Explosieve groei cobot markt

Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau ABI Research verwacht dat cobots tegen 2030 een derde van de markt voor industriŽle robots zullen inpalmen, wat goed zou zijn voor een omzet van 11 miljard dollar en overeen zou komen met een jaarlijkse groei van bijna 30%. Deze indrukwekkende cijfers vergen wel wat relativering, want allicht zal de definitie van cobots mee evolueren.

In het onderzoek van ABI Research worden cobots gedefinieerd als de eenarmige, eenvoudig te programmeren robots zoals we die kennen van Universal Robots. Dat bedrijf is met 59% van de markt in dat segment overigens onbetwist marktleider.

Voor 2019 wordt een omzet van 711 miljoen dollar verwacht in dit type cobots. Als men het volledige ecosysteem met ook software en end-of-arm tools mee beschouwt, wordt dat 1 miljard dollar.

Tegen 2030 verwacht ABI Research dus dat de omzet van het segment maar liefst 11 miljard dollar zal bedragen.

Dat is enigszins opmerkelijk want in de voorstelling van de studie wijst het bureau op een aantal essentiŽle beperkingen op het vlak van snelheid en performantie die de groei van cobots momenteel belemmeren. Op die punten zullen ze moeten bijbenen, stelt de studie.

Opmerkelijke vaststelling van ABI Research is ook dat deze toestellen niet zozeer omwille van hun samenwerking met operatoren ingeschakeld worden maar vooral omdat ze veel goedkoper zijn dan industriŽle robots en eenvoudiger in gebruik.

En dan moet de enorme groeiverwachting van het marktonderzoeksbureau enigszins gerelativeerd worden want het bedrijf voorspelt dat de grens tussen industriŽle robots en cobots op veel vlakken zal vervagen, onder meer door het inzetten van bijkomende sensoren, visiesystemen en geavanceerde motion control in industriŽle robots waardoor ook deze alsmaar eenvoudiger zullen worden in gebruik.

Met andere woorden, de groei zal niet alleen van de uitdagers komen, maar ook van de toenemende convergentie tussen beide segmenten.

Collaborative robots zijn op zich niet zo revolutionair, stelt ABI Research, maar ze lijken wel een katalysator te zijn voor de evolutie naar eenvoudigere en meer flexibele robotsystemen.

© Productivity.be, 21/08/2019


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen