Zwakste tewerkstellingsvooruitzichten sinds drie jaar in de sector Transport/Logistiek

Volgens de ManpowerGroup Barometer, die vandaag werd gepubliceerd, zal de rekruteringsactiviteit in de sector Transport en Logistiek stil blijven in aanloop naar het eerste kwartaal van 2020. 5 % van de bevraagde Belgische werkgevers uit deze sector voorziet hun personeelsbestand tegen eind maart 2020 uit te breiden, terwijl 7 % van plan is om hun aantal werknemers te verminderen.

81 % van de bevraagden verwacht dan weer geen enkele verandering in hun personeelsbestand. Na een correctie van de seizoenvariaties, bereikt de Nettotewerkstellingsprognose Ė of het verschil tussen het percentage werkgevers dat aanwervingen plant en het percentage werkgevers dat ontslagen voorziet Ė de onzekere waarde van -1%. Dat is een daling van 5 punten in vergelijking met het vorige kwartaal en van 7 punten in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019.

"Werkgevers in de sector Transport en Logistiek voorspellen hun zwakste en enige negatieve prognose in drie jaar (-1%)", verklaart Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux. "De groeiende onzekerheid op economisch of politiek vlak Ė met name in de context van de Brexit Ė verklaart deze spanningen en wijst op moeilijkere maanden op de arbeidsmarkt. Cijfers uit de laatste maanden van de uitzendbranche bevestigen deze trend. Desondanks blijft de vraag naar schaarse profielen erg aanwezig."

Positieve vooruitzichten in 9 van de 10 bevraagde sectoren

In 9 van de 10 bevraagde sectoren zijn de werkgevers van plan nieuwe jobs te creŽren in de loop van het eerste kwartaal van 2020. De werkgevers verwachten de sterkste wervingsactiviteit in de sectoren: Bouw (+11%, een sterke stijging van 11 punten ten opzichte van het vorige kwartaal), Landbouw en visserij (+10%) en Elektriciteit, gas en water (+10%). In deze sectoren lijkt het vertrouwen in de aanwervingsvooruitzichten het hoogst. De wervingsactiviteit zou gematigd moeten zijn in de Groot- en detailhandel (+ 8%), evenals in de Horeca (+ 7%, een sterke stijging van 12 punten in vergelijking met het vorige kwartaal) en in de sector FinanciŽn, verzekering, vastgoed en diensten (+ 7%). Werkgevers in de sectoren Openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (+ 5%) en Extractieve industrieŽn (+ 4%) zijn voorzichtiger. Ten slotte voorspellen werkgevers in de sector Transport en Logistiek hun zwakste en enige negatieve prognose in drie jaar (-1%), 5 punten minder dan in het vorige kwartaal en 10 punten lager dan in het eerste kwartaal van 2019.

Op kwartaalbasis verbeterde de Nettotewerkstellingsprognose in slechts drie sectoren, terwijl deze in zeven sectoren verslechterde. Op jaarbasis stijgen de wervingsintenties in zes sectoren, maar dalen of stagneren ze in vier andere sectoren.

Nieuwsbericht van ManpowerGroup BeLux, 10/12/2019


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen