Nieuwe ijsmachine op zonne-energie voor Indonesische kleinschalige visserij

Kleine Indonesische vissers in achtergebleven regio's kunnen hun producten in de toekomst in het hele land verkopen dankzij ononderbroken koelketens. Dit wordt mogelijk gemaakt door een machine op zonne-energie voor de productie van ijsblokken. Deze innovatieve installatie werd ontwikkeld in het kader van meerjarige Duits-Indonesische samenwerking.

“De vissen bederven niet en de ijsproductie is volledig klimaatneutraal”, verklaart Frank Stegmüller van de Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) verheugd. “Dit is een echte Duits-Indonesische successtory.”

Indonesië is de grootste tonijnproducerende natie ter wereld en de een-na-grootste visproducent ter wereld. Kleine vissers die weliswaar milieuvriendelijke visserijmethoden gebruiken, zijn vanwege een gebrek aan koelmogelijkheden vaak echter niet in staat om hun vis op tijd bij de consument te krijgen. Het resultaat: de kleine vissers kunnen zich nauwelijks staande houden ten opzichte van de industriële visserij, veel vissen bederven en de vissers verarmen.

De Indonesische politiek wil de visbestanden in stand houden en het inkomen van de vissers in afgelegen gebieden veilig stellen. Hierbij is een ononderbroken koeling van de vangst van doorslaggevend belang. De GIZ heeft de ontwikkeling van de ijsmachine op zonne-energie geïnitieerd en begeleid. Samen met verschillende Indonesische, Duitse en Europese ondernemingen werd bovendien de productie in Indonesië op poten gezet. De ontwikkeling begon in 2016 waarna in 2018 de proefinstallatie met succes werd opgestart – in de loop van 2021 zal in Indonesië de eerste commerciële installatie in gebruik worden genomen.

In lijn met de filosofie van Industrie 4.0 zorgt de innovatieve technologie voor een dynamische en automatisch op de beschikbare hoeveelheid zonne-energie afgestemde dagelijkse ijsproductie van maximaal 1,2 ton blokijs. Hiervoor is noch een stroomaansluiting nodig, noch een kostbare grote accuopslag. Dit maakt het mogelijk om ijsblokken op buiten het bereik van de elektriciteitsnetten gelegen locaties te produceren en voor de koeling van lokaal gevangen vis te gebruiken. Hierover zegt Stegmüller van de GIZ: “Dat biedt de duurzaam werkende vissers in vooral de afgelegen regio's met lage inkomens van Indonesië meer inkomenszekerheid.”

De componenten en knowhow werden tijdens de ontwikkelingsfase gratis ter beschikking gesteld door de Duitse ondernemingen Bitzer, Ziehl-Abegg en BAE Batterien. De ontwikkeling en de technische ondersteuning werden verzorgd door experts van het Institut für Luft- und Kältetechnik (ILK) in Dresden. De ijsmachines op zonne-energie worden geproduceerd bij de Indonesische industriële onderneming Selaras Mandiri Tehnik (AIREF). Andere projectpartners zijn REC Solar, ATW Solar, Studer en Omron.

Nieuwsbericht van Ziehl-Abegg, 03/02/2021


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)