Door de alsmaar snellere technologische evoluties en de groeiende impact van AI op veel jobs, is levenslang leren broodnodig voor jong en oud. Hoewel er online al heel wat inleidend lesmateriaal te vinden is, blijft er een groot tekort aan meer diepgaande en kwalitatief hoogwaardige trainingen. Het VUB AI Lab ontwikkelde daarom haar “Lifelong Learning Programme on Artificial Intelligence” met lessenreeksen rond artificiële intelligentie.
Het programma is gericht op twee doelgroepen: niet-technische doelgroepen zoals beleidsmakers, journalisten, CEO's en investeerders en technici zoals datawetenschappers, architecten, ontwikkelaars. Sessies worden online, offline of in een blended setting aangeboden: “Wij bieden bijvoorbeeld ook innovatieve formules aan zoals een research-in-residence-programma aan voor AI-ingenieurs en datawetenschappers, om zij-aan-zij te komen werken met een onderzoeker uit ons lab; maar we hebben ook educatieve spelletjes en organiseren op wens teambuildingactiviteiten,” zegt opleidingscoördinator, Anne Snel.
Het nieuwe programma is een aanvulling op het bestaande Postgraduaat Artificiële Intelligentie van één jaar (ism de Erasmushogeschool) en de bachelor-en masteropleidingen aan de VUB (Computerwetenschappen en Toegepaste Informatica, die ook al in avondonderwijs kunnen gevolgd worden en Wiskunde & Data Science). Het AI Lifelong Learning programma kwam er dankzij de strategische visie en interne funding van de VUB. Het aanbod wordt de komende tijd ook verder ontwikkeld met andere VUB experten en maakt verder deel uit van de Vlaamse AI-Academie. Dat is een gloednieuw initiatief van de Vlaamse overheid waarmee ze een grootschalig lesaanbod rond artificiële intelligentie wil ontwikkelen vanuit het hoger onderwijs.
“Als onderzoekslabo verbonden aan een universiteit en deel van het ‘AI for the common good’-initiatief is het ook onze taak om de kennis die we vergaren te delen met het grote publiek. Kunstmatige intelligentie zal namelijk alleen maar aan belang winnen, en eigenlijk is maar een klein deel van de bevolking daar voldoende op voorbereid. Hetzelfde geldt voor bedrijven en organisaties: AI is vaak nog een groot mysterie waardoor ze niet weten hoezeer het hen kan vooruithelpen. Met dit programma willen wij zowel laagdrempelige inzichten aanbieden alsook de laatste technische snufjes doorgeven,” legt prof. Johan loeckx uit, verantwoordelijke van het AI-Lab en coördinator van het nieuw programma.
ai.vub.ac.be/lifelong-learning-program
Nieuwsbericht van VUB, 14/09/2020
EtherNet/IP Concurrent Connections for Critical Applications Now Available with CIP Safety
Demand for machine tools has stalled
Preventative Maintenance: Pulling Out All The Stops
Flexible beam-shaping platform optimizes LPBF processes
Climate-Friendly Electricity Derived from Ammonia
31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)
15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)
08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)