AMRís klaar voor samenspel op de productievloer


Steeds vaker moeten de huidige flexibele productiesystemen worden aangevuld met de digitalisering en automatisering van de interne logistieke processen om tot de nodige wendbaarheid in de productie te komen. Gelukkig bieden recente technologische ontwikkelingen in autonome mobiele robots (AMR's) mogelijkheden om de interne logistieke operaties flexibel te automatiseren aan een aanvaardbare kostprijs.

Toch dienen eerst verschillende specifieke logistieke uitdagingen te worden opgelost om een bredere implementatie van deze technologieŽn in de productie-industrie van de EU tot stand te brengen. AMR's mogen dan al logistieke automatisering mogelijk maken, toch is de controle van de uit te voeren taken te complex, is het laden en lossen te traag (koppeling), is de AMR slechts een basisplatform zonder geautomatiseerde verwerkingsoplossingen en is het moeilijk om systemen van verschillende merken te combineren. Als gevolg daarvan is de ROI onduidelijk, wat de implementaties in kmo's verhindert.

Met het Trinity-project willen we een aantal van de uitdagingen aanpakken door een prototype te bouwen, te implementeren en te testen op een industriŽle use-case bij Altachem, specialist in ventielen, applicatietools en accessoires voor drukhouders. Dit in samenwerking met softwarebedrijf Flagstone.

In het kader van het project zijn twee demoís in de maak: een eerste demo in het labo van Sirris in Diepenbeek, daarna wordt een demo opgezet bij Altachem in een echte productieomgeving. De AMRís die hiervoor worden ingezet, zijn een MiR200 en een tweede van WEWO Techmotion.

Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de eerste demo in het labo van Sirris in Diepenbeek volop aan de gang.

De MiR200 wordt gebruikt voor het transport van:

lege dozen van de afvoer van de dozenvouwmachine naar de toevoer van de assembleermachine

volle dozen van de afvoer van de assembleermachine naar de aanvoer van de dozensluitmachine.

Voor het transport van de basiscomponenten wordt de WEWO-AGV gebruikt, om deze van de voorbereidingszone naar de aanvoer van de assembleermachine te brengen. De WEWO-AGV is hiervoor uitgerust met een lift, zodat die een generiek onderstel kan optillen. Op dit onderstel is een op maat gemaakte pipe-&-joint-constructie met een bak gemonteerd, waarin een operator de basiscomponenten vanuit dozen giet en de AMR de componenten in een van de bunkers van de assembleermachine kan leegmaken. Dit leegmaken gebeurt met behulp van een karakuri-techniek, waardoor geen interventie van de operator nodig is: de klep wordt met twee Ďvingersí dichtgehouden en kan dankzij het karakuri-mechanisme geopend worden wanneer de AMR aan de bunker arriveert.

Softwarespecialist Flagstone stelde al een functionele-analysedocument op voor de beide demoís en legt nu de laatste hand aan de ontwikkeling van het MES-platform voor de orkestratie van de productieorders en transportritten. De software zal via een REST API van de WEWO de uit te voeren productieorders van het ERP-systeem vertalen in taken (ritten en handelingen) door de verschillende AGVís. Dankzij het aansturingsplatform zal een operator de fabricage van de producten kunnen opvolgen.

Benieuwd hoe de volledige demo eruit zal zien? Schrijf u dan zeker in voor het webinar op 16 juni, waarin de volledige demo getoond zal worden.

In het najaar zal de demo in de productieomgeving van Altachem worden gedemonstreerd. Indien de COVID-19-maatregelen het dan toelaten, zal hierrond een live-event met publiek worden georganiseerd.

www.sirris.be/nl/amrs-klaar-voor-samenspel-op-de-productievloer

© Productivity.be, 22/05/2021


Feel free to share

Agenda

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)