische niveaumeting wordt het niveau in een opslagtank bepaald aan de hand van de hoeveelheid product die zich in de tank bevindt. Typische methodes zijn het wegen, het meten van verschildruk en het meten van de kracht op een ondergedompeld lichaam (Archimedes).


Voel steeds de polsslag van uw instrumenten

Endress+Hauser - De polsslag van een patiënt voelen – in eerste hulp bij ongevallen is het één van de eerste taken om na te gaan hoe hij of zij er aan toe is. Stel je voor dat het nemen van de polsslag meteen een volledige scan van de gezondheidstoestand zou opleveren. Dat is wat de Heartbeat Technology doet voor meetinstrumenten.


Zelf-kalibrerende temperatuursensor wint Hermes award

Productivity.be - Bij de opening van de Hannover Messe werd de Hermes Award dit jaar uitgereikt aan Endress+Hauser voor de zelf-kalibrerende temperatuursensor TrustSens. De Hermes Award wordt wereldwijd beschouwd als een van de belangrijkste prijzen in industriële productietechnologie. TrustSens is de eerste temperatuursensor die zichzelf zeer precies kan kalibreren.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

Agenda

AgriFoodTech, Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch, 12-13/12/18
Indumation, Kortrijk Xpo, 6-8/2/19
RapidPro, Koningshof Veldhoven, 13-14/3/19
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen