Productivity in Process

Direct Air Capture (DAC)

Productivity.be - Klimaatopwarming tegengaan door CO2 uit de lucht te halen Ė is dat het ei van Columbus of gewoon te mooi om waar te zijn? Met de recente aankondiging van ExxonMobil dat het mee gaat investeren in de uitbouw van Direct Air Capture (DAC) lijkt de technologie alvast wat meer geloofwaardigheid te krijgen.


Energieopslag in virtuele vulkaan

Productivity.be - Siemens Gamesa Renewable Energy heeft deze maand in Hamburg een revolutionaire plant voor energieopslag opgestart. Door elektriciteit om te zetten in warmte en die te capteren in vulkanisch gesteente kan 130 MWh aan energie een week lang bijgehouden worden. De technologie is op zich al een absolute primeur maar is extra relevant omdat ze oude centrales een nieuw leven kan geven als virtuele power plants.


Explosieveilige mobiele devices

Productivity.be - Bring Your Own Device mag in heel wat bedrijven dan al een gangbare praktijk geworden zijn, in zones met explosiegevaar ontsnappen ook mobiele telefoons en tablets niet aan de strenge ATEX richtlijnen. Dit overzicht toont een greep uit het aanbod van intrinsiek veilige toestellen. (updated)


Sanofi en Google bouwen samen innovatielab

Productivity.be - Sanofi heeft aangekondigd dat het samen met Google een nieuw lab gaat uitbouwen voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen. Daarmee groeit nog maar eens het aantal spelers in de chemie en farma die recent de IT giganten uit Silicon Valley omarmd hebben om de grote hoeveelheden data waarover ze beschikken te valoriseren.


Bruiswater tegen klimaatopwarming

Productivity.be - Het Zwitserse Climeworks en een divisie van Air Liquide Group zijn gestart met de verkoop van CO2-flessen voor waterdispensers, waarbij het koolzuurgas gewonnen wordt uit de atmosfeer. Dat lijkt een druppel op een hete plaat, en dat is het ook wel, maar achter het initiatief schuilt een nieuwe industrie die klimaatopwarming wil bestrijden door en masse CO2 uit de lucht te halen.


Nieuw datamodel voor digital twin

Productivity.be - In de procesindustrie is een uitbreiding van DEXPI (Data Exchange in the Process Industry) in de maak die een datamodel moet opleveren waarmee een volledige procesinstallatie beschreven kan worden doorheen zijn levenscyclus. Het zogenaamde Asset Lifecycle (ALC) Data Model heeft dan ook de ambitie om de ultieme digital twin te worden.


Lanxess versnelt productontwikkeling met artificiŽle intelligentie

Productivity.be - Het chemiebedrijf Lanxess gaat artificiŽle intelligentie inzetten bij het ontwikkelen van klantspecifieke, hoogwaardige kunststoffen. Bedoeling is dat de software op basis van meetgegevens voorstellen doet voor formulaties, zodat de tijd die nodig is voor het ontwikkelen van nieuwe materialen aanzienlijk versneld kan worden.


GEA wil integratie van skids versnellen met MTP

Productivity.be - GEA wil volop inzetten op het principe van de Module Type Package (MTP) om de integratie van installaties op skids in hoger gelegen DCS of SCADA systemen te versnellen. MTP is een relatief nieuw concept dat momenteel in Duitsland ontwikkeld wordt. De praktijkervaring bij GEA biedt een belangrijke aanvulling op het theoretisch werk rond standaardisering.


Plug & Produce in de procesindustrie

Productivity.be - Met de toenemende druk om nieuwe producten snel op de markt te brengen en de vaststelling dat producten steeds kortere life cycles hebben, kijkt de industrie steeds meer naar Plug & Produce concepten om de flexibiliteit van installaties te vergroten. NAMUR, ZVEI en ProcessNet willen deze principes via standaardisering en certificatie ingang laten vinden.


Dashboard voor welzijn operator

Productivity.be - Een groot deel van stilstanden in de industrie is te wijten aan fouten van operatoren, die op hun beurt het gevolg zijn van vermoeidheid. Dat stelt ABB bij de lancering van een nieuwe tool in ABB Ability die operatoren in de procesindustrie in staat stelt om naast de processen ook hun eigen welzijn te bewaken.


3000-serie schakelaars en sensoren van Barksdale worden uitgebreid met IO-Link

HITMA Instrumentatie B.V. - Hitma Instrumentatie maakt bekend dat de industriŽle meet- en regelcomponenten uit de succesvolle Barksdale 3000-serie op korte termijn worden uitgebreid met het IO-Link communicatieprotocol. De BPS3000, een elektronische drukschakelaar met een 4-cijferig display, wordt als eerste uitgerust met IO-Link protocol. Later volgen andere producten uit de Barksdale 3000-serie, die naast druksensoren ook temperatuur- en niveausensoren omvat.


MTP Ė sleutel tot modulaire automatisering

Productivity.be - Met de publicatie van de eerste drafts voor standaarden voor de Module Type Package (MTP) begint het concept van modulaire automatisering in de procesindustrie stilaan vorm te krijgen. Bedoeling van MTP is dat modules in een plant op een transparante en leveranciersonafhankelijke manier geÔntegreerd kunnen worden in een overkoepelend procescontrolesysteem.


Grondstoffen uit CO2

Productivity.be - Het moet zowat de Holy Grail in recycling en duurzaamheid zijn: het opvangen en valoriseren van CO2-emissies. De Duitse materialengroep ThyssenKrupp is er in een pilootopstelling in geslaagd om ammonia Ė en eerder ook methanol Ė te maken uit gassen afkomstig van een staalfabriek. Op industriŽle schaal zou met het proces in Duitsland alleen al 20 miljoen ton per jaar aan CO2-emissies gerecupereerd kunnen worden. (updated)


Hitma breidt pakket uit met SchuF-monsternamekranen

HITMA Groep - Hitma biedt oplossingen voor uiteenlopende monsternametoepassingen; van steriele monstername in de voedingsindustrie tot industriŽle monsternamesystemen in de (petro)chemie. Aan het pakket industriŽle monsternamekranen is onlangs een nieuwe lijn toegevoegd: De sampling valves van de van oorsprong Duitse fabrikant SchuF.


Veilig werken in zones met explosierisico

Productivity.be - De zogenaamde ATEX richtlijnen beschrijven de organisatorische en technische maatregelen die genomen moeten worden voor de beveiliging in zones met explosiegevaar. Op apparatuur leidt dit tot een soms wat verwarrende aanduiding met verschillende zones, groepen, categorieŽn en beschermingsgraden. Een overzicht.


Elke druppel telt

Productivity.be - Endress+Hauser noemt hem de lightweight champion Ė de nieuwe Coriolis debietmeter die ontwikkeld werd voor het meten van zeer kleine debieten. Dankzij een innovatief design slaagt de Proline Promass A erin om debieten tot slechts 8 g/min te meten met een nauwkeurigheid van 0,1%. Mogelijke toepassingen zijn het meten van additieven in voeding en actieve bestanddelen in medicijnen.


Namur wil plug & play Ethernet voor instrumentatie

Productivity.be - Ethernet in the field. Er wordt al jaren over gesproken maar in de praktijk blijft het aantal implementaties relatief beperkt. Namur heeft met NE 168 nu een aanbeveling gepubliceerd waarin de gebruikers aangeven waaraan een systeem voor field level Ethernet moet voldoen.


Open Platform Communications (OPC)

Productivity.be - OPC UA is zonder enige twijfel de meest gebruikte standaard in automatisering om machines en IT-systemen met elkaar te laten communiceren. In dit artikel keren we terug naar de originele standaard OPC, die sinds de komst van OPC UA aangeduid wordt als OPC Classic. Het wordt een route down memory lane die teruggaat tot 1996.


Eerste field testen voor Open Process Automation

Productivity.be - Open Process Automation Ė het initiatief van ExxonMobil om een open DCS te ontwikkelen Ė wordt intussen gedragen door meer dan 80 leveranciers en eindgebruikers. Na de succesvolle afronding van een proof-of-concept project eerder dit jaar worden de eerste reŽle field testen op zeven procesinstallaties voorbereid. Die zouden in 2020 operationeel moeten zijn.


FDT IIoT Server (FITS)

Productivity.be - De FDT Group heeft de publicatie van de specificaties voor FITS, wat staat voor FDT IIoT Server, uitgesteld tot de tweede helft van 2019. Aanleiding is de beslissing om het systeem platformonafhankelijk te maken. FITS brengt de FDT-technologie naar het Industrial Internet of Things zodat mobiele devices, apps en de cloud toegang krijgen tot de zogenaamde Device Type Managers. (updated)Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen