Groeiende vraag naar filamenten voor 3D printers

Dat 3D printen alsmaar meer ingang vindt, blijkt onder meer uit de toenemende vraag naar verbruiksgoederen voor die dingen. Marktonderzoeksbureau Reports and Data verwacht dat de omzet in filamenten voor 3D printers jaarlijks met meer dan een kwart zal stijgen, tot bijna tien miljard dollar in 2026.

Filamenten worden gebruikt in 3D printers op basis van Fused Deposition Modeling (FDM). Het zijn draden in kunststof of metaal die in een extruder gesmolten worden om druppelsgewijs aan te brengen op het prototype in aanbouw.

FDM is de technologie die gebruikt wordt in eenvoudige 3D printers voor thuis, maar ook voor professionele toepassingen blijft het een populaire techniek. De printers worden steeds performanter en nauwkeuriger en de leveranciers van filamenten brengen voortdurend nieuwe oplossingen op de markt.

In de studie haalt Reports and Data PEKK aan als een voorbeeld van een geavanceerd materiaal dat in opmars is voor FDM. PEKK staat voor PolyEtherKetonKeton. Het is een materiaal dat smelt op 300įC en een uitzonderlijke dimensionale stabiliteit biedt, zeker in vergelijking met de meer traditionele materialen die in FDM gebruikt worden. Bijkomend voordeel is de chemische weerstand tegen olie, koelvloeistoffen, enz. wat het materiaal geschikt maakt voor de automobielindustrie.

Evoluties in betere (en duurdere) materialen zijn niet de enige reden voor de voorspelde groei in de markt van filamenten. De meeste groei moet volgens het rapport komen van de verdere industrialisering van 3D printen, waarbij men vaststelt dat ook FDM steeds meer ingang vindt in professionele toepassingen.

Grote namen in de markt van filamenten zijn BASF 3D Printing Solutions GmbH, Arkema S.A., HŲganšs AB, D Systems Corporation, The Exone Company, Royal Dsm N.V., Stratasys, Ltd., EOS GmbH Electro Optical Systems, Sandvik AB, Materialise NV, Evonik Industries AG, Dowdupont Inc., Oxford Performance Materials.

© Productivity.be, 02/09/2019


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen