Radar cruciaal voor toekomst van mobiliteit

In een nieuw rapport “Automotive Radar 2022-2042” voorspelt IDTechEx dat alle nieuwe auto’s tegen 2042 uitgerust zullen zijn met meerdere radarsensoren. Het onderzoeksbureau verwacht dat steeds meer veiligheidsfuncties zoals Automatic Emergency Braking verplicht zullen worden en dat het gebruik van radarsensoren de aangewezen oplossing is om ze te implementeren.

Vandaag zijn al meer dan de helft van alle auto’s uitgerust met een of meerdere radars, stelt IDTechEx in het rapport. Ze worden gebruikt voor functies zoals Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), Automatic Emergency Braking (AEB), en Adaptive Cruise Control.

Radarsensoren maken deze functies mogelijk omdat ze nauwkeurig afstanden kunnen meten en de snelheid van andere voertuigen. Bovendien hebben de sensoren weinig of geen last van omgevingsfactoren zoals regen en mist.

De performantie van radarsensoren is de laatste jaren sterk toegenomen, stelt IDTechEx op basis van een analyse van producten van leveranciers zoals Bosch, Continental en Denso.

Cruciaal hierin is dat de sensoren steeds gerichter kunnen meten. In het verleden was het bijvoorbeeld moeilijk voor radarsensoren om het onderscheid te maken tussen de reflecties van een voorliggende auto en die van een brug boven de snelweg. Tegenwoordig lukt dat wel omdat de hoekresolutie van de sensoren sterk verbeterd is. Radar haalt resoluties in de range van 0.5 tot 1 graad. Daarmee komt de technologie in de buurt van LiDAR dat typisch een hoekresolutie van 0.05 tot 0.5 graden haalt.

In het rapport wordt ook een verwijzing gemaakt naar Tesla dat geen radarsensoren meer gebruikt en volop inzet op visie voor de realisatie van zijn driver assist functies (die Tesla wat overmoedig Autopilot en Full Self Driving noemt). Volgens IDTechEx was het vooral de beperkte hoekresolutie die Tesla ertoe aangezet heeft om niet langer radarsensoren te gebruiken, maar dat argument is volgens de onderzoekers intussen achterhaald. Het rapport gaat er daarom vanuit dat de keuze van Tesla geen navolging zal krijgen in de sector.

Bijgaande grafiek komt uit het nieuwe “Automotive Radar 2022-2042” rapport en geeft de evolutie aan van de hoekresolutie in radarsensoren voor de automobielindustrie. De gekleurde zone rechts onderaan geeft de resolutie aan die gehaald wordt door LiDAR sensoren. De dots zijn de prestaties van verschillende radarsensoren, die in een aantal gevallen dus niet moeten onderdoen voor LiDAR.

© Productivity.be, 13/12/2021, Foto: IDTechEx


Feel free to share

Agenda

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)