Strafste lasrobot in treinsector

Alstom neemt eind deze maand een nieuwe lasrobotcel in gebruik die volgens het bedrijf de grootste is in de sector. De cel bevat drie robots die samenwerken om componenten tot vijf meter lang en een gewicht tot een ton te lassen. Dat is vooral goed nieuws voor de operatoren die tot nu toe instonden voor de handling.

In de vestiging van Alstom in het Franse Le Creusot worden zogenaamde draaistellen gemaakt. Dat zijn de plateaus onder treinwagons waarin telkens vier of zes wielen gemonteerd zitten. Met de bouw van treinstellen voor de vijfde generatie van de TGV en nog een dertigtal andere lopende projecten draait de fabriek op volle toeren. Jaarlijks worden er zoín 1500 draaistellen de deur uit gereden.

De nieuwe robotcel bevat twee grote robots voor de manipulatie van de onderdelen voor deze draaistellen. Een derde robot neemt het eigenlijke lassen voor zijn rekening. Voor de operatoren betekent het een hele verschuiving van zwaar, belastend werk naar het programmeren en draaiend houden van de robots. Alstom heeft een traject uitgewerkt om de operatoren in deze transitie te begeleiden.

De robotcel werd gebouwd door integrator Farman, een onderdeel van de Galilť groep die in dezelfde regio in Frankrijk gevestigd is. Hoewel het bedrijf heel wat expertise heeft in robotica werd het toch een hele klus genoemd om de grote handling robots met de zware lasten precies te coŲrdineren met de precieze lasrobot.

Volgens Farman zijn er slechts twee andere robotcellen in de wereld van een dergelijke omvang Ė een in de vliegtuig- en een in de automobielindustrie.

© Productivity.be, 13/05/2019, Foto: Farman


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen