Werkgevers anticiperen op banenverlies in de sector Trasport en Logistiek

Volgens de ManpowerGroup Barometer voor de Tewerkstellingsvooruitzichten die vandaag is gepubliceerd, zijn werkgevers in de sector Transport en Logistiek pessimistisch over de evolutie van de werkgelegenheid in hun bedrijf tegen eind 2020.

10% van de bevraagde werkgevers is van plan om tegen eind december 2020 hun personeelsbestand uit te breiden, terwijl 14% van plan is dit te verminderen. 71% van de bevraagde werkgevers verwacht geen verandering.

Na correctie voor seizoensvariaties, bereikt de Nettotewerkstellingsprognose - of het verschil tussen het percentage werkgevers die van plan zijn werknemers in dienst te nemen en het percentage van werkgevers die werknemers willen ontslaan - een licht negatieve waarde van -3%. Dit is een daling van 4 punten in vergelijking met het vorige kwartaal, en 12 punten in vergelijking met het vierde kwartaal van 2019.

ďDe arbeidsmarkt zal in de loop van het vierde kwartaal in BelgiŽ op een laag pitje (0%) blijven draaien als gevolg van de coronacrisis", legt Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux, uit. " In dit klimaat van onzekerheid

verwachten werkgevers in vier van de acht onderzochte sectoren in BelgiŽ banenverlies:de : Maakindustrie (-1%), Transport en logistiek (-3%), Groot- en detailhandel (-7%) en tot slot Horeca (-22%). De resultaten van onze enquÍte tonen aan dat werkgevers rekening houden met het feit dat de crisis langer zal duren dan ze oorspronkelijk hadden verwacht.

Het percentage van werkgevers die een terugkeer naar een normaal herstel binnen de 12 maanden verwacht, is gedaald van 72% naar 58%. Dit besef van een langer durende crisis wordt waargenomen in de drie gewesten en in het leeuwendeel van de bevraagde landen."

Crisis duurt langer dan aanvankelijk verwacht

De bevraagde werkgevers zijn minder optimistisch dan in het vorige kwartaal over hoe snel er een herstel zal optreden: In BelgiŽ verwacht 58% van hen (tegenover 72% in juni) dat ze binnen de komende 12 maanden opnieuw aan hetzelfde tempo personeel zullen aanwerven als vůůr de Covid-19-crisis. 15% (9% in juni) denkt dat dit meer dan een jaar zal duren en 12% (2% in juni) denkt dat ze dat tempo nooit meer halen. Het besef dat de crisis langer zal duren, wordt in alle drie de gewesten waargenomen: slechts ťťn op de twee werkgevers verwacht een terugkeer naar een normaal herstel binnen een jaar in Vlaanderen (52%, een daling van 17%), zes op de tien in Brussel (60%, een daling van 15%) en bijna zeven op de tien in WalloniŽ (69%, een daling van 7 punten).

Personeelsbeheer in het middelpunt van alle aandacht

Volgens Philippe Lacroix "zullen bedrijven de komende maanden op zoek gaan naar de juiste mix binnen hun personeelsbestand. Dit zal echter niet eenvoudig zijn in een markt die weinig zichtbaarheid op lange termijn zal bieden." Op korte termijn is een grote meerderheid van de bevraagde werkgevers van plan om het personeel dat nog steeds tijdelijk werkloos is als gevolg van overmacht, te herintegreren: 70% van de betrokken werkgevers is van plan om ze voltijds in dienst te houden, 22% is van plan om ze deeltijds terug aan te nemen, terwijl 8% overweegt een aantal van hen te ontslaan. Binnen dit en zes maanden zijn bijna 7 van de 10 bevraagde werkgevers van plan hun personeelsbestand op hetzelfde niveau te houden. Werkgevers zullen in de eerste plaats proberen om op hun eigen personeel te vertrouwen voordat ze hun toevlucht nemen tot externe arbeidskrachten. 21% is namelijk van plan om het aantal uitzendkrachten te verminderen, 19% zegt te zullen proberen het aantal externe consultants te verminderen en 13% is van plan om minder zelfstandigen (freelancers) in te zetten. Om de impact van Covid-19 maximaal te beperken, heeft 62% van de bevraagde werkgevers telewerk ingevoerd en 23% zegt zelfs bereid te zijn werknemers de mogelijkheid te bieden om 100% van de tijd op afstand te werken.

Nieuwsbericht van ManpowerGroup, 07/09/2020


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen