Minder storingen op bewerkingsmachines tijdens circulaire interpolatie

Storingen op bewerkingsmachines tijdens circulaire interpolatieroutines zijn een bekend probleem. Dankzij innovatie van NSK is het mogelijk om de gevolgen van dit ongewenste fenomeen te beperken. De wereldprimeur laat toe om de wrijving in de kogelomloopspindel te stabiliseren tijdens het omkeren van de beweging, waardoor de neiging tot kwadrantstoringen aanzienlijk verminderd wordt.

Cirkelvormige interpolatie is een populaire bewerking die vaak wordt uitgevoerd op bewerkingsmachines zoals CNC-bewerkingscentra, freesmachines en EDM-machines (Electrical Discharge Machining). Circulaire interpolatie wordt gedefinieerd als een beweging langs een cirkelboog en vereist de precieze onderlinge co÷rdinatie van twee machine-assen. Bij het uitvoeren van cirkelvormige interpolatie ontstaat onregelmatige wrijving tijdens de kerende beweging van de kogelomloopspindel, waardoor een afwijking van het beoogde pad kan optreden. Deze bewegingsfouten, bekend als kwadrantfouten, leiden tot oneffenheden in het werkstukoppervlak op microniveau die zich manifesteren als ongewenste strepen of uitstulpingen.

Fabrikanten uit de matrijzenbouw, gereedschapsconstructie en de precisiemachinebouw willen een steeds hogere nauwkeurigheid en betere oppervlakteafwerking. Die wens sijpelt ook door naar een betere aanvoer richting de bewerkingsmachines. Een compensatie via de software van de servobesturing is de gebruikelijke werkwijze om dit probleem aan te pakken. De wrijvingsvariatie die optreedt als de kogelomloopspindel van richting verandert, valt echter moeilijk te voorspellen.

Software kan hier geen volledige compensatie garanderen, zodat meer fundamentele verbeteringen in de technologie van de kogelomloopspindel nodig waren.

NSK ging de uitdaging aan door gebruik te maken van eigen technieken voor wrijvingscontrole, in combinatie met zeer nauwkeurige evaluatie- en meettechnologieŰn. De resulterende verbeteringen verminderen aanzienlijk de wrijvingsfluctuaties die inherent zijn aan kogelomloopspindels bij het omkeren van de bewegingsrichting.

Door kogelomloopspindels met deze nieuwe technologie van NSK te monteren op bewerkingsmachines, kunnen gebruikers genieten van een betere oppervlakteafwerking bij het bewerken en maken van matrijzen, mallen en uiterst precieze componenten. Zo helpt technologie om de benodigde tijd voor de secundaire polijst processen te beperken, wat verder bijdraagt aan energiebesparing. Elke bewerkingsmachine waarin precisiewerk met een uiterst nauwkeurige positionering vereist is, heeft baat bij deze innovatie.

Nieuwsbericht van NSK, 04/06/2021


Feel free to share

Agenda

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

27/09 - 30/09: Micronora, Besanšon (F)