Bedrijfscultuur onvoldoende klaar voor sprong naar digitale samenwerking

Bedrijven zijn onvoldoende klaar voor collaboration technology, zegt CIO Marie del Marmol van Insight Belux. Bij collaboration tech draait het om samenwerking tussen werknemers dankzij digitale tools als video-, messaging- en conferencing-platformen in de cloud. Ondernemingen moeten die nieuwe manier van werken slim implementeren, blijkt uit een onderzoek en rapport van het vaktijdschrift Harvard Business Review in samenwerking met Insight.

Altijd en overal vergaderen via mobiele toestellen? Vooral middelgrote ondernemingen begrijpen het belang van video conferencing en andere cloud-gebaseerde tools, want de voordelen zijn talrijk. Ze leiden tot betere beslissingen, de reiskosten dalen en het management werkt efficiënter. Door de hogere flexibiliteit van mobiele applicaties stijgen ook de sales fors, want verkopers bereiken nu prospects van over de hele wereld in no time zonder dat ze zich moeten verplaatsen. Kortom, mobiele samenwerking resulteert in meer efficiëntie, productiviteit en uiteindelijk ook winst. Tenminste, als het goed zit met de bedrijfscultuur. En daar wringt het schoentje wel eens.

Country Manager Marie del Marmol van Insight Belux wijst op de grote uitdaging van collaboration tech voor bedrijven in de toekomst: “Om de integratie echt te doen slagen, moet iedereen er natuurlijk voor openstaan. In de eerste plaats de top van het bedrijf, maar zeker ook de afdelingshoofden. Die worden vandaag onvoldoende betrokken bij de nieuwe manier van samenwerken. En dat is jammer, want zij bepalen voor een groot deel het succes van collaboration technology. Je vindt als onderneming ook best een antwoord op schijnbaar tegengestelde belangen. IT opteert bijvoorbeeld voor de verdere uitbouw of optimalisatie van een bestaand pakket en HR vraagt om een nieuw web platform. Het is dus belangrijk om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en alle afdelingen bij het project te betrekken.”

“Je zult ook jongere werknemers moeten meekrijgen met je verhaal. Die zijn vaak early adopters. Ze groeiden op met interactieve tools en hun verwachtingen liggen hoog. Maar het management gelooft – onterecht – dat de cloud veiligheidsrisico’s inhoudt en bouwt te veel restricties in. Dat gaat ten koste van de user experience en jongeren kiezen dan liever voor hun vertrouwde tools. “

Cultureel klaar zijn voor digitale samenwerking is één ding, maar de technische integratie vormt ook nog altijd een uitdaging. Je moet die toestellen natuurlijk nog integreren in een vaak verouderde structuur. Dat zorgt wel eens voor compatibiliteitsproblemen. Interne gebruikers van een video conferencing-systeem maken ook graag verbinding met externe gebruikers van freeware video software. Helaas verloopt de setup vaak gecompliceerd en brengt die kosten met zich mee. Migratie in de bestaande IT-infrastructuur en de samenwerking om dit te bereiken is dus een belangrijk aandachtspunt.

Om maximaal te profiteren van de mogelijkheden en voordelen van collaboration tech doen bedrijven best een beroep op een externe dienstverlener: een managed service provider (MSP) of cloud service provider (CSP). Die is gespecialiseerd, schat de risico’s en uitdagingen beter in en garandeert een optimale user experience.

“Elke onderneming heeft specifieke noden als het gaat om IT-toepassingen. Naadloze samenwerking krijg je meestal alleen maar dankzij een uniforme standaard. In plaats van Microsoft Lync voor instant messaging en Cisco voor video conferencing kiest de MSP meestal voor één hybride oplossing. Specialisten van Insight bepalen ook strategieën voor de toekomst: migratie van de onderneming in de cloud, networking services met programma’s als BYOD en end-to-end software management. Op die manier verloopt de overgang vlekkeloos en haal je als onderneming optimale winst uit je investering.”

www.insight.com/en_US/learn/content/gated/the-power-of-collaboration-technologies-ac1047.html

Nieuwsbericht van Insight, 28/11/2016


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)