Duitse autoproductie naar laagste niveau in 23 jaar

De Duitse autofabrikanten hebben het afgelopen jaar 4,66 miljoen autoís geproduceerd, wat het laagste niveau is sinds 1996. Dat meldt Bloomberg op basis van cijfers van de Duitse vereniging van autofabrikanten VDA. Bij Daimler en Volkswagen heeft dat al tot ontslagen geleid, net als bij een aantal toeleveranciers. Dat is slecht nieuws voor de maakindustrie, voor wie de autosector een van de sterkhouders is.

Als reden voor de malaise wordt naar heel wat internationale factoren gewezen zoals de handelsoorlog tussen de VS en China. Wereldwijd werden vorig jaar 5 procent minder autoís verkocht dan het jaar voordien. Dit jaar zou de verkoop nog verder terugvallen, van 80,1 naar 78,9 miljoen exemplaren.

Ironisch genoeg doet de Duitse markt het op zich wel goed want daar viel net een stijging met 5% te noteren, tot 3,6 miljoen nieuwe voertuigen. Duitsland heeft intussen ook Noorwegen ingehaald als koploper in het aantal nieuwe elektrische autoís, met 63.281 verkochte exemplaren.

Voor dit jaar verwacht de VDA echter ook in Duitsland zelf een daling van de verkoop, wat tot bijkomend banenverlies zou leiden. Ook een verdere evolutie naar elektrische autoís dreigt jobs te kosten want die hebben minder onderdelen en vragen minder assemblagewerk.

Volvo Cars Gent

Het is overigens niet overal kommer en kwel in de auto-industrie. De Standaard meldde vanochtend dat Volvo Cars Gent vorig jaar 206.225 auto's produceerde - een stijging met 5000 exemplaren. Die groei is grotendeels te danken aan het succes van de XC40. Het VK is de belangrijkste export-bestemming voor de fabriek in Gent, gevolgd door Duitsland en de VS. In Gent wordt momenteel een nieuwe batterijfabriek gebouwd waarna er ook elektrische wagens geassembleerd zullen worden.

Foto: de Vision AVTR van Mercedes-Benz, deze week voorgesteld op CES

© Productivity.be, 09/01/2020


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen