Nieuwe technologie in Vuzix M4000

Met de lancering van zijn nieuwe M4000 op de Consumer Electronic Show (CES) in Las Vegas introduceert Vuzix een nieuwe technologie voor smart glasses voor professionele toepassingen. De bril is volledig transparant, waarbij gebruikgemaakt wordt van zogenaamde waveguides om een beeld in het gezichtsveld van de gebruiker te projecteren.

Bij smart glasses, of slimme brillen als je ze zo wil noemen, zijn er twee manieren om een beeld in het gezichtsveld van een gebruiker te brengen. De eerste methode Ė die Vuzix tot nu toe toepaste in zijn professionele smart glasses Ė maakt gebruik van een camera en een display. De gebruiker kijkt dan naar het display waarin in real-time het beeld van de camera getoond. De gebruiker kan zo gewoon rondkijken, aangevuld met virtuele data die toegevoegd kan worden aan het beeld.

De tweede methode maakt gebruik van een zogenaamde combiner waar de gebruiker doorheen kan kijken en waarin tegelijk ook een virtueel beeld geprojecteerd kan worden. Het meest gekende voorbeeld van zo een combiner is het prisma op de Google Glass. Dat is een doorschijnend blokje met vanbinnen een diagonaal breukvlak waarop data geprojecteerd kan worden vanuit de zijkant van de bril.

Waveguide technologie

Beide methodes hebben zoals dat hoort hun eigen voor- en nadelen. Het gebruik van een display leidt er onvermijdelijk toe dat het gezichtsveld van de gebruiker enigszins beperkt wordt. Bij see-through brillen is de projectie dan weer minder efficiŽnt dan wanneer men een display gebruikt, waardoor ze meer energie vergen en bijvoorbeeld ook warmer worden. Het grootste probleem is echter dat de toegevoegde beelden voldoende contrast moeten hebben met de omgeving om zichtbaar te zijn. Veel tegenlicht is iets wat de projectie moeilijk kan overwinnen.

Toch is het die laatste optie die Vuzix nu gekozen heeft voor zijn nieuwe M4000 maar ze hebben er met hun eigen Waveguide technologie wel een zeer performante variant voor ontwikkeld.

Waveguide is een bredere term die gebruikt wordt voor alle soorten apparaten die bedoeld zijn om radio- of geluidsgolven te geleiden. Een gekend voorbeeld in de optiek zijn glasvezels die licht transporteren met een minimum aan verlies onderweg.

De waveguide technologie van Vuzix is daar enigszins mee vergelijkbaar, al wordt hier een vlak plaatje (het brillenglas) gebruikt in plaats van een vezel. Het plaatje bevat net als het prisma van Google Glass interne breukvlakken zodat men het beeld dat aan de zijkant in het glas geprojecteerd wordt, naar buiten kan laten komen voor de ogen van de gebruiker.

Augmented reality

Vuzix gebruikte de Waveguide technologie twee jaar geleden al bij de introductie van Blade Ė een slimme bril voor de consumentenmarkt, die echter niet echt lijkt aan te slaan. Die bril had toen nog getinte glazen maar de technologie kon intussen zodanig verbeterd worden dat de nieuwe smart glasses volledig transparant zijn.

De glazen worden door Vuzix zelf geproduceerd maar bestaan momenteel wel alleen maar in volledig vlakke vorm. Gebogen oppervlakken met de waveguide technologie zijn naar verluidt in ontwikkeling.

De elektronica in de smart glasses is het Qualcomm Snapdragon XR1 platform, dat ook al in de M400 gebruikt werd.

Het bedrijf zegt dat er in heel wat industrietakken vraag was naar een toestel volgens het see-through principe. Het zal nu moeten blijken of dit nieuwe model voor een verdere doorbraak van augmented reality in de industrie kan zorgen. Er zal dan wel een stevig prijskaartje aanhangen want de M4000 wordt geÔntroduceerd aan 2499 dollar.

© Productivity.be, 08/01/2020


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen